Tweede klasse C (zaterdag)- Zonder Lars Verlaan, Berend Verdoes en Senne van Oostenrijk moest UVS aantreden tegen HVC’10. Die ploeg had de Leidenaren in de heenwedstrijd van de eerste periodetitel afgehouden na een boeiend voetbalgevecht. Een week later kreeg de ploeg van Steef Roodakkers destijds nog een herkansing tegen Voorschoten’97, maar ook dat liep niet goed af. Bij de return was er geen moment sprake van een boeiend voetbalgevecht. Tot ieders verbazing speelde de thuisploeg met de opponent uit Hoek van Holland en met 5-0 kwamen de gasten er genadig vanaf. Met wat meer scherpte had een uitslag van 10-0 niet misstaan op het scorebord in de Kikkerpolder.

Roodakkers koos dit keer voor Daan van der Zwaan in de punt van de aanval en daardoor verkaste Thom de Vries naar de bank. De uitleg van de trainer: ,,We kijken elke week wat nodig is om een tegenstander pijn te doen. Thom zit niet in de lekkerste fase en Daan scoort veel op de training. Soms probeer je dus wel eens wat anders. In volgende wedstrijden kan de keuze weer anders zijn. Concurrentie is voor elke groep belangrijk.”

Ook Ayoub El Houari moest dit keer genoegen nemen met een invalbeurt. De middenvelder werd na de rust gebracht voor Youssef Ait El Houssi. El Houari staat in de belangstelling van hoofdklasser Ter Leede, maar de trainer van de Leidse club ziet de middenvelder liever blijven. ,,Ik gun Ayoub alles en hij kan er komen. Voor nu denk ik dat hij nog stappen kan maken bij UVS. We gaan zien hoe zich dat verder ontwikkelt.”

UVS startte dit keer met drie echte aanvallers. Naast Van der Zwaan stonden Isi Adima en Marcello Walcott op de flanken. Daardoor kon Bart van der Weijden excelleren vanaf het middenveld, de linie waarin hij hoort te spelen. De beide vleugelaanvallers gaven het spel van UVS veel diepgang mee, ook al omdat de middenvelders veelal alle gelegenheid kregen om met passes te strooien. Even na de aftrap leverde de eerste aanval direct een doelpunt op. Van der Weijden stuurde Adima op links weg en kreeg de bal vervolgens weer terug. De aanvoerder passeerde de verdediging met speels gemak en rondde vervolgens bekwaam af. Na veertien tellen was het zo al 1-0. Het bleek de opmars voor een soort van trainingspartij voor UVS. Na tien minuten kreeg Van der Zwaan de kans op de 2-0 na een prima aanval waar hijzelf, Van der Weijden en Adima bij betrokken waren. De inzet van de spits ging over. Kort daarop werd het alsnog 2-0. Uit een hoekschop van Van der Weijden scoorde Mart Spierdijk vallend en koppend. Het bleek zoals wel vaker een extra wapen te zijn van de centrale verdediger, die tevens Jurgen Warbout volledig uit de wedstrijd speelde.

HVC’10 stond erbij en keek ernaar en daar zou in het vervolg van de wedstrijd geen verandering meer in komen. De Leidenaren vonden elkaar makkelijk en kregen daartoe alle gelegenheid. UVS kreeg nog een aantal mogelijkheden, maar Van der Zwaan en Adima hadden teveel tijd nodig om af te kunnen ronden. Toch kwam de 3-0 er wel. Een aanval uit het boekje, met Adima en Walcott in de hoofdrol, werd nu wel gedecideerd afgerond door Van der Zwaan. Een duwfout in de zestien werd kort voor de pauze bestraft en zo mocht Van der Weijden aanleggen voor zijn tweede doelpunt van de middag. Slechts eenmaal kon Warbout doordringen, maar Jesse Haak toonde zich zoals vrijwel altijd een koele kikker in het doel.

Met de 4-0 tussenstand was de strijd om de derde plaats wel gelopen. Na de onderbreking bleef de krachtsverhouding ruimschoots uitvallen in het voordeel van de blauw-witten. Ruben Leugering, Van der Zwaan en Spierdijk kregen kort na rust kansen op een volgende treffer, maar die bleef nog uit. Het gaf wel aan dat UVS de regie stevig in handen had. De 5-0 was van grote schoonheid. Leugering nam een vrije trap met veel gevoel en de bal plofte hoog in het dak van het doel van de Hoek van Hollanders. Vervolgens bleef het kansen regenen. UVS had verder kunnen en moeten werken aan het doelsaldo, maar het bleef bij de vijf doelpunten. Op zich hadden de volgers daar ook wel vrede mee, want de ploeg die twee punten inliep op lijstaanvoerder Voorschoten’97 kwam de voorbije maanden slechts moeizaam tot scoren. Ongekende weelde dus voor Roodakkers en de zijnen.

Een prima middag al met al voor UVS, maar de zege moet voor het moment ook niet groter worden gemaakt. HVC’10 stelde in alle facetten teleur en was, geheel en al onverwachts, een speelbal voor de thuisploeg. Uiteraard werd de ruime zege wel bejubeld en het feit dat de nul wederom werd gehouden (nu al voor de negende keer dit seizoen, red.) zal UVS vertrouwen geven dat het een rol van betekenis kan blijven spelen in de afgeslankte kopgroep. Zeker nu de keuzes wat groter zijn geworden voor de trainer van de Leidse ploeg.

UVS-HVC’10 5-0 (4-0). 1. Van der Weijden 1-0, 11. Spierdijk 2-0, 32. Van der Zwaan 3-0, 39. Van der Weijden 4-0, 63. Leugering 5-0. Scheidsrechter: Roozeboom. Toeschouwers: 200.

UVS: Haak, Sloos, Spierdijk, Pison (72. Salah), Van Kempen, Van der Weijden, Ait El Houssi (46. El Houari), Leugering, Walcott, Van der Zwaan, Adima (72. De Vries).