Hoofdklasse A (zaterdag) – ,,Natuurlijk winnen we met 5-0 nadat we drie keer achter elkaar in 2019 hadden verloren. Maar na de ruststand van 3-0 moet ik als supporter van FC Rijnvogels wel eerlijk bekennen dat ik toch weinig moois heb gezien. Ik miste de passie, de beleving bij onze spelers. Zou het komen uit onzekerheid na drie nederlagen? Ik vind dat best raar want je speelt nu toch wel tegen Xerxes/DZB, de hekkensluiter met zes punten, waar we uit ook met 0-1 van hadden gewonnen. Die moet je toch vanaf het begin bij de strot pakken? Nu werd het gelukkig toch nog 5-0 met bij thuiskomst het schitterende bericht op internet dat oud-spits Arno Dijkstra weer terugkomt komend seizoen na een kortstondig uitstapje naar VVSB”, aldus de zeer trouwe supporter van de rood-witten.

Met de elfde plek en 22 uit 18 nam FC Rijnvogels voor de wedstrijd een plek in die met achtervolgende ploegen met minder gespeelde wedstrijden niet echt een veilig gevoel gaf. Daarom zou deze tegenstander uit de Rotterdamse havenstad, met zes punten ook eigenaar van de rode lantaarn, ideaal zijn om de negatieve spiraal van 2019 te doorbreken. Maar het gekke was dat de thuisploeg, die ook op jacht moest naar drie punten, na het eerste fluitsignaal van de strak en goed leidende Matthijs Jobse te gereserveerd speelde.

Hoe anders zou het kunnen lopen als de zeer balvaardige Denzel Medar, middenvelder van de blauw-witten, zijn volley van tien meter zag bekroond. En wat te denken van de vrije trap na een klein half uur spelen die Rijnvogels-doelman Jeffrey Verkerk met een katachtige reactie uit de bovenhoek ronselde? Maar verdediger Dirk Jan van den Oever had gelukkig kort er voor, uit een flitsende vrije trap van Jaap van Duijn, de 1-0 binnengekopt, gevolgd door Luuk Slegt met de 2-0 met zijn inzet via een tegenstander en de 3-0 kort voor rust door Romano van der Stoep na weer een assist van Van Duijn.

Natuurlijk had Rijnvogels-trainer Jimmy Simons geen enkele reden om wijzigingen aan te brengen bij het begin van de tweede helft. Zijn jongens speelden degelijk en konden de ruimte gaan opzoeken nu Xerxes/DZB moest komen. Dat deden ze met twee nieuwe voorwaartsen. Maar het was topscorer Max van Steen die met zijn tiende treffer, een echte spitsengoal, de wedstrijd halverwege de tweede helft helemaal op slot gooide met de 4-0. Toch werd de sfeer wat grimmiger in het veld omdat de blauw-witten geregeld met fraaie rood-witte driehoekjes werden weggetikt op het middenveld. En een ongelukkige botsing van de ijzersterk spelende Rijnvogels-verdediger, Arie de Vreugd, met zijn tegenstander leidde ineens tot een kleine Rotterdamse volksopstand. Gevolgd door een Kattuk Binse reactie toen de derde invaller bij de blauw-witten, Robin Driesse, kort daarna zijn gram ging halen bij De Vreugd. Maar geel doet altijd wonderen volgens Jobse.

Simons bracht Jan de Bruin, Roy van Leeuwen en Robin van Dijk een kwartier voor tijd nog binnen de lijnen en de laatste scoorde in de extra tijd nog knap de 5-0 op aangeven van ‘Zoef de Haas’ – Van Leeuwen. Dat werd ook de eindstand en daarmee bleef de thuisploeg elfde met 25 uit 19 (31-27). ,,En onze Japie, die is goud waard voor ons want naast zijn zeven doelpunten was het vandaag ook al zijn tiende assist”, sprak de rood-witte supporter vol trots. Komende zaterdag is Achilles Veen uit de tegenstander, een stevige concurrent op de tiende plek met 25 uit 18.

FC Rijnvogels – Xerxes/DZB 5-0 (3-0). 24. Van den Oever 1-0, 33. Slegt 2-0, 39. Van der Stoep 3-0, 65. Van Steen 4-0 en 90.+3 Van Dijk 5-0. Scheidsrechter: M. Jobse. Toeschouwers: 191.

FC Rijnvogels: Verkerk, Van den Oever (76. De Bruin), De Vreugd, De Vlugt (76. Van Dijk), Slegt, Van Steen, Van der Stoep, Van Duijn, Van Heiningen, Lauhouh (76. Van Leeuwen) en Driebergen.

Xerxes/DZB: Van der Molen, Paulino Reyes, Navajas-Sanchez, Medar, Darjij (45. Tuitel), Kroon, Van Kesteren (69. Driesse), De Pina (45. Soares de Brito), Van den Berg, Mulder en Gangadin.

Foto’s: Piet van Kampen