Tweede klasse C (zaterdag)- Voorschoten’97 bleef na de achttiende speeldag lijstaanvoerder van deze klasse. Omdat ook DSO en UVS wonnen, veranderde er niets op het ereschavot. Daarachter echter des te meer. Clubs als HVC’10, Te Werve en VELO lijken de handdoek te hebben geworpen. De 3-4 zege van de bezoekers tegen DoCoS was verdiend te noemen, hoewel het in de laatste tellen ook nog gelijk had kunnen worden. De Leidenaren bleven op de voorlaatste plaats staan en zagen TAVV een punt in lopen. Plaats veertien, wellicht ten overvloede, levert aan het eind van de rit directe degradatie op en de nummers 12 en 13 gaan de nacompetitie in voor lijfsbehoud.

De derby was amusant te noemen. Dat werd mede ingegeven door een vroege openingstreffer. Mitchel Klein maakte gebruik van de harde wind die de wedstrijd voortdurend voorzag van (te grote) vaart. Een vrije trap vanaf links daalde op het juiste moment en doelman Justin van Look was gezien. De 1-0 moest DoCoS een steuntje in de rug geven dat er wat te halen viel tegen de koploper, die beduidend betere resultaten boekt in thuisduels. Heel lang werd er daarna niet gevoetbald. Een omweersbui noopte de arbiter van dienst, die dat met verve deed overigens, om in te rukken. Na amper tien minuten rolde de bal weer en vanaf dat moment pakten de groen-gelen het energieker op.

Al rap moest Rick Siere het veld ruimen bij de thuisclub vanwege een voetblessure, die hem waarschijnlijk weer enige tijd aan de kant zal gaan houden. Andermaal een tikkie voor de Leidse ploeg, omdat er dit seizoen toch al zoveel geïmproviseerd moet worden vanwege afvallers met kwetsuren. Toch kreeg DoCoS een goede mogelijkheid om er 2-0 van te maken, maar Sandjai Gajadien mikte naast het doel van de Voorschotenaren.

Even verderop kreeg Oualid Maatoug de bal in eerste instantie niet bij een inlopende speler, maar uiteindelijk had ook Alex Iliopoulos nog kunnen scoren. Geleidelijk aan werden de bezoekers sterker en de 1-1 kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Ronnie Verplancke, met Peer van Paasen de bezetters van het middenveld deze middag, kreeg een voorzet tot bij Ian Baggerman die de ploegen in balans bracht.

Aan de andere kant kon Chris van Empel net niet zijn voet zetten tegen een scherp aangesneden vrije trap van Klein, nu van rechts, maar het was vooral Voorschoten’97 dat al meer aanspraak maakte op de volgende treffer. Die kwam er ook op slag van rust. Via Benjamin Beumer en Van Paasen stond Maatoug aan het eindstation. Het genieten voor de gasten was echter van korte duur. Een paar fracties later lag de 2-2 er al in, omdat Van Look in de fout ging bij een schuiver van Enno van Wieringen.

In de tweede helft was de kampioenskandidaat beduidend meer bovenliggend. DoCoS kon er nauwelijks nog uitkomen en de formatie van André Lourens won het duel vooral op het middenveld. Dat had wellicht ook te maken met de afwezigheid van Simon Joubij aan Leidse zijde, die een skivakantie had geboekt. Ook volgende week zal de belangrijke schakel in de middenlinie nog ontbreken bij de ploeg van Ron de Roode.

De 2-3 was gelukkig te noemen voor Voorschoten’97. Een voorzet van Maatoug werd door Rowin Peet in zijn eigen doel verwerkt. Het duurde ook niet lang voordat de 2-4 viel. Nick Guijt leek daarmee het duel te beslissen. DoCoS spartelde nauwelijks tegen, maar kreeg toch nog even hoop doordat de ingevallen Danny Disseveld snoeihard raak kopte. Ook de ingevallen en na lang blessureleed teruggekeerde Sergio Vrede had kunnen of eigenlijk moeten scoren, maar van dichtbij lukte dat niet voor de ex-Lugdunummer. In de slottellen kon Luc Quellhorst nog bijna de 4-4 binnen werken, maar de aanvaller miste de rust voor het doel.

Al met al won de nummer 1 terecht en zo kan Voorschoten’97 zich gaan opmaken voor de kraker tegen DSO volgende week. DoCoS zal vooral bij elkaar moeten blijven en zorgen dat de achterstand naar de plaatsen daarboven niet groter wordt. Op een zeker moment gaat de tijd tegen werken om schade nog te kunnen herstellen. Een spoedige driepunter is eigenlijk gewoon broodnodig, maar zat er tegen de titelkandidaat uiteindelijk niet in.

Docos-Voorschoten’97 3-4 (2-2). 8. Klein 1-0, 27. Baggerman 1-1, 44. Maatoug 1-2, 45. Van Wieringen 2-2, 66. Peet (eigen doel) 2-3, 75. Guijt 2-4, 90. Disseveld 3-4. Scheidsrechter: Spaans. Toeschouwers: 250.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Gonlag, Peet, Van Wieringen, Siere (18. Ravensbergen), Klein (71. Disseveld), Overvliet, Gajadien (46. Quellhorst), De Ridder, Van Empel.

Voorschoten’97: Van Look, Koek, Hogenboom, Baggerman, De Jong, Beumer, Van Paasen, Verplancke, Maatoug (89. Vrede), Iliopoulos (82. Manuputty), Guijt.

 

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude