Derde klasse A (zaterdag) – ,,Het was deze zaterdagmiddag uit bij Be Fair, nummer twee, weer een gevalletje ‘net niet’. Met een kleine selectie, waar we dan ook nog een middenvelder missen, is het extra zuur als dan in de extra tijd de 3-2 valt. Maar we weten wat we doen, we zijn zeker op de goede en positieve weg. Maar eigenlijk had ik de tweede helft zelf het idee dat we nog wel uren konden voetballen en dat beide teams niet zouden scoren, maar dan valt toch die 3-2. Jammer, maar volgende week thuis tegen DWO moeten we die punten wel pakken gezien onze stand op de ranglijst”, aldus de rap vertellende Gerald van Asselt zittende  deze zaterdagavond op de bank met drie collega-spelers en een baby die tijdens het interview flessenvoeding kreeg (al dan niet voorzien van een groen-wit rompertje).

Waar de Dammers- met eindelijk weer eens Lars Kremer binnen de gelederen- een nog veilige elfde plek innamen met 12 uit 15 stond de thuisploeg Be Fair negen plekken hoger met 30 uit 16. Maar begin november was de thuiswedstrijd in 2-2 geëindigd en wie weet welk een energie de 0-0 van vorige week tegen DSVP de groen-witten zou geven? Nou, na twee minuten lag de bal al in het doel achter Zwammerdam-doelman Emiel Samsom, 1-0. Van Asselt: ,,Jeroen van Dorp miste die hoge bal en hun spits liet zo’n buitenkansje zich echt niet ontnemen. Maar een kleine tien minuten later was het alweer gelijk door een onberispelijk ingeschoten strafschop van Koen Woudenberg. Onze immer sleurende superspits Jordi de Groot werd naar beneden getrokken en tja, dan gaat die bal toch echt op de stip.”

Ondanks deze snelle doelpunten werd er de eerste helft van beide kanten redelijk afwachtend gevoetbald, het werd vooral de slag om het middenveld wat de toeschouwers zagen. Maar diep in de eerste helft werd een persoonlijke fout bij Zwammerdam achterin hen noodlottig. ,,Via de borst de bal terugspelen op je doelman is prachtig, maar doe het dan niet tekort. Zo had Be Fair de 2-1 voor het intikken en konden we weer op jacht naar de gelijkmaker. Maar Woudenberg zag kort voor rust zijn splijtende voorzet wel kiezelhard door De Groot in de touwen worden geschoten, 2-2. Ik dacht echt dat het net scheurde, zo hard was die”, liet Van Asselt met een glimlach weten.

In de rust spraken de bezoekers uit Zwammerdam elkaar moed in met de opmerking dat er nu echt wat te halen viel. Van Asselt: ,,Be Fair viel me in vergelijking met onze thuiswedstrijd ook tegen. Ze speelden nu ook meer een vorm van reactievoetbal. Maar ook wij kregen maar twee, drie kansjes na rust en meer ook niet. Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen we er toch echt meer en meer doorheen te zitten. En op het moment dat we, door vermoeidheid, er ook te laat en verkeerd uitstapten, wisten zij daar direct gebruik van te maken met een flitsende combinatie die dan ook de 3-2 eindstand opleverde.”

Zwammerdam kwam zo op de onveilige plek twaalf terecht met 12 uit 16 (24-38). Dit kwam door de 3-2 winst van DWO thuis op Lugdunum waarmee ze zich opwerkten tot plek elf met 12 uit 15 (25-45). En zaterdag 2 maart ontvangen de groen-witten thuis DWO waar ze half november hun laatste overwinning op behaalden met 2-3. Van Asselt: ,,Wetende dat de nummer tien op de ranglijst negen punten meer heeft, wordt dit een hele belangrijke pot voor ons. Maar het gaat beter, we zitten in een positieve flow ondanks deze nederlaag. En we gaan er alles aan doen om zeker weer de angstgegner van deze derde klasse A te worden.”

Be Fair – v.v. Zwammerdam 3-2 (2-2). 2. Be Fair 1-0, 11. Woudenberg 1-1, 38. Be Fair 2-1, 42. De Groot 2-2 en 90.+1 Be Fair 3-2.

Basisopstelling v.v. Zwammerdam: Samsom, Van Dorp, Jansze, Van Asselt, Peters, Van den Berg, De Bruin, Woudenberg, L. Kremer, Swaalep en De Groot.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters