Home Interviews algemeen Daan van der Zwaan (UVS): ,,Opgeven was geen optie”

Daan van der Zwaan (UVS): ,,Opgeven was geen optie”

SAMSUNG CSC

Leidenamateurvoetbal.nl en het Leidsch Dagblad hebben al enige tijd een samenwerkingsverband. Bijna elke week levert onze redactie een bijdrage in de krant over het Leidse voetbal. Zo ook deze week. Dit keer kwam Daan van der Zwaan van UVS aan het woord. Voor wie het interview in de krant van gisteren niet las nu nog eens het vraaggesprek.

UVS beleefde een aangenaam weekend. In Ter Aar werd moeiteloos met 0-5 gewonnen van TAVV en koploper Voorschoten’97 ging thuis onderuit tegen Valken’68. Met nog vijf speelronden te gaan heeft de Leidse ploeg slechts een puntje achterstand op de ploeg waarvan tweemaal werd verloren. In de Leidse zege had Daan van der Zwaan met drie doelpunten een belangrijk aandeel. Zijn eerste van de middag was daarnaast een ‘plaatje’. De spits lijkt zijn plek te hebben veroverd binnen de hoofdmacht. ,,De laatste tijd sta ik vaak in de basis, waar ik het voor de winterstop moest doen met af en toe een invalbeurtje. Ik had daar wel moeite mee, maar wist ook wel dat ik reëel moest zijn. De stap van vierdeklasser Meerburg naar UVS was best groot en ik had het besef dat ik niet zomaar even kon aanhaken. Het is voor een jonge speler dan een kwestie van geduld hebben en mentaal sterk blijven.”

Toch knaagde zijn bescheiden rol aan Van der Zwaan. ,,Je moet je kansen grijpen, maar ik kreeg er niet veel of deed het niet goed genoeg. Ik heb wel een gesprek gehad bij een andere regioclub, maar ook daar had ik niet de garantie op een basisplek. Bovenal voelde het voor mij als opgeven en daar paste ik voor. Temeer omdat ik het wel uitstekend naar mijn zin had en heb bij UVS. Gaandeweg merkte ik dat het wel steeds beter ging. Onze trainer (Steef Roodakkers, HK) zette mij op de training bij partijspelletjes steevast op Mart Spierdijk. ‘Daar leer je van en het maakt je beter’, zo was zijn gedachte. En dat is volkomen waar gebleken. Niet alleen Mart, maar ook de andere oudere spelers hebben mij een hoop bijgebracht. Wat dat betreft heeft UVS een prima mix qua leeftijd. Er is een enorme klik tussen alle spelers en dat betaalt zich steeds meer uit. De voorbije maanden speel ik wel en ik merk dat ik prima in mijn vel zit. Als spits heb ik er nu vijf in liggen en ik wil steeds belangrijker worden voor de ploeg.”

De 21-jarige aanvaller lijkt doorgebroken en geniet daarvan. Zijn weken zijn daarnaast gevuld met tal van activiteiten. ,,Ik studeer Sportmarketing & Management in Rotterdam, werk voor een koffiebedrijf en ik ben DJ. Er komen steeds meer boekingen binnen en ben dus behoorlijk druk al met al. Stilzitten is niets voor mij. Ik woon nog thuis, maar slaap daar eigenlijk vooral.”

In huize Van der Zwaan worden uiteraard wel eens gesprekken gevoerd over voetbal. Vader Paul, succesvol trainer bij Quick en voorheen in onze eigen regio, kan wel een boom opzetten over het spelletje. ,,Absoluut, maar soms mijden we het onderwerp juist. Omdat hij op zaterdag zijn werkzaamheden heeft voor IJsselmeervogels ziet hij mij niet vaak spelen. Dat is wel jammer. Zelf probeer ik zijn wedstrijden op zondag te bezoeken, maar het past natuurlijk niet altijd. Het maakt ook nog wel uit op zondag of zijn team gewonnen of verloren heeft. Of beter gesteld; wanneer Quick onterecht heeft verloren dan ga ik liever boven zitten.”

UVS gaat de eindfase in en Van der Zwaan popelt om tot successen te komen. ,,Niet enkel binnen het veld, maar ook daarbuiten staat er een zeer hechte groep. We trekken allemaal met elkaar op en blijven regelmatig hangen na de training of wedstrijd. Met elkaar stappen hoort er bij ons ook bij. De onderlinge gunfactor is erg groot. Dit team kan kampioen worden. Ik zet er op in dat we na 25 mei klaar zijn.”