Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen- hoe kan het ook anders- op Lugdunum tegen Zwammerdam in de derde klasse A op zaterdag. De Leidse club werd gisteren 100 jaar(!) en Zwammerdam gaf toevallig vandaag aan ook volgend seizoen weer aangesloten te willen zijn bij Leidenamateurvoetbal.nl. Daarnaast zijn de belangen voor beide ploegen groot komende zaterdag.

In de derde klasse A lonkt de nacompetitie voor Lugdunum. De bewoners van de Kikkerpolder hebben goede papieren in de strijd om de derde periodetitel en kunnen de kans op het binnenhalen van het toetje vergroten door komend weekend Zwammerdam te kloppen. De als elfde genoteerde formatie van coach Jack Harmsen heeft de punten echter ook hard nodig. Tim Kramer (Zwammerdam) en Ilias Absalem (Lugdunum) blikken vooruit.

Met nog twee duels voor de boeg bezetten de “Kikkers” in het klassement van de laatste serie wedstrijden de tweede plek achter kampioen Van Nispen, ook al winnaar van de eerste periode. De Leidenaren behaalden uit hun laatste zeven ontmoetingen zeventien punten, twee minder dan Van Nispen. De ploeg uit De Zilk verspeelde afgelopen zaterdag de eerste twee punten van periode drie uitgerekend tegen Zwammerdam. ,,En dan werden er nog drie doelpunten van ons afgekeurd, waarvan zeker twee discutabel”, meent Kramer. ,,We zetten in de tweede helft veel druk naar voren en dat pakte goed uit. Dat hadden we in de voorafgaande week tegen AAV Alphen, de nieuwe club van onze oude trainer Rob de Lange, voor het eerst geprobeerd en ook toen beviel dat prima. We wonnen dat oefenduel dan ook met 1-4. Tegen Van Nispen stond het halverwege 3-2 en daarna kregen zij nog maar één kans. Die zat er wel meteen in. Wij hadden er aanzienlijk meer, alleen hebben wij het hele seizoen al moeite om die scoringsmogelijkheden te benutten. Gelukkig kwamen wij in blessuretijd nog wel tot 4-4.”

Dankzij de remise heeft Zwammerdam nu één punt voorsprong op DWO, dat op een p/d-plek bivakkeert. ,,Aan het begin van het seizoen hadden we de hoop een periodetitel te kunnen winnen. Maar we hebben eigenlijk bijna het hele jaar met veel blessures te maken gehad. Verder voetballen we best wel goed en creëren we steeds voldoende kansen, maar we missen eigenlijk het killersinstinct. Zo speelden we vaak potjes, die uiteindelijk net verkeerd voor ons uitpakten. Dat was bijvoorbeeld ook het geval toen wij thuis tegen Lugdunum speelden. We verloren met 1-2, maar we hadden zeker mogelijkheden op de gelijkmaker”, aldus Kramer.

De achttienjarige inwoner van De Meije acteert al vanaf zijn zesde in het groenwit van de Dammenaren. ,,Ik ben begonnen in de F3 en heb daarna altijd hier gespeeld. Zwammerdam is een leuke club. Iedereen kent elkaar. Ik heb het prima naar mijn zin. Vorig jaar heb ik een aantal keren in het eerste meegedaan en dit seizoen sta ik er vast in, meestal als linksbuiten. Ik ben ook een linkspoot. Ik houd ervan om een actie te maken: m’n mannetje opzoeken, hem uitspelen en dan een goede voorzet afleveren. Het scoren gaat me wat minder af. Ik heb er dit seizoen pas twee gemaakt en dat is te weinig.”

Kramer, die Marketing of Social Business studeert aan de Hogeschool Rotterdam, heeft goede hoop dat zijn team – wellicht al aanstaande zaterdag – de veilige haven zal bereiken. ,,We zouden tegen Lugdunum best wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen. Ik ben positief gestemd en houd het erop dat wij de punten gaan pakken. Mijn prognose is een 1-3 overwinning. En als DWO dan van Nieuwkoop verliest is er voor ons meteen niets meer aan de hand.”

Optimistische geluiden derhalve van Kramer. Of die ook bewaarheid zullen worden zal blijken. Op voorhand lijkt Lugdunum favoriet. De equipe van trainer Roberto Escudero verkeert gezien de recente resultaten in blakende vorm. De laatste vijf wedstrijden sloten de Leidenaren immers winnend af, met een doelsaldo dat er mag zijn: 11-2.

,,Vorig jaar is Lugdunum gedegradeerd en nu willen we zo snel mogelijk terug naar de tweede klasse”, vertelt de 22-jarige Absalem. De centrumspits, in het dagelijks leven als verpleegkundige werkzaam in het AMC, is bij de groenwitten bezig aan zijn eerste seizoen. ,,Ik heb een aantal jaren in de jeugdopleiding gezeten bij Excelsior Rotterdam. Toen ik daar op een gegeven moment te horen kreeg dat ze mij niet goed genoeg vonden, heb ik daarna andere prioriteiten gesteld. Zoals bijvoorbeeld lekker feesten. Door mijn vriendin ben ik vervolgens vanuit Rotterdam naar Leiden verhuisd en toen ben ik op aanraden van haar broer bij de zaterdagtak van Voorschoten’97 gaan voetballen. Op de een of andere manier is mijn verwachtingspatroon daar niet uitgekomen. Ook door mezelf. Ik heb er niet goed genoeg gepresteerd. Daarom wilde ik kijken of me dat bij een andere club in een klasse lager wel zou lukken.”

,,In de loop van dit seizoen ben ik hier in het eerste team gekomen en eerlijk gezegd presteer ik nogal wisselvallig”, vervolgt Absalem. ,,Ik vind het lastig om me als voetballer te schetsen, maar ik denk dat ik sterk aan de bal ben en dat ik in de kleine ruimte best handig ben. Verder beschik ik over een redelijke techniek en voldoende inzicht. Tot nu toe heb ik vier doelpunten gemaakt. Dat hadden er wel meer moeten zijn. Een pluspunt is wel dat ik ook anderen laat scoren, maar tevreden over mijn spel ben ik zeker nog niet. Ik heb natuurlijk ook moeten wennen aan mijn medespelers en in het begin heb ik ook niet veel gespeeld. Voor mij was het belangrijk om hier de weg omhoog in te slaan. Zoals het de laatste tijd gaat heb ik ook het plezier in het spel teruggevonden en is er een goede band ontstaan met mijn ploeggenoten. Al met al doe ik blijkbaar toch wel voldoende wat de trainer bevalt. Hij stelt me in elk geval steeds op.”

Afsluitend: ,,We beschikken over kwalitatief een heel goed team. Alleen gaat het soms wat minder, als we elkaar een beetje in de steek laten. Een mentale kwestie. Althans, dat denk ik. Maar als het bij ons loopt kunnen we elke tegenstander aan. We hebben zeker een ploeg die in de tweede klasse mee kan komen. Daarom gaan we ook vol voor promotie. We moeten tegen Zwammerdam dan ook doen wat we moeten doen: winnen. Uit kwamen we met 0-2 voor en daarna lieten we een aantal kansen liggen. Zo kon het nog 1-2 worden. Nu reken ik erop dat wij met 3-1 winnen”, besluit Absalem.