Tweede klasse C (zaterdag)- Valken ’68 leek lange tijd op weg naar een eenvoudige zege op ‘buurman’ DoCoS, maar een benutte penalty van Mike Fillippo zorgde voor een enerverende slotfase op ’t Duyfrak. Uiteindelijk was het de toch thuisploeg die, ruim in blessuretijd, de verdiende overwinning binnenhaalde (3-1) en daarmee de hekkensluiter nog dieper in de problemen drukte.

Het gehavende DoCoS, het verhaal van de overvolle ziekenboeg  bij de Leidenaren is genoegzaam bekend, werd in de beginfase overrompeld door de gretige gastheren. Marc Langeveld  kreeg al in de openingsminuut een goede mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de volledig vrijstaande aanvoerder kopte naast het doel van DoCoS-keeper Joris van Harmelen.

Niet veel later was daar dan toch de openingstreffer voor de thuisploeg. Sammy Zandbergen bereikte Jaco van der Bent, die de volledig ongedekte Samet Arikan niet over het hoofd zag (1-0). De thuisploeg heerste in de eerste helft op het middenveld en de Leidenaren hadden veel moeite om de slim tussen de linies bewegende Langeveld af te stoppen. Na een half uur spelen verdubbelde de thuisploeg middels een kopbal van Chris Guijt de voorsprong (2-0). De slordig spelende Morsbewoners kwamen nauwelijks voor het doel van Valken ’68-keeper Ruben van der Does, die voor rust geen enkele keer in actie hoefde te komen.

Na de pauze bleef de thuisploeg de bovenliggende partij en kreeg het via Guijt kansen op de 3-0, maar de middenvelder miste na rust de benodigde scherpte voor het doel. De wedstrijd leek in het schemer naar het einde te kabbelen, totdat twintig minuten voor tijd scheidsrechter De Jong, na een vermeende handsbal van Samet Yarim, naar de Valkenburgse penaltystip  wees. Fillippo liet dit buitenkansje niet onbenut (2-1). De gastheren leken na deze onverwachte tegentreffer wat van slag en de bezoekers roken hun kans. DoCoS-trainer Dennis Olman stuurde zijn lange mannen (Chris van Empel, Luc Quellhorst en Pieter Maat) nadrukkelijker naar het aanvalsfront en dit leidde vlak voor tijd bijna tot de gelijkmaker. Maat draaide in het Valkenburgse strafschopgebied knap weg van zijn tegenstander en dwong Van der Does tot zijn enige, maar wel bijzonder fraaie redding van de middag.

In de extra tijd probeerden de Leidenaren met man en macht om toch nog een puntje naar De Mors mee te nemen, maar het was Langeveld die van de ontstane ruimte profiteerde en voor de eindstand zorgde (3-1).

DoCoS -verdediger Sean Armitage na afloop:,, We hadden het in de eerste helft behoorlijk lastig. We kwamen niet aan aanvallen toe, dat is de laatste weken wel vaker ons probleem. Daarnaast krijgen we ook de goals te makkelijk tegen. Na de 2-1 kregen we weer geloof in de gelijkmaker, maar helaas lukte dat net niet. Maar goed, we moeten verder. Het seizoen is nog niet halverwege, hopelijk zijn de meeste jongens na de winterstop weer terug van blessures’’, aldus de Leidenaar.

Valken ’68-keeper Ruben van der Does had tegen DoCoS nauwelijks iets te doen en kon zich pas vlak voor tijd onderscheiden. De van Ter Leede overgekomen doelman voorkwam vlak voor tijd de gelijkmaker en had daardoor toch een belangrijke aandeel in de zege van zijn ploeg. Van der Does: ,,We spelen een goede eerste helft en hadden al ruimer voor moeten staan. Na de 2-1 gingen we teveel achteruit lopen en daardoor werd het toch nog even spannend. Jammer dat we vandaag niet met een grotere uitslag winnen maar we pakken de drie punten, dat is het belangrijkste. We zitten nu in een goede flow, als we volgende week ook winnen dan gaan we met een lekker gevoel de winterstop in’’, besluit de goalie.

Waar de Leidenaren na de zesde opeenvolgende nederlaag dit kalenderjaar zo snel mogelijk achter zich willen laten, daar was het bij de gastheren na afloop vrolijkheid troef. Valken ’68 sloop door de zege op DoCoS (en het verlies van UVS) naar de gedeelde tweede plaats. De Valkenburgers werden voorafgaand het seizoen door weinigen gezien als een ploeg voor de top 3, maar de realiteit is anders. Bij winst komende zaterdag bij mede runner-up SVC ’08, lijkt het erop dat  trainer Alan Campfens onder de kerstboom zijn voorzichtige doelstelling (‘meedraaien in het linkerrijtje’) wat zal moeten bijstellen, want in dat geval zijn de rood-gelen toch echt de meest waarschijnlijke uitdager van titelfavoriet DSO.

Valken ’68 – DoCoS 3-1 (2-0). 8. Arikan 1-0, 31. Guijt  2-0, 70. Fillippo 2-1, 90 +2. Langeveld 3-1. Scheidsrechter: De Jong

Opstelling Valken ’68: Van der Does, Yarim, Van Duijvenvoorde (59. Ten Hove), Haasnoot, Redel, De Mooy, Guijt (70. Van Duijn), Zandbergen (90+3. De Best), Langeveld, Van der Bent, Arikan.

Opstelling DoCoS: Van Harmelen, Van Voorthuizen, Armitage (80. Elkerbout), Jouby (43. Gashi), Van Empel, Fillippo, Flippo,Van Wieringen (55. Gajadien), Maat, Quellhorst, Van der Leek.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij

Beluister hier nog een podcast van onze collega’s van RTV Katwijk met Marc Langeveld van Valken’68: