Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club (s) bepalend kan zijn. De eerste keuze is gevallen op het treffen tussen UVS en RCL in de tweede klasse C op zaterdag.

De laatste speelronde in de groepsfase van de districtsbeker zit erop. Aanstaande zaterdag start de competitie in de tweede klasse C meteen met de derby tussen het ambitieuze UVS en RCL. Nieuwbakken UVS’er Enrico Geus en RCL-middenvelder Sem Overduin hebben er zin in.

De 25-jarige Geus maakte de afgelopen zomer de overstap van Stompwijk’92 naar de Kikkerpolder. De flankspeler was in het verleden een garantie voor doelpunten. Met 28 goals had hij in de jaargang ’17-’18 een groot aandeel in de promotie van de Stompwijkers naar de tweede klasse en op dat niveau was hij in het afgelopen seizoen vijftienmaal succesvol. Zijn inbreng kon niet voorkomen dat de dorpsclub na één jaartje terugkeerde naar de derde klasse. ,,Heel jammer natuurlijk, maar het was toch wel een hoogtepunt voor de vereniging om in de tweede klasse uit te komen. Wat dat betreft hebben we geschiedenis geschreven”, aldus Geus.

De bij Familiepark Drievliet in Den Haag werkzame Stompwijker gaf halverwege de voorbije jaargang al aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. En dat werd UVS. Hij was er niet de enige nieuwkomer. De blauwwitte selectie verwelkomde veertien spelers van elders, onder wie Tomas Tavilla (ex-Ter Leede), Daily Hoogkamer (ex-Katwijk) , Sven Verlaan (ex-VVSB) en Thijs de Roy van Zuidewijn (ex-Rijnsburgse Boys). ,,Het is een hele leuke, ambitieuze groep die ook nog eens gezellig is. Zo drinken we op donderdag na de training en op zaterdag na de wedstrijd een lekker biertje met elkaar. Ik heb het prima naar mijn zin. De concurrentie is natuurlijk wel groot. En als je ziet wie er qua namen bij zijn gekomen al zeker. Maar goed, je moet het natuurlijk op het veld laten zien. Wat dat betreft heb ik er alle vertrouwen in. UVS wil ook graag omhoog. De club wil zo snel mogelijk naar de eerste klasse en op termijn naar de hoofdklasse”, vervolgt Geus.

De ambitie van de blauwwitten sluit naadloos aan op die van Geus: ,,Ik weet niet waar mijn plafond ligt, maar ik wil in elk geval zo hoog mogelijk spelen en het beste uit mezelf zien te halen. Mijn persoonlijke doelstelling voor komend seizoen is om in elk geval minimaal zo’n vijftien keer te scoren. Ik heb best wel een neusje voor de goal. Verder wil ik voor een flink aantal assists zorgen en natuurlijk elke wedstrijd winnen. Ik kan slecht tegen mijn verlies. Als het niet loopt in het veld kan ik daardoor wel eens koppig zijn. Na de wedstrijd ben ik dat dan wel weer kwijt en houd ik zeker van gezelligheid.”

UVS heeft het eerste succesje van de jaargang al binnen. De equipe van trainer Patrick van Dullemen plaatste zich probleemloos voor de volgende ronde van de districtsbeker. ,,Hartsikke leuk natuurlijk, maar uiteraard heeft de competitie onze prioriteit. Belangrijk dat we goed beginnen. En van RCL moeten we dus gewoon winnen. We spelen op eigen ondergrond en moeten van eigen kracht uitgaan. Ik durf wel te zeggen dat we drie punten gaan pakken”, meent Geus.

De Leiderdorpse opponent leek de afgelopen weken net als UVS op weg naar een vervolg in de strijd om de districtsbeker, maar door de 4-1 nederlaag bij eersteklasser Argon verspeelden de roodwitten die kans. Op basis van een iets beter doelsaldo gaat DOSR nu naast poulewinnaar Argon verder. ,,Tja, dat scheelde slechts één goal”, vertelt Overduin. ,,Maar we vinden het niet heel erg, hoor. We focussen ons sowieso op de competitie. En we verloren dan wel van Argon, maar we mogen best tevreden zijn over de wedstrijden die we tot nu toe speelden. Er komt steeds meer voetbal in, vaste patronen worden zichtbaar en ook het druk zetten gaat beter. Voordeel is ook dat onze selectie door de komst van een aantal spelers en het doorstromen van jongens vanuit de eigen jeugd in de breedte een stuk sterker is dan vorig jaar. Er is meer concurrentie gekomen op alle posities. Da’s alleen maar goed. We hebben absoluut al stappen gemaakt. Al met al zie ik het seizoen zeker met vertrouwen tegemoet. We mikken op een plek tussen nummer vier en acht. Dat is volgens mij een reële doelstelling. En het zou mooi zijn als we in staat zijn om daarbij een periodetitel te pakken. Dan mogen we in onze handjes knijpen. Eigenlijk hoort een club als RCL qua historie en grootte hoger te spelen. Een paar jaar geleden waren we daar ook dichtbij. Thuis wonnen we in de nacompetitie met 4-2 van ARC, maar in de uitwedstrijd ging het mis. Mede doordat ik met tweemaal geel van het veld moest. En kijk nu eens: ARC komt inmiddels in de hoofdklasse uit en wij nog steeds in de tweede klasse.”

De 23-jarige Overduin, wiens broer Levi (20) ook deel uitmaakt van de selectie van coach Faizel Soekhai, acteert al zo’n drieënhalf jaar in het vlaggenschip van de Leiderdorpers. ,,Ik speel het liefst op acht, als linker -of rechtermiddenvelder. Nick van Bemmel en ik verdelen het spel. Tussen ons bestaat een prima wisselwerking. Nick is meer een mannetjesputter en ik zorg wat meer voor rust en ben vooral de verbindingsspeler tussen verdediging en aanval. Daarbij zou ik eigenlijk iets brutaler en bepalender mogen zijn. En wat meer risico in mijn spel moeten leggen. Er is dus nog genoeg voor me om aan te werken.”

Overduin, student bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en daarnaast in dienst bij kennisbemiddelaar HeadFirst in Hoofddorp, kijkt uit naar de ontmoeting met UVS: ,,Ik ben reuze benieuwd. Zij hebben een aantal spelers van kwaliteit aangetrokken en zijn zeker favoriet. Maar naar mijn idee gaat mentaliteit boven kwaliteit. Ik acht ons dan ook zeker niet kansloos. We moeten niet de fout maken in te zakken en de bal dan maar weg te peren. Dat verwacht ik ook niet. We hebben tot nu toe immers al heel aardig gevoetbald. Het wordt een mooie krachtmeting. Als we een redelijk resultaat behalen is dat meteen ook goed voor het vertrouwen”, besluit Overduin.

Note redactie: op de archieffoto’s Enrico Geus in actie namens Stompwijk’92 tegen DOSR en Sem Overduin in de Kikkerpolder tegen UVS.