Voorbeschouwing DoCoS-Lugdunum (dinsdag 4 juni)

Zonder de andere klassen tekort te doen kunnen we toch stellen dat de tweede klasse C de meest aantrekkelijke afdeling was om in te spelen. Aantrekkelijk voetbal van een zeer behoorlijk niveau, aansprekende tegenstanders en een ongekende spanning. Logischerwijs zal DoCoS deze klasse voor geen prijs willen verlaten. Niemand hoeft de spelers morgen te motiveren om absoluut tot het gaatje te gaan. Behoud is dan nog niet zeker, er moeten daarna nog twee klippen omzeild worden, maar de eerste horde is dan genomen. De roodwitten hebben absoluut geen dramatisch seizoen achter de rug. De roodwitten eindigden op 27 punten, een aantal waar je in de andere tweede klassen een veilige tiende plek had gescoord. In de tweede klasse C kon iedereen van iedereen winnen en deed dat ook. Zo won DoCoS van DSO, UVS en Valken, de toppers van de afdeling. Blessures en schorsingen zorgden vaak voor een geïmproviseerde opstelling. Het lijkt erop dat de ploeg nagenoeg compleet aan de start zal staan en de laatste, prima, wedstrijd tegen DSO zal ook het nodige zelfvertrouwen hebben gegeven. Het feit dat het om een Leidse derby gaat zal nog een boost geven.

Voor Lugdunum liggen de zaken anders. Het werd enigszins tot eigen verbazing kampioen van de derde periode door onder andere de laatste zeven wedstrijden op rij te winnen. Het was een prestatie van formaat waar weinigen binnen de club rekening mee had gehouden na de matige tweede periode. Ook hier was de personele nood hoog, zo hoog zelfs dat good old Henk de Cler zijn opwachting in de basis maakte. Zijn inbreng en de terugkeer van ervaren rotten als Tim de Cler zijn van onschatbare en wellicht ook van doorslaggevende waarde geweest. Het team is door de mix van ervaring en jeugd in balans en zeker niet te onderschatten voor DoCoS. Voor de Kikkerpolderclub is promotie geen must, maar zou een heerlijke toevoeging zijn aan een memorabel seizoen. Het onverwachte periodekampioenschap en de viering van het honderdjarig bestaan zouden zelfs nog een ultieme climax kunnen krijgen. Ook voor groenwit geldt natuurlijk: een zwaluw maakt nog geen zomer; er zullen nog twee tegenstanders uitgeschakeld moeten worden. Winst in een derby smaakt natuurlijk nog eens extra lekker. Vast staat dat een Leidse ploeg straks, lees komende zaterdag, gaat spelen tegen Be Fair uit Waddinxveen. Dat is de nummer twee uit 3A.

Een uitgebreid verslag volgt woensdag, zo ook beelden en foto’s. Maar ga gerust zelf een kijkje nemen morgenavond. Saai kan het onmogelijk worden in het Leidse Morskwartier.

Archieffoto uit seizoen 2017-2018: DoCoS won toen in februari met 2-0.