De algemene ledenvergadering van afgelopen maandagavond bij FC Rijnvogels is volgens interim-bestuurslid Fred Verboon goed verlopen. De financiële situatie bij de club is zorgwekkend en dus was de ledenvergadering van essentieel belang.

De clubleiding heeft in de afgelopen maanden onder de leden een enquête gehouden waar 410 leden en vrijwilligers aan hebben bijgedragen. Hun inzichten en meningen vormden de uitgangspunten voor de verdere ontwikkelingen van FC Rijnvogels.

Eén van de speerpunten binnen de Katwijkse club is de koers die de roodhemden moeten varen met de heren selectie. Daarin was de club in twee partijen opgedeeld. Nu de leden hebben uitgesproken dat het familiegevoel en prestaties beide belangrijke punten zijn, heeft het bestuur besloten om een stichting op te richten die zelf verantwoordelijk is voor de kosten en de opbrengsten van prestatievoetbal rond Heren 1.

,,Zowel het prestatievoetbal bij de club als het familiegevoel vinden de leden belangrijk”, begint Verboon. ,,We willen alsnog dat de selectie zo hoog mogelijk gaat voetballen en daarom hebben wij een oplossing gekozen. We gaan met een stichting werken met eigen sponsoren die garant staan voor de kosten. De stichting staat daarbij wel onder toezicht van de vereniging.”

Budget vlaggenschip
Gezien de financiële situatie moet de club letten op de kosten, maar volgens Verboon is het snijden in de kosten niet de enige oplossing. Daarnaast wil de club haar afspraken op financieel vlak nakomen. ,,De contracten met spelers zullen wij gewoon respecteren. Het beste nieuws wat wij tijdens de ledenvergadering konden vertellen, was dat wij een sponsorgroep gevonden hebben die voor die kosten garant staan. Wel hebben we daarbij gezegd dat we in de toekomst zeer kritisch gaan kijken naar de uitgaven rondom het eerste elftal.”

,,De doelstelling van FC Rijnvogels is om minimaal op Hoofdklasse niveau te acteren. Ook volgend seizoen zijn de budgetten daarvoor toereikend”.
Het budget van het vlaggenschip zal waarschijnlijk iets verminderd worden, maar dan nog zal er volgens de Noordwijker ‘genoeg’ te besteden zijn. ,,We gaan omlaag, maar dan zitten we op het budget van een gemiddelde hoofdklasser. Dat zal ook de doelstelling blijven van de club. We willen minimaal in de Hoofdklasse acteren. We weten wel dat het met dit budget lastig gaat worden, als we eventueel promoveren naar de Derde Divisie.”

Al houden ze met dat laatste voorlopig geen rekening in Katwijk aan den Rijn. De financiële gezondheid van de vereniging is en blijft volgens Verboon de eerste prioriteit. ,,Om dat mogelijk te maken hebben we een aantal sponsoren gevonden die garant staan om de club te helpen. Daarnaast willen we twee evenementen gaan organiseren om wat meer geld in het laatje te brengen. We willen grote veiling organiseren en een loterij. Dit is noodzakelijk om bepaalde inkomsten te genereren voor de club.”

Investeringen zorgen voor risico’s
Dan rest nog wel de vraag hoe het ooit zo ver heeft weten te komen bij de Katwijkers. Jarenlang oogde de club uiterst stabiel, maar op de achtergrond ging er het nodige mis. Verboon geeft tekst en uitleg. ,,We moeten niet vergeten dat we de laatste jaren ruim driehonderd leden zijn kwijt geraakt en dat scheelt een hoop geld. Daarnaast is de club, toen het nog in de Derde Divisie speelde, die competitie ingegaan met een hoog budget. ,,Na de degradatie is dat budget wel aangepast, maar niet naar de mogelijkheden van de club.”

,,Wat mij tevreden stemt, is dat wij op dit moment als één vereniging aan de slag gaan.”
Het verleden blijft het verleden en dus richt de club de blik op het heden. Volgens Verboon zijn er positieve ontwikkelingen gaande op De Kooltuin. ,,Wat mij tevreden stemt, is dat wij op dit moment als één vereniging aan de slag gaan. We hebben twee stromingen, maar we doen er met z’n allen alles aan om de situatie op te lossen. In principe is het verhaal heel logisch. De inkomsten en uitgaven hebben de laatste jaren niet parellel gestaan en dat is het grote probleem.”

Bron: voetbalindebollenstreek.nl, met dank aan Ruben Beukers