HomeZaterdagDerde klasseJubilerend Lugdunum pakt periodetitel tegen dapper Zwammerdam: 3-0

Jubilerend Lugdunum pakt periodetitel tegen dapper Zwammerdam: 3-0

-

Derde klasse A (zaterdag)- Afgelopen week vierde Lugdunum haar 100-jarig bestaan. Op 14 mei 1919 werd de Leidse club opgericht door oud-leden van Tot Algemeen Vermaak En Nuttig Uitgaan, afgekort TAVENU. Een mooi moment in de Leidse geschiedenis, waar bijna exact honderd jaar later weer een heuglijke gebeurtenis aan kan worden toegevoegd. De Kikkers wonnen zaterdagmiddag met 3-0 van Zwammerdam, waardoor de derde periodetitel een feit is geworden. Nacompetitie voor promotie is wat de Leidenaren nu te wachten staat. Zwammerdam verkeert daarentegen in zwaar weer. Door de overwinning van concurrent DWO staat Damme met nog één wedstrijd te gaan op plek 12. Mocht dit na de laatste wedstrijd, waarin tegen CVC Reeuwijk zal worden gespeeld, nog steeds het geval zijn dan zal de ploeg van trainer Jack Harmsen zich moeten toeleggen op nacompetitie voor promotie/degradatie.

De ploegen waren aan elkaar gewaagd in de eerste helft. Kansen vielen te noteren voor beide teams, maar benut werden de mogelijkheden nog niet. Zo stond het lange tijd 0-0, totdat Cem Isitir de score opende na ruim een halfuur spelen. De Leidse verdediger reageerde alert op een bal die dichtbij de doellijn voor zijn voeten viel, waarna hij geen moment twijfelde: 1-0. Een belangrijk doelpunt voor de thuisploeg, besefte ook middenvelder Brian Thong: ,,We kwamen op 1-0, maar dat had wellicht al wel meer kunnen zijn. Het was duidelijk dat er druk op zat vandaag. Als we niet zouden winnen vandaag, zou het volgende week tegen koploper Van Nispen moeten gebeuren. We begonnen rustig aan de wedstrijd, maar kregen best wat goede kansen. We speelden ze alleen niet goed genoeg uit vandaag.”

Al vroeg in de tweede helft verdubbelde Lugdunum de voorsprong. Na een overtreding op Leroy de Haas legde de goed leidende scheidsrechter de bal op de stip. Ozan Isitir schoot de penalty gedecideerd binnen. De snelle treffer was een domper voor Zwammerdam, daar zij de wedstrijd in de tweede helft hoopten om te draaien. Aanvoerder Lars Kremer was duidelijk na afloop: ,,In de eerste helft kregen we twee of drie opgelegde kansen, die moet je gewoon maken. We beloonden onszelf niet. Dan komen we ongelukkig achter en in de tweede helft kregen we snel die strafschop tegen. Makkelijk gegeven, maar daar heb je mee te maken. Wij kregen erna nog zat kansen om de 2-1 te scoren, misschien zat er zelfs wel meer in. Zeker in de laatste minuten was het voor ons alles of niets, helaas werd het toen ook nog 3-0.”

Lugdunum mag zich na deze overwinning periodekampioen noemen. Deze wedstrijd was maar liefst de zesde wedstrijd op rij die werd gewonnen door de ploeg van Roberto Escudero. Gezien deze reeks had er dit seizoen wellicht meer in kunnen zitten, weet ook Thong: ,,Ons doel was eigenlijk om kampioen te worden, maar dat hebben we vooral in de tweede periode laten liggen. We hadden met z’n allen afgesproken dat we er alles aan gingen doen om de derde periode te pakken. Dat hebben we ook gedaan. Acht wedstrijden gespeeld, acht wedstrijden ongeslagen. Dan ben je gewoon verdiend periodekampioen.”

Zwammerdam zal zich volgende week tegen CVC Reeuwijk willen revancheren. De realistische Kremer weet dat het ontlopen van de nacompetitie een zware kluif wordt: ,,We hadden vandaag één taak, dat was winnen. Nu ben je afhankelijk van anderen. Door de winst van DWO hebben we het niet meer in eigen hand. Volgende week is onze laatste kans in de laatste thuiswedstrijd. Dan moeten we weer vol voor de winst gaan.”

Lugdunum – Zwammerdam 3-0 (1-0) 35. C. Isitir 1-0, 50. O. Isitir 2-0, 89. O. Isitir.

Basisopstelling Lugdunum: Loozen, C. Isitir, H. De Cler, Dijkhuizen, Atif, Blasquez, Thong, O. Isitir, A. Latifi, Absalem, Boukhidous.

Basisopstelling Zwammerdam: Samsom, Nulle, Jansze, Van Asselt, Peters, Van den Berg, L. Kremer, De Bruin, Woudenberg, T. Kremer, Bons.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters