De jeugdopleiding van ASC maakt zichtbaar stappen op prestatief gebied. We vroegen daarom Hoofd jeugdopleiding Rob Gieben naar het geheim van het succes.
Gieben: ,,Geen geheim hoor, we werken gewoon in alle rust en houden ons aan het uitgestippelde beleid. Er is duidelijkheid over de wijze van opleiden en de manier waarop we met elkaar willen werken. We proberen met name de technische organisatie te professionaliseren met als doel binnen de recreatieve en prestatieve afdeling betere resultaten te bewerkstelligen.”

Vervolgend: ,,Veel aandacht dus voor de wijze van opleiden van spelers maar ook van onze eigen jeugdige jeugdtrainers, het behouden van onze talenten én de aantrekkingskracht en aanzuigende werking binnen de regio. In het verleden maakten talentvolle spelers nog wel eens de stap naar andere regioclubs om daar op een hoger niveau te spelen, maar op dit moment zien we daarin duidelijk een kentering. ASC heeft de medische- en de technische faciliteiten uitstekend op orde, speelt het komend seizoen met veel selectieteams in de hoofdklasse en trainen op goed niveau. Onze eigen talenten, maar ook de talenten van buitenaf zien op welke manier het bij ASC georganiseerd is en op welk niveau en wijze er getraind en gespeeld wordt en dat spreekt blijkbaar aan. Ook de promotie van senioren 1 naar de 2e klasse is een zeer goede ontwikkeling.”

Op de foto Rob Gieben (links) en verenigingsmanager en speler van het eerste elftal Ruben Dutrieux, die samen dit onderhoud voerden.

Hoe is de doorstroming binnen de jongste jeugd georganiseerd bij ASC ?

,,We proberen met een logische opbouw voor een goede doorstroming te zorgen. Onze jongste groep bestaat uit haast 100 (!) kickers en mini’s. Deze kids zijn 4 tot 6 jaar, trainen op woensdag en vrijdag én op zondagmorgen spelen ze de CHAMPIONSLEAGUE. Dat is overigens fantastisch om te zien ! Daarnaast spelen wij in KNVB competitieverband 4-tegen-4 met de zes-jarigen en 6-tegen-6 met de zeven-jarigen.
Er wordt bij ASC op een natuurlijke en zorgvuldige manier geselecteerd zodat elk spelertje op zijn/haar eigen niveau is ingedeeld. We selecteren op basis van jaarscouting dus de selectie vindt plaats op basis van de verrichtingen tijdens de reguliere trainingen en wedstrijdjes. Als je kids drie tot vier keer per week ziet voetballen, is het ondergaan van extra selectietrainingen/wedstrijden, wat veel kids overigens als zeer stressvol ervaren, totaal zinloos en voorkomt op deze manier veel ongewenste spanningen bij kids maar ook bij ouders.”

Ook de selecties Bovenbouw doen het zichtbaar goed. Wat kan je hierover vertellen ?

Alle selectieteams hebben het, elk naar eigen vermogen, prima gedaan. Vier van de zes selectieteams deden dit seizoen mee voor het kampioenschap. We zijn hier heel tevreden over, met name omdat het resultaat tot stand is gekomen met verzorgd veldspel én het handhaven van enkele principes binnen de speelwijze. De O19-1 heeft het kampioenschap helaas in de laatste paar wedstrijden weggegeven. De O17-1 en O16-1 zijn gepromoveerd en de O15-1 greep met 1 punt net naast de titel.”

Kortom, we kunnen terugkijken op een heel goed seizoen. Zijn er nog zaken die je wilt benoemen ?

,,Voor komend seizoen willen we nog heel graag voor onze selectieteams selectiewaardige spelers verwelkomen die willen voetballen bij een gezellige én ambitieuze club, waar de individuele ontwikkeling voorop staat en waar getraind en gespeeld wordt op een uitdagend niveau. Tevens willen we graag enkele meisjesteams samenstellen. En natuurlijk kunnen we binnen de kickers/mini’s nog een groot aantal kids inschrijven. Dus meld je spoedig aan bij ASC.”