Tweede klasse C (zaterdag)- UVS kwam zaterdagmiddag naar Ter Aar in de hoop het verschil met koploper Voorschoten’97 te verkleinen. De nummer twee uit de competitie stond vooraf vier punten achter, waardoor er dus van alles mogelijk is in de laatste weken van het seizoen. TAVV ging met een heel ander gevoel de wedstrijd in. De rode lantaarndrager verloor in de vorige speelronde ruim van directe concurrent DoCoS, waardoor de Ter Aarders met een achterstand van zeven punten afstevenen op directe degradatie. Als een kampioenskandidaat zich dan meldt op complex Aardam-West, weet de thuisploeg dat alle zeilen bijgezet moeten worden. De vrees van de gastheer werd dan ook waarheid: UVS was ruimschoots te sterk en won met 0-5.

Binnen een kwartier vond UVS al tweemaal het Ter Aarse net. Een mooi uitgespeelde aanval over meerdere schijven resulteerde in de openingstreffer van Berend Verdoes. Isi Adima deed ook een duit in het zakje door alert te reageren op een doorgeschoten uittrap van doelman Jesse Haak. Een monsterscore leek in de maak. De focus van de Leidenaren ebde echter wat weg, waardoor er zelfs kansen voor TAVV ontstonden.

UVS-verdediger Mart Spierdijk was kritisch: ,,Na het eerste kwartier verslapten we een beetje. Zij kregen twee grote kansen op 2-2 door onze slordigheid. We maakten veel verkeerde keuzes en dit had puur te maken met cocentratieverlies aan onze kant. Maar gelukkig hebben we een keeper op het doel staan die echt weer sprongen gemaakt heeft dit seizoen, dat heeft hij in deze pot wel weer laten zien.”

Vlak voor rust vergrootten de bezoekers de voorsprong. Een voorzet op Daan van der Zwaan leek wat te diep, maar de spits controleerde de bal op zeer fraai wijze. Hierdoor kon de van Meerburg overgekomen aanvaller de bal uit de lucht hard van dichtbij binnen schieten (0-3). Dit bleek een voorbode voor de tweede helft, waarin Van der Zwaan een belangrijke rol op zich nam. Hij was een plaag voor de verdediging van de thuisploeg en scoorde nog tweemaal. Hiermee completeerde de spits zijn hattrick. ,,Het is erg lekker voor Daan van der Zwaan dat hij er vandaag drie maakt. Hij heeft het dit seizoen moeilijk gehad, hij zat veel op de bank achter Thom de Vries. Hij krijgt nu vaak zijn minuten en dan scoort hij wel. Je ziet hem ook sterker worden aan de bal en met het niveau meegaan. Dat doen we als ploeg de laatste tijd, we groeien in het seizoen. Dat is gunstig voor de ontknoping straks,” aldus een lovende Spierdijk.

TAVV creëerde te weinig om het UVS nog lastig te maken in de tweede helft. Donny van der Neut testte UVS-goalie Haak met een knap schot vanaf een meter of dertig, maar laatstgenoemde liet zich niet verrassen. Na de nederlaag bij DoCoS pakten donkere wolken zich samen boven Aardam-West. Met nu nog vijf wedstrijden te gaan, staat TAVV zeven punten achter op nummer dertien DoCoS. Een klein wonder is nodig om directe degradatie te ontlopen, weet ook invaller Boris Zornig: ,,Het was verschrikkelijk om aan te zien vandaag, het zat er niet in. We verloren de belangrijke wedstrijd tegen DoCoS met 4-0 en nu verlies je met 0-5. Wat we dit keer lieten zien is eigenlijk beschamend, dat kan niet. We gaan er alles aan doen om ons nog veilig te spelen, maar het wordt wel heel lastig. We hebben in ieder geval met z’n allen afgesproken om nog alles te geven.”

Door de Leidse overwinning staat UVS nog slechts één punt achter op lijstaanvoerder Voorschoten’97, dat verloor van Valken’68. Ook DSO behaalde zaterdagmiddag drie punten, waardoor het verschil van één punt achter UVS in stand wordt gehouden. Alles is dus nog mogelijk bovenin deze afdeling. Qua spanning doet de tweede klasse C zeker niet onder voor de eredivisie.

TAVV – UVS 0-5 (0-3) 6. Verdoes 0-1, 15. Adima 0-2, 44. Van der Zwaan 0-3, 69. Van der Zwaan 0-4, 76. Van der Zwaan 0-5. Scheidsrechter: Steenbergen. Toeschouwers: 120.

Opstelling TAVV: Pieterse, Valentijn (46. Mitch Keijzer), Van der Pijl, Modderaar (80. Zornig), Konings, Verwoerd, Van Wijk, Van Smoorenburg (75. Ouwekerk), Mike Keijzer, Van der Neut, Straver.

Opstelling UVS: Haak, Sloos, Spierdijk (70. Van Kempen), El Houari (80. De Vries), Pison, Leugering, Verdoes (65. Verlaan), Van der Weijden, Adima, Van der Zwaan, Walcott.