Nacompetitie tweede/derde klasse (zaterdag)- Geen moment wekte VVSB de indruk DoCoS de voet dwars te kunnen zetten in hun plannen om in tweede klasse te blijven. Uiteindelijk werd het 5-1 voor de Leidenaren en die uitslag was alleszeggend.

In de voorbeschouwingen werd een geduchte strijd verwacht tussen twee ploegen die min of meer gelijkwaardig zouden zijn. De Leidenaren speelden afgelopen seizoen weliswaar in de tweede klasse, maar hadden heel veel voetbalminuten in de benen. VVSB had vriend en vijand verbaasd door als nieuwkomer in de derde klasse fris en fruitig (en goed) te voetballen en leek de ploeg in vorm.

Van een evenwichtige ontmoeting was vanaf minuut 1 eigenlijk nauwelijks sprake. De roodwitten heersten op alle fronten en waren tactisch en technisch een klasse beter dan de opponent uit Noordwijkerhout. DoCoS speelde verzorgd voetbal met de nadruk op de opbouw van achteruit. VVSB kon daar weinig tegenover stellen. Spits Stefan Immerzeel, in de competitie nog goed voor dertien doelpunten, zat volkomen in de zak van de DoCoS defensie en ook zijn mede voorwaartsen konden geen potten breken. Kansen waren er voor de mannen van interim-trainer Andre Devilee vanaf het startsignaal zeker wel. Wie anders dan Chris van Empel brak met een rake kopbal uit een voorzet van Luc Quellhorst de score open.

Voor rust verdubbelde hij de marge toen de keeper van VVSB een hard schot van Quellhorst niet onder controle kreeg. Ondanks de 2-0 voorsprong en het machtsvertoon van hun ploeg was de Leidse aanhang er niet gerust op. Hun verwachting dat de Noordwijkerhouters furieus uit de startblokken zouden komen werden echter niet bewaarheid.

Het leek erop of de mannen van Rob Jonkman het wel mooi vonden: eindigen in de derde ronde van de nacompetitie. DoCoS was het allemaal worst en dartelde voort. Quellhorst brak al snel een aantal keren door op rechts, maar het ontbrak hem aan de goede voortzetting. Daar was weer Van Empel voor nodig die bij een vrije trap van Lars de Ridder hoog boven de verdedigers uittorende en de 3-0 scoorde. Diezelfde De Ridder leek de 4-0 op zijn voet te hebben toen hij de keeper omspeelde en de bal voor het inschuiven had. Verdediger Jaap Aartman haalde de buitenspeler van achter onderuit en kon met rood vertrekken. De Ridder wilde zijn doelpunt en nam zelf de elfmeter, maar zag zijn inzet gekeerd.

In plaats van 4-0 werd het zelfs 3-1 toen Koen Damen uit het niets scoorde. De roodwitten waren niet onder de indruk. Invaller Sandjai Gajadien drukte bij zijn invalbeurt nog zijn stempel op de wedstrijd door na goed voorbereidend werk publiekslieveling Michael van Voorthuijzen de gelegenheid de 4-1 voor zijn rekening te nemen en zelf in de slotminuut de vijfde voor DoCoS in het doel te knallen.

Vreugde en opluchting aan Leidse zijde natuurlijk. Devilee bestreed echter dat het een simpel klusje was geweest: ,,Zeker niet! Wij voelden echt wel dat we overwerk hadden moeten verrichten om hier vandaag te staan. Niet voor niets stonden er bij ons al vijf spelers ruim voor het einde van de theepauze in het veld om de spieren warm te houden. Vanaf het begin waren we echter scherp en konden VVSB onder druk zetten, waar ze eigenlijk niet onderuit kwamen. Vergis je echter niet hoor, het is wel degelijk een goede ploeg.”

Spits Van Empel had al de tweede gescoord tegen Be Fair en voegde daar er nog eens drie op een rij aan toe. ,,Zonder team kan ik ook niets hoor. Het is ook niet helemaal een kwestie van toeval. We hebben weldegelijk getraind op allerlei situaties en kon zo vooral met het hoofd vaak gevaarlijk zijn. In de aanval weet je je ook gesteund met de gedachte dat het achterin stond als een huis. Iemand als Tim Gonlag is een zekerheidje. En als ‘Mickey (van Voorthuijzen)  dan nog gaat scoren, tja, dan doe we het goed.”

De verdediger wordt zijn doelpunt van harte gegund door publiek en teamgenoten. Van Empel met een grijns: ,,Ja, hij stond al een paar jaar droog, dus het werd wel eens tijd.” Wat serieuzer over het behoud van het tweedeklasserschap: ,,Heerlijk om in twee C te blijven spelen. De meeste ploegen kunnen echt goed voetballen en je hebt natuurlijk erg leuke tegenstanders, ja ook uit de directe omgeving. We hebben vandaag als team laten zien dat we echt in die tweede klasse willen blijven. Geknokt tot het einde en prima gevoetbald. Dat gaan we volgend jaar ook laten zien.”

DoCoS heeft het afgelopen seizoen last gehad van vele blessuren en ook de trainerswisseling was niet bevorderlijk voor de continuïteit. Als de roodwitten gevrijwaard blijven van kwetsuren, de nieuwkomers kunnen inpassen én zo voetballen als tegen VVSB dan zal er volgend jaar absoluut geen sprake zijn van degradatiegevaar. Dat is een prettig vooruitzicht voor de club.

DoCoS-VVSB 5-1 (2-0); 23. Van Empel 1-0, 37. Van Empel 2-0, 60. Van Empel 3-0, 80. Damen 3-1, 86. Van Voorthuijzen 4-1, 90. Gajadien 5-1. Scheidsrechter Hilgersom, Toeschouwers:500.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Peet, Gonlag, Joubij (64. Klein), Ravensbergen, De Ridder, Maat, Overvliet, Van Empel, Quellhorst (73. Gajadien).

VVSB: Van der Boog, Van den Raadt (66. Bierhuizen), Aartman, De Jong, Immerzeel, Damen, Hoek, Koeckhoven, Sikurica (78. De Jong), Homan (58. Mats Warmerdam), Tim Warmerdam.

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude