Derde klasse A (zaterdag)- Over de eerste 23 minuten van de derby tussen de leukste voetbalverenigingen uit Zwammerdam en Alphen (volgens het programmaboekje !) valt weinig te vertellen. Of het zou een afstandsschot van Alphia spits Vincent Hoogervorst in de vierde minuut en een zelfde uithaal twee minuten later van Dammer Thijs Nulle moeten zijn. Beide pogingen werden door de respectievelijke keepers ongedaan gemaakt.

Dan die 23ste minuut. De thuisclub mocht haar tweede hoekschop nemen. Die werd ternauwernood ook weer tot hoekschop verwerkt. Die derde poging leek succes te hebben maar werd door een Alphense verdediger uit het verlaten doel gekopt. Via  wat plotselinge balbewegingen kwam de bal opeens voor de voeten van aanvoerder Lars Kremer. Zijn poging eindigde met een doffe plof op de lat, zodat deze drie kansrijke pogingen helemaal niets opleverden. Tot overmaat van ramp liet op dat moment ook het scorebord het afweten.

Na een half uur had het scorebord aan het werk moeten gaan om het eerste doelpunt van de wedstrijd aan te geven. Maar dat doelpunt was dan wel voor de bezoekers. De behendige Nando Meijer van Alphia stond aan de basis van dit succes. Na een snelle rush en het voorbijsnellen van enige tegenstanders wist hij de bal bij spits Hoogervorst te krijgen. De veelvuldig doelpuntenmaker had op zijn beurt twee pogingen nodig om keeper Emiel Samsom te passeren en de score te openen. De score had vijf minuten later vergroot kunnen worden toen Pascal Hellingerwerf van de bezoekers vogelvrij over de linkervleugel kon oprukken. Zijn schot uit redelijk moeilijke hoek werd tot corner verwerkt door keeper Samsom. Mitchell Bons kreeg vlak voor het rustsignaal nog een mogelijkheid om de stand gelijk te krijgen, maar zijn poging werd door Alphia verdediger Dion Duurham gekraakt.

In de tweede helft drongen de gastheren wel aan, maar vooralsnog leverde dit niets op. Zo liet Lars Kremer een afstandsschot los en schoot Justin Bons naast. Maar de buren uit Alphen lieten zich ook niet onbetuigd. Na een mooie dribbel van Bryan de Bruin redde keeper Samsom weer, werd er na voorbereidend werk van Meijer hoog overgeschoten en was het wederom dezelfde doelman die een schot van spits Hoogervorst over de lat kon tikken.

Daarna werd het wat onvriendelijker en moest scheidsrechter Parmessar de eerste gele kaart uitdelen. Deze werd even later gevolgd door een directe rode kaart voor Nando Meijer. De attractiefste speler van het veld kon zich namelijk niet inhouden en maakte een natrappende beweging op zijn tegenstander. Tegen 10 man zette de “Dammers” nog eens extra aan. Het leverde wel een licht overwicht op, maar geboden en gecreëerde kansen werden niet benut en vooral gemist. Een counter van Thijs Nulle kon niet afgemaakt worden door Jordi de Groot en een kogel van Justin Bons werd door keeper Robbert Plug gepareerd.

Met nog minder dan tien minuten te gaan moest de wedstrijdleider naar de strafschopstip van Alphia wijzen. In een onoverzichtelijke situatie in het strafschopgebied werd er door een verdediger hands gemaakt. Justin Bons meldde zich voor dit karweitje en bracht alsnog de stand op 1-1, zodat beide partijen na dit resultaat met een redelijk gevoel het paasweekend in kunnen gaan.

Zwammerdam aanvoerder Lars Kremer was echter niet tevreden met dit gelijkspel. ,,Om ons veilig te kunnen spelen hadden we moeten winnen vanmiddag. Het was een zware wedstrijd. Het stroeve veld en de zomerse temperatuur speelden ons parten. We hebben veel op hun helft gespeeld, maar hadden pech met dat eerste doelpunt en verder misten we te veel kansen. Ik ben teleurgesteld. We hebben nu twee weken geen wedstrijd, dus moeten we ons gaan focussen op het maken van doelpunten, want we scoren te weinig. Als we de kansen benutten die wij met ons spel creëren dan komt het ongetwijfeld wel goed.”

Zwammerdam-Alphia 1-1 (0-1). 30. Hoogervorst 0-1, 80. J. Bons 1-1 (strafschop). Scheidsrechter M. Parmessar.

Zwammerdam: Samsom, de Bruin, van Asselt, Jansze (van Dorp), Peters, L. Kremer, Nulle, van der Berg, Kramer (de Groot), J. Bons, M. Bons (A. Kremer).

Alphia: Plug, Duurham, F. Buynink, D. Buynink, Lipsius, Hellingerwerf, Meijer, Hoogendoorn, Hoogervorst, Flippo, de Bruin (Hazenbroek).

Foto’s: met dank aan Jaap Peters