Net zoals in de voorbije jaren levert de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl eenmaal per week een bijdrage aan het Leidsch Dagblad waarbij het Leidse regiovoetbal centraal staat. De bijdrage wordt doorgaans op woensdag geplaatst. Deze week ruim baan voor TAVV in de persoon van aanvoerder Lars van der Pijl. Voor de volgelingen van het Leidse regiovoetbal die geen LD lezen hierbij alsnog het interview en zelfs iets uitgebreider.

De Nederlandse dichter Gerbrand Bredero had een lijfspreuk met ‘het kan verkeren’. Het zou bedacht kunnen zijn voor TAVV uit Ter Aar. Vorig seizoen eindigden de blauwwitten stijf op de laatste plaats in de tweede klasse C en werden slechts drie potjes gewonnen. Nu is de ploeg van Frenk van der Kleij de vooralsnog onbetwiste koploper in de derde klasse A. Bij de club is men wars van paniekvoetbal en de degradatie werd bijna gelaten ondergaan. Er werd simpel geredeneerd dat er onvoldoende kwaliteit aanwezig was en de selectie te krap. Nu lijkt alles anders te zijn. Sterkhouder en aanvoerder Lars van der Pijl over de wederopstanding.

,,Vorig seizoen begonnen we nog goed door met 3-2 te winnen van het veel sterker geachte Te Werve. Zij waren in die week gefocust op de KNVB-beker met een duel tegen Ajax en daar profiteerden we van. Een week later verloren we ten onrechte van SVC’08 en was een droomstart mogelijk geweest. Daarna kwam al snel de klad erin en hoe het is afgelopen, ondanks een enkele opleving, is bekend. Ik kan niet zeggen dat de sfeer er helemaal niet onder leed. Geleidelijk aan kwamen er wat meer irritaties en het op donderdag blijven plakken na de training werd meer uitzondering dan regel. Toch bleven we bij elkaar en we hadden met zijn allen de intentie om onszelf dit seizoen weer op te richten. Onze groep bestaat uit jongens die met elkaar op school hebben gezeten, zijn opgegroeid met elkaar of bij TAVV of elders samen zijn groot gebracht op het voetbalveld. Mooi vind ik ook dat onze trainer dezelfde is gebleven. Voor hem was het ook moeilijk want hij was net neergestreken in Ter Aar. Zijn benadering is dit seizoen echter niet anders geworden. Wel mag duidelijk zijn dat het onder meer weer gezellig druk is op donderdagavond na de training. Dat zag je vorig seizoen toch wat teruglopen omdat de resultaten nu eenmaal wel wat doen met spelers.”

Slechts in twee uitwedstrijden, bij CVC Reeuwijk en Aarlanderveen, moest een gelijkspel worden toegestaan door ‘Taffie’. Alle andere duels werden gewonnen en dikwijls met grote cijfers. ,,Het is jammer dat we tegen Aarlanderveen lange tijd met tien man moesten spelen vanwege een orde kaart. Dat beïnvloed zo’n wedstrijd uiteraard. Tegen CVC hadden we aanvankelijk weinig in te brengen en mochten we van geluk spreken dat de schade meeviel en dat we in de wedstrijd konden klimmen. We hebben vorig seizoen wel de nodige pech gehad met blessures. Nu staat er een fitte groep en met enkele versterkingen van Nieuwkoop zijn we er kwalitatief op vooruit gegaan. Het is daarnaast mooi dat Youri Looyestijn ook weer terug is na een lange tijd met blessureleed. Ik geloof er- in algemene zin- ook wel in dat pijntjes nu minder worden gevoeld. Dat maakt ook wel een verschil. Zelf heb ik vorig seizoen de helft van de wedstrijden moeten missen vanwege tweemaal een kneuzing aan het middenvoetsbeentje en een kuitblessure. Vanaf het begin heb ik nu alles weer gespeeld en het gaat lekker.” Dat laatste is geen wartaal. Want zoals de voorbijgaande jaren ook het geval was, prijkt de naam van de centrale verdediger nu ook weer bovenaan in het spelersklassement van Leidenamateurvoetbal.nl.

Van der Pijl (29), in het dagelijks leven belastingadviseur in Amsterdam, meent dat de twee resterende wedstrijden voor de winterstop van groot belang zijn. ,,We gaan eerst naar Alphia en dat is in deze klasse een goed voetballende ploeg. Vorig seizoen oefenden we tegen ze en wonnen we nipt na een moeilijke wedstrijd. Daarna is Sporting in Leiden de volgende tegenstander. Als we deze twee duels ook nog kunnen winnen, bestaat de mogelijkheid dat we er riant voor kunnen staan halverwege het seizoen. Aarlanderveen speelt namelijk ook nog twee lastige wedstrijden en persoonlijk denk ik dat we het meeste gevaar mogen verwachten van Alphia. Ik vind dan ook dat we met een periodetitel op zak en de huidige koppositie er niet kinderachtig over moeten doen dat we uitspreken hoe dan ook weer te willen promoveren. Ik volg de tweede klasse nog wekelijks en dat niveau en de tegenstanders spreken me zeker meer aan. We hebben nog niet het niveau van de jaren voor de degradatie, maar we zijn wel een eind op weg met deze groep. Vergeet ook niet dat we na die vette jaren Lyndon de Bruijn, Stefan Rijsdam en Mike Slottje kwijt raakten. Het is zaak dat we de gemaakte afspraken blijven nakomen en dat er geen gemakzucht in de groep sluipt. Tegen Blauw Zwart, de nummer laatst, speelden we zaterdag niet best. Zij hadden het goed neergezet en ons spel kwam er niet echt uit. Gelukkig hebben we nog altijd wel genoeg individuele kwaliteiten om wedstrijden alsnog binnen te slepen. Het is wel lekker dat je dan uiteindelijk toch wint (2-0, HK). Wellicht is dat het geluk van een koploper of wellicht straks kampioen.”

Foto’s uit duel TAVV-Lugdunum, met dank aan Eric van de Wijngaard.