Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op het treffen tussen ASC en Voorschoten’97 (zo) in de derde klasse A Hoog.

In de derde klasse hoog A lopen de belangen van ASC en Voorschoten’97 flink uiteen. Terwijl de Oegstgeestenaren meestrijden om rechtstreekse promotie zal groengeel alle zeilen moeten bijzetten om uit de onderste regionen te geraken en zo de nacompetitie te ontlopen. Aanstaande zondag ontmoeten de ploegen elkaar op Sportpark Overveer. ASC’er Ralph van Zandwijk en Voorschotenaar Tom Rijpsma blikken vooruit.

Van Zandwijk (31) voetbalt al vanaf zijn zesde bij Ajax Sportman Combinatie en zou zijn 25-jarig lidmaatschap kunnen opluisteren met een feestje aan het einde van de rit. Met nog drie duels voor de boeg bivakkeert zijn team op de derde plek. De formatie van coach Mo Bougrine verzamelde evenveel punten als FC IJsselmonde, dat op basis van een beter doelsaldo de tweede plaats inneemt. Beide teams verzamelden na acht competitierondes zeventien punten, twee minder dan koploper RKDES. De nummers één en twee promoveren rechtstreeks.

,,We hebben het allemaal in eigen hand”, vertelt Van Zandwijk. ,,Nadat we tegen Voorschoten hebben gespeeld, moeten we nog tegen RKDES en IJsselmonde. Als we drie keer winnen zijn we dus kampioen. En daar gaan we voor. Mocht het lukken en we zo in de tweede klasse belanden, dan zou dat een mooie uitdaging zijn. We hebben grotendeels een jonge, leergierige groep. We durven dat best aan. Dat we dit jaar bovenin meedraaien is sowieso al boven verwachting. Aan het begin van de competitie was onze doelstelling om een plekje in de promotiepoule te bewerkstelligen. En dat is gelukt. Daarna wisten we niet goed wat we konden verwachten. De helft van de tegenstanders kenden we immers niet. Maar we begonnen sterk en zetten vervolgens een gave reeks neer. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat veel ploegen gelijkwaardig zijn. En dat als wij ons basisniveau halen en ietsje meer we wellicht van iedereen kunnen winnen.”

Alleen DONK slaagde er tot nu toe in de roodzwarten te kloppen. In Gouda zegevierde de thuisclub met 2-0. ,,Dat was onze laatste wedstrijd. Die hadden we niet hoeven te verliezen. Het ging zo’n beetje gelijk op. Wie de eerste goal scoorde zou winnen. Zo’n pot was het. En dat waren zij. We zijn dit seizoen slechts één keer helemaal weggespeeld. Dat was tegen DIOS, maar alleen in de eerste helft. Na rust herstelden we ons.” De confrontatie met de ploeg uit Nieuw Vennep eindigde zo in een 1-1 remise. Dat resultaat boekte ASC – met slechts zeven tegentreffers beschikkend over de minst gepasseerde defensie – ook tegen Nicolaas Boys. De overige ontmoetingen leverden overwinningen op voor de Overveer-bewoners.

De in Leiden woonachtige Van Zandwijk acteert in de Bougrine-equipe centraal op het middenveld. ,,Ik ben een box-to-box-speler. Ik duik regelmatig voor de goal van de tegenstander op en maakte zo de afgelopen seizoenen regelmatig zeven of acht doelpunten. Dat lukt me dit jaar even niet. Verder ga ik graag de duels aan en als we in de verdrukking komen kan ik met mijn lengte – ik ben één meter 94 – achterin ballen weghalen.”

Van Zandwijk, in het dagelijks leven werkzaam als manager bij Select Catering in Amsterdam, ziet de komende krachtmeting met Voorschoten’97 vol vertrouwen tegemoet.

,,Die ploeg ligt ons wel. Het zijn altijd leuke wedstrijden, die meestal in ons voordeel eindigen. Dit seizoen hebben we al met 4-1 van ze gewonnen en dat ging volgens mij eigenlijk vrij gemakkelijk. Ik ga ervan uit dat we ook nu de punten weer pakken.”

De ervaren Van Zandwijk zal zaterdag waarschijnlijk regelmatig op het middenveld de pas zeventienjarige Rijpsma tegenkomen. ,,Ik heb de laatste drie wedstrijden negentig minuten meegedaan, dus ik reken er wel op dat ik tegen ASC van de partij ben”, aldus de bij mbo Rijnland in Leidschendam studerende jongeling. ,,Dit seizoen ben ik weer selectievoetbal gaan spelen. Daar was ik een aantal jaren geleden mee gestopt. Mijn schoolresultaten vielen op een gegeven moment tegen en toen vonden mijn ouders dat beter. Maar goed, ik meldde me aan het begin van deze competitie weer voor de selecties aan, was wat dat betreft buiten beeld geraakt, en belandde in de Onder 19-2. Een team met veel vrienden van mij. Een tijdje geleden vertelde onze trainer dat we wel eens mee mochten trainen bij het eerste zondagelftal. Tenminste, als we dat wilden. Dat heb ik toen gedaan en blijkbaar heb ik daarbij een goede indruk achtergelaten, want de hoofdtrainer heeft me daarna bij het eerste gehaald. Terwijl ik ook op zaterdag met mijn eigen team nog mijn wedstrijdjes speelde. Ik voetbal zo heel wat af. De laatste tijd train ik vaak tweemaal in de week met de Onder 19 en tweemaal met de A-selectie en in het weekend doe ik dan op zaterdag mee met mijn eigen elftal en op zondag met één. En tot nu toe houd ik het goed vol. Ik doe het met plezier. ”

,,Ik sta meestal op zes of op acht”, vervolgt de linksbenige Rijpsma. ,,En ik beschik over een goede trap en inzicht. Alhoewel ik meestal als verdedigende middenvelder word opgesteld, kan ik ook aanvallend mijn steentje bijdragen en heb ik scorend vermogen. Afgelopen weekend bijvoorbeeld pikte ik op zaterdag een goaltje mee en dat deed ik vervolgens ook op zondag, in het tweede elftal. Dat kwam spelers tekort. Vandaar. Ik vond het in het begin overigens best spannend om bij het eerste mee te gaan trainen. Een aantal van hen is dertig plus en daar kijk je dan toch wel een beetje tegenop. Maar vanaf het begin werd ik positief gecoacht en na afloop was het gezellig om met elkaar in de kantine iets te drinken. Ik ben dus goed opgevangen en heb zelfs het idee nieuwe vrienden te hebben gemaakt. Voor wat betreft de teamgeest zit het trouwens toch wel goed. Verder vind ik het lastig om een analyse van het team te maken. Ik doe pas net mee. Toch is het me al wel opgevallen dat het erop lijkt dat tegenstanders af en toe iets meer agressie in hun spel hebben dan wij.”

Het keurkorps van trainer Huib van Oostrom Soede staat op dit moment met slechts vijf punten uit acht wedstrijden elfde, een nacompetitieplek. De achterstand op nummer tien, het Montfoortse MSV’19, bedraagt twee punten. ,,Er is ons alles aan gelegen om een plaats te stijgen en zo de nacompetitie te ontlopen. Daar gaan we ook alles voor doen. Te beginnen tegen ASC. Ik ken die ploeg eerlijk gezegd niet zo, maar we zijn erop gebrand om een goed resultaat te behalen”, besluit Rijpsma.

Foto’s : Jan van der Lubbe (ASC), Luuk Oerlemans (V’97)