woensdag, april 17, 2024
HomeValken '68Interviews Valken’68Effectief Valken'68 wint van kansen morsend Voorschoten'97 (plus podcast)

Effectief Valken’68 wint van kansen morsend Voorschoten’97 (plus podcast)

-

Tweede klasse C (zaterdag)-Als een warm mes door de boter, zo sneed Voorschoten’97 in het eerste kwartier door de hulpeloze defensie van Valken’68. Scoren deed de ploeg echter niet en dat mag de ploeg zichzelf ernstig verwijten. Er waren uitstekende mogelijkheden voor onder andere Alex Iliopoulos en Oualid Maatoug, maar die bleken niet aan hen besteed. Dure missers, want de bezoekers bleken later die effectiviteit wel te hebben en zo werd het een zeer zure middag voor de koploper.

,,Ik denk dat als we de helft van de kansen benut hadden dat er dan 6-2 op het scorebord had gestaan en dan overdrijf ik niet”, zo vertelde Sem Simonis na afloop. ,,Als we na tien minuten met 2-0 voor komen is dat niet gek, maar dan zie je iets wat vaker gebeurt: je krijgt een ongelukkige goal tegen en dat is een dreun kan ik je zeggen.”

De (prima spelende) verdediger vertolkt hier de mening van het groengeel van de thuisclub. Scoren is natuurlijk ook een kwaliteit en Timo Schaap toonde die tweemaal deze middag. Zijn doelpunt markeerde het kantelpunt in de wedstrijd die even daarvoor was ingezet. Rond de helft van de eerste 45 minuten kreeg Valken’68 meer en meer grip op de wedstrijd, zodat de aanvallers van Voorschoten’97 grotendeels aan banden werden gelegd.

Valken deelde eerst een paar speldenprikken uit voor Schaap raak kopte nadat keeper Justin van Look een hard schot weg had gebokst en hij op de goede plek stond. Even later schoot Peer van Paasen zijn doelman nog eens te hulp door de bal van de lijn te halen. Vlak voor rust leek de gelijkmaker aanstaande: Maatoug stond oog-in-oog met doelman Erwin van der Nagel en had de hoek op zijn gemakje voor het uitzoeken. Hij schoof het leer echter zo in handen van de Valken keeper. Het gaf eigenlijk het verschil aan tussen deze ploegen: ineffectiviteit van Voorschotense zijde, effectiviteit aan de andere kant.

Na rust probeerde Andre Lourens het tij te keren door Shemiel Constancia in te brengen. Ook de puntspeler kon geen potten breken. Kort na rust kroonde Schaap zich de Most Valuable Player deze middag om maar eens in basketbaltermen te spreken. Ian Baggerman verloor de bal knullig aan Schaap, waarna deze om wat verdedigers soleerde, de bal aan een touwtje, om uiteindelijk ook Van Look te verschalken: 0-2. Voorschoten’97 was gezien.

Het zette de verdediging van Valken nog wel onder druk, maar verder dan een doelpunt tien minuten voor tijd van Van Paasen kwam de brigade van Lourens niet. Simonis nog eens: ,,Heel teleurstellend natuurlijk, maar we staan nog steeds bovenaan. Het was zo’n wedstrijd dat niets lukte; steeds werd er een schot geblokt of zat er een voet van een Valken-speler tussen. Eigenlijk waren we in deze ontmoeting de bovenliggende partij en het gevoel dat we kampioen kunnen worden moeten we de rest van de wedstrijden uitstralen. Ik weet zeker dat we bovenaan eindigen.”

Natuurlijk maakte Schaap er een wedstrijd van die hij zich later nog zal herinneren. Voor Pepijn van Duijvenvoorde is dat zeker ook het geval. De zestienjarige (!) centrumverdediger: ,,Ik zat eigenlijk in de B1 maar schoof vervroegd door naar de A1. Door de blessures en schorsingen kreeg ik nu de kans in het eerste. Dat was wel wat hoor!”

Na een wat ongelukkig begin kwam de jongeling steeds beter in zijn spel en het was mooi om te zijn hoe zijn medespelers hem na de wedstrijd knuffelden en hem toonden heel blij te zijn met zijn spel. Van Duijvenvoorde nog eens: ,,Het was natuurlijk heel erg wennen eerst. We speelden voor het eerst samen en dan ben je nog zoekende, logisch dat we zoekende waren naar de goede organisatie. Dat lukte allengs beter. Ik weet natuurlijk dat ik mijn plaats weer moet afstaan als de jongens van de basis weer terugkomen. Mijn tijd komt nog wel, want bij Valken ligt mijn toekomst.”

Uit de laatste vier wedstrijden haalde de selectie van Arie van Duijn maar liefst tien punten en staat nu eerste in de derde periode. Dat had niemand kunnen bevroeden in de winterstop toen er een uiterst tegenvallend aantal wedstrijden werden gewonnen. Zou het dan toch nog een mooi seizoen worden voor de ploeg uit Valkenburg?

Voor Voorschoten waren de druiven zuur. Van de aanvankelijk zo riante voorsprong is slechts Ă©Ă©n puntje over. UVS hijgt de ploeg inmiddels in de nek. Twee lastige uitwedstrijden staan nu op het programma: eerst Soccer Boys en dan VELO. Als die twee klippen succesvol omzeild zijn, moet de stand van zaken nog maar eens opgemaakt worden.

Voorschoten’97-Valken’68 1-2 (0-1). Schaap 0-1, Schaap 0-2, Van Paasen 1-2. Scheidsrechter: Van Kommer. Toeschouwers: 200.

Voorschoten’97: Van Look, Simonis (86. Vonk), Hogenboom, Koek, Apaydin (63. Guijt), Iliopoupos (46. Constancia), Van Paasen, Verplancke, Maatoug, Beumer, Baggerman.

Valken’68: Van der Nagel, De Vries, Zandbergen, Van Duijvenvoorde, De Best, De Lange, Kurbegovic (84. Oskam), Hogewoning (59. Van Delft), Langeveld, Van der Bent, Schaap.

Beluister hier nog een interview met Arie van Duijn. Dit via mediapartner RTV Katwijk (Ton de Vries):

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij