Leidenamateurvoetbal.nl en het Leidsch Dagblad hebben al enige tijd een samenwerkingsverband. Bijna elke week levert onze redactie een bijdrage in de krant over het Leidse voetbal. Zo ook deze week. Dit keer kwam Shairon Mhanni (DoCoS) aan het woord. Voor wie het interview in de krant van gisteren niet las nu nog eens het vraaggesprek.

DoCoS heeft een aantal succesvolle seizoenen achter de rug. In ’15-’16 werd de Leidse ploeg kampioen van de derde klasse en een jaar later en een treetje hoger werd de nacompetitie bereikt. De stap naar de eerste klasse werd weliswaar niet bereikt, maar zorgen waren er niet. Vorig seizoen eindigde de ploeg, ook onder Nico van der Salm, in de middenmoot van de tweede klasse. Wel moest er lange tijd naar beneden worden gekeken. Dit seizoen verloopt uitermate moeizaam. De dertiende plaats wordt ingenomen en winst op nummer twaalf SC Monster komende zaterdag is broodnodig om de hoop levend te houden geen nacompetitie voor lijfsbehoud te hoeven spelen.

Een opvallend gezicht in de gelederen is die van de pas zestienjarige Shairon Mhanni. Talenten komen snel bovendrijven. ,,Ik ben bij deze club begonnen en al heel vroeg terecht gekomen bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Ook liep ik stage bij Ajax, maar ik had een voorkeur voor de Rotterdamse club. Ik heb daar bijna vier jaar mogen spelen. Helaas liep ik in het laatste jaar een enkelbreuk op en in de andere enkel een scheur. Daarnaast loog de trainer die ik toen had tegen mij en ik ben daardoor eerder weggegaan. Vervolgens kwam ik bij UVS in de D1, maar ook daar brak ik een enkel. Bij DoCoS heb ik het vervolgens weer opgepakt en dat ging gelukkig gepaard met minder blessures.”

De jonge middenvelder, die nog 1 jaar VMBO voor de boeg heeft op het Bonaventura, heeft eigenlijk maar één wens: het betaalde voetbal halen. ,,Ik was zelfs nog pas 15 jaar toen Ron de Roode mij op het oog kreeg en me bij het eerste haalde. Dat was wel even een ‘woow’ voor mij. Ondertussen speel ik mijn wedstrijden en ik probeer belangrijk te zijn voor het team met een soort van vrije rol. Ik moet zorgen dat ik onder spits Chris van Empel kom en ik moet mijn verdedigende meters maken. Volgens mij gaat het wel lekker en ik wil ook niets liever dan mijn niveau opkrikken zodat ik betaald voetbal kan gaan spelen.”

Die kans komt er misschien bij Sparta. ,,Ik had al stage gelopen bij ADO Den Haag en nu ben ik drie weken onderweg bij de Rotterdamse club. Ze hebben daar een geweldige jeugdopleiding en ik hoop dat ik de stap kan maken. Ik focus mij nu eigenlijk volledig op dat avontuur. Mocht het niet lukken dan blijf ik bij DoCoS en moet ik mij door zien te ontwikkelen. De voorbije maanden ben ik best wel geleefd en had ik bijvoorbeeld ook nar FC Boshuizen gekund. Ik denk dat de stap voor nu naar Sparta (dat kan bij O17, O19 of Jong Sparta zijn, HK) een betere zou zijn of via Docos uiteindelijk naar een andere BVO.”

Zijn uitdrukkelijke verlangen om zijn jongensdroom waar te maken neemt niet weg dat hij met zijn huidige ploeg eerst in de tweede klasse wil blijven. ,,Eigenlijk hadden we tegen SVC’08 afgelopen zaterdag moeten winnen. Doodzonde dat we een strafschop tegen kregen in de laatste minuut (3-3). We kunnen de dans echter nog ontspringen, maar dan zullen de koppen omhoog moeten blijven. De sfeer is nog steeds goed, maar we raakten te vaak gefrustreerd als een resultaat uitbleef. We zullen nu op moeten staan, ook als dat moet via de nacompetitie.”