vrijdag, april 19, 2024
HomeDerde klasseDoCoSDoCoS zet stap(je) richting lijfsbehoud door SC Monster terug te wijzen

DoCoS zet stap(je) richting lijfsbehoud door SC Monster terug te wijzen

-

Tweede klasse C (zaterdag)-In alle opzichten was DoCoS de meerdere van Sportclub Monster deze zaterdagmiddag. Niet alleen puur voetballend gezien moesten de bezoekers het afleggen, maar ook qua vechtlust en inzet was het DoCoS dat de zege verdiende en ook kreeg. De 2-0 overwinning werd ook nog eens beloond met een stapje hoger op de ranglijst. Het blijft voor de roodwitten zo nog steeds mogelijk te ontsnappen aan de nacompetitie om degradatie.

Het contrast had nauwelijks groter kunnen zijn: onder erbarmelijke omstandigheden, sneeuw, kou en wind, dropen de spelers van Ron de Roode vorige week uiterst teleurgesteld van het veld, het veroverde puntje was al bijna vergeten. De gelijkmaker in de ultieme slotminuut van SVC’08 was aangekomen als een mokerslag. Nu liep DoCoS met de borst vooruit in de zinderende zon richting kleedkamer na een overtuigende winstpartij.

SC Monster was op alle fronten afgetroefd en de noodzakelijke dorstlessers zullen dubbel zo goed gesmaakt hebben. DoCoS had het geluk gehad om snel op voorsprong te komen. De ijverige en steeds beter spelende Lars de Ridder gaf na een uitstekende actie de bal scherp voor, de bal huppelde over het uitgestoken been van een Monster verdediger en kwam bij de tweede paal waar Chris van Empel het leer tegen de touwen kon tikken. De voorsprong had voor de thee makkelijk uitgebouwd kunnen worden: Van Empel kopte nipt naast en Shairon Mhanni raakte de onderkant van de lat. Gedoelpunt werd er echter niet, ook niet door de gasten die amper gevaarlijk waren geweest.

Uit bittere ervaring weet de ploeg uit de Mors dat een 1-0 voorsprong geen enkele garantie biedt op een zege. Het doemscenario leek vlak na rust al bewaarheid te worden: Andre Rohan kon van dichtbij hard inschieten, maar een onwaarschijnlijke reflex van keeper Mitchel van Abswoude voorkwam de gelijkmaker. Hiermee is de enige kans die Monster creëerde uit veldspel wel genoemd. De ploeg toog meer dan in de eerste helft ten aanval. De bezoekers hadden de punten ook hard nodig in de strijd om de voorlaatste plaats.

DoCoS kreeg logischerwijs meer ruimte en profiteerde daar ook van. De hardwerkende Mitchel Klein zag Sandjai Gajadien geheel vrij staan en bediende de rechteraanvaller op maat. Zijn op het oog houdbare schot verdween tot enorme vreugde van de thuisploeg achter doelman Jari Baggerman in het doel. De wedstrijd zat verder op slot mede door het bikkelen van de thuisploeg die het de bezoekers ook fysiek heel moeilijk maakten. Het was alleen tot twee maal toe billen knijpen bij vrije trappen van Bas den Brabander die rakelings naast het Leidse doel gingen.

De zege was meer dan welkom natuurlijk. Op de ranglijst wipte DoCoS over SC Monster heen en staat nu op een punt van SVC’08 (dat de wedstrijd tegen UVS nog moet uitspelen) en op drie punten van HVC’10. Er wachten de Leidenaars nog drie wedstrijden waaronder die tegen DSO en UVS. Puur kijkend naar de ranglijst zou dat weinig perspectief bieden, maar won DoCoS ook niet de thuiswedstrijd tegen de blauwwitten? Het blijft een heidens karwei, maar DoCoS zou het vege lijf nog kunnen redden.

Trainer Ron de Roode: ,,Deze pot moesten we hoe dan ook winnen en dat besef heb ik terug gezien bij de mannen. Op deze zege valt niets af te dingen en we leven nog om te ontsnappen. Een voudig zal het niet worden, maar dat wisten we ook al voor deze pot. Hoop doet leven en we gaan in elk geval opgewekt de paasdagen in.”

DoCoS-Sportclub Monster 2-0 (1-0). 6. Van Empel 1-0, 60. Gajadien 2-0. Scheidsrechter: Van Stekelenburg. Toeschouwers: 200.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Van Empel, Armitage, Peet, Mhanni, Ravensbergen, De Ridder, Klein, Van Wieringen, Gajadien (66. Disseveld).

Sportclub Monster: Stam, Hogervorst (57. Van Maanen), Van den Bos, Kooren, Den Brabander, Rohan, Peereboom, Van den Bos, Korkmaz, Langenberg (78. Bruers), Baggerman.

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read