Met Arjan Haasnoot is Rody Redel (20) één van de twee spelers die in Leiden woonachtig is en speelt bij Valken’68. Afgelopen zaterdag ging zijn ploeg lelijk onderuit op eigen veld tegen RCL (0-2) en komend weekend wacht met UVS alweer een regionale tegenstander. Momenteel staan de Valkenburgers teleurstellend op een achtste plaats, maar de voorsprong op de gevarenzone is ook nog eens gering. En dat terwijl de ploeg van Arie van Duijn in de voorbije twee seizoenen titelkandidaat was, maar het niet redde en dus niet rap terugkeerde naar de eerste klasse waarin het nog uitkwam in het seizoen ’15-’16. Het levert vooralsnog sombere gezichten op, ook bij de geboren Leidenaar.

,,Tegen RCL was het dramatisch van onze kant. We hebben amper kansen kunnen creëren en dat is zorgwekkend. In alle andere ontmoetingen lag daar het probleem zeker niet, maar dan was het vaak dat we teveel kansen om zeep hielpen. Dit seizoen hebben we veel moeite om het net te vinden, terwijl we de zaakjes achterin meestal juist wel goed voor elkaar hebben. Het mag duidelijk zijn dat we meer van het seizoen hadden verwacht. Niet dat we al kansloos zijn voor de gewenste nacompetitie, want in deze klasse kan het er over drie weken weer veel zonniger uitzien. Wanneer ik de groep bezig zie op de trainingen dan is de prestatiecurve eigenlijk onbegrijpelijk. We tikken dan echt het niveau aan van een eersteklasser.”

In die eerste klasse debuteerde Redel op jeugdige leeftijd tegen Forum Sport, waarna hij geleidelijk aan werd klaar gestoomd voor de hoofdmacht. Ondertussen heeft de student HR Management in Leiden een basisplaats veroverd. Zowel op de linkerflank achterin als op het middenveld is Redel inzetbaar. ,,Ik ben begonnen bij Lugdunum en speelde met jongens als Daily Hoogkamer, Isi Adima en Jeffrey van Kempen. Met hen kwam ik daarna bij UVS terecht. Vanaf pakweg mijn zestiende verloor ik het plezier in het spelletje en dat wilde ik elders weer terugkrijgen. Valken’68 was en is dichtbij voor mij en de keuze was dan ook niet moeilijk. Mijn doel was om naast de lol terugkrijgen op termijn basisspeler te worden hier en dat is gelukt.”

Met die ontwikkeling is Redel blij, maar hij loopt niet weg voor de te vaak niet overtuigende resultaten. ,,Er staat echt een kwalitatief prima groep. Erwin van der Nagel, Marc Langeveld, Chris de Lange en Selmo Kurbegovic zijn bijvoorbeeld niet de minsten. Ik vind echter dat we het als team moeten kunnen laten zien en dat laten we te vaak na. Als je in deze klasse niet geconcentreerd genoeg speelt, ga je er vanaf. Veel ploegen zakken in tegen ons en daar hebben we dikwijls moeite mee. Dan is er creativiteit nodig en die is er niet altijd. We hebben er al meerdere keren over gesproken, maar ik vind dat dit op een zeker moment is uitgewerkt. We moeten onze voeten laten spreken. Datgene wat doordeweeks kan, moet ook op zaterdag opgebracht kunnen worden.”

UVS is de komende tegenstander. De Leidse ploeg staat vijfde met vijf punten meer. ,,Een wedstrijd waar ik enorm naar uitkijk omdat ik daar speelde en ik nu jongens tegen kom uit de lichting van vroeger of op een andere manier ken. Dit zijn twee voetballende ploegen en dat ligt ons beter. Ook zij scoren met veel moeite en wonnen hun laatste wedstrijden ook niet. Volgens mij is dit hét ideale moment om ze te treffen. Als we winnen, moeten we ook niet meteen weer spreken over naar boven kijken. Daar is meer voor nodig. Laten we eerlijk zijn; we staan voorlopig op een plaats waar we vooral achterom moeten kijken en dat is een zorg bij een club met een selectie die er regelmatig niet uithaalt wat er wel in zit.”

Foto’s: Saam de Mooij