Derde klasse A (zaterdag)- De laatste thuisoverwinning van Lugdunum dateerde alweer van 9 februari. Toen won de ploeg van coach Roberto Escudero van BSC’68. Zaterdagmiddag bleven de punten weer eens op sportpark Kikkerpolder II (3-1). Daarnaast keerden Mike Aalbers en Tim de Cler na lange afwezigheid weer terug binnen de lijnen en kwam de Leidse ploeg weer terug in de top vijf.

De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd. Met prima positiespel maakte Alphia het Lugdunum knap lastig in het eerste kwart. Binnen vijf minuten moest Jeffrey Loozen al handelend optreden op een kopbal van Justin Flippo. Enkele minuten later zette Kelvin Hoogendoorn goed voor, maar werd er goed uitverdedigd door de sterk spelende Henk de Cler. Ondertussen speelde de groenhemden zich langzaamaan weer terug in de wedstrijd. Aalbers bereikte Ozan Isitir, maar de aanvaller zag zijn inzet hoog over het vijandelijk doel eindigen.

Na ruim twintig minuten mocht Arash Latifi aanleggen voor een vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied. Latifi schoot in eerste instantie het leer via de rechterbinnenkant van de paal knap binnen, maar leidsman Wigleven besloot dat de vrije trap opnieuw moest worden genomen. De linkspoot nam wederom plaats achter de bal en besloot deze keer om het ronde speeltuig op fraaie wijze in de linkerbovenhoek achter Robbert Plug te plaatsen (1-0).

Lugdunum had de wedstrijd onder controle en het was wachten op een tweede Leidse treffer. Net voordat de gastheren de voorsprong konden verdubbelen hield Loozen zijn doel schoon door goed te reageren op de inzet van Vincent Hoogervorst. Twee minuten voor de theepauze werd Ozan Isitir diep gestuurd, de buitenspeler was niet zelfzuchtig en gunde het Ilias Absalem om de 2-0 binnen te schieten.

Na vijf minuten spelen in de tweede helft werd Absalem vrijgespeeld. De spits kwam alleen voor het vijandelijke doel, maar kon niet afronden. Lugdunum bleef het betere van het spel behouden. Door goed positiespel werden de aanvallers van de groenhemden bereikt, maar het afronden liet te wensen over aan de kant van de Leidenaren. De bezoekers probeerden hier en daar wat terug te doen, maar achterin stond het als een huis bij ‘de kikkers’. Toch kon Alphia uit een doodspelmoment de aansluitingstreffer maken via het hoofd van Floris Buynink.

Na de aansluitingstreffer gingen de Alphenaren meer druk naar voren zetten en de thuisploeg ging achteruitlopen. Dit terwijl trainer Escudero vanaf de zijlijn zijn manschappen juist naar voren stuurde om druk te houden op de laatste linie van Alphia. Via Nino Poulina kreeg Lugdunum een goede mogelijkheid om de voorsprong te vergroten, maar de speler zag zijn inzet in de korte hoek gekeerd worden door Plug. Alphia probeerde via de lange bal voor onrust te zorgen voor het doel van keeper Loozen, maar de Leidenaren gaven weinig tot geen echte mogelijkheden weg. In de slotminuut werd de goed ingevallen Leroy de Haas diep gestuurd. De gelegenheidsback ging vanaf eigen helft alleen op Plug af om vervolgens het leer in de verre hoek te plaatsen en de overwinning veilig te stellen (3-1).

Lugdunum aanvaller Aalbers na afloop over de wedstrijd: ,,Het was een wat rommelige wedstrijd. Gelukkig konden wij op voorsprong komen en de wedstrijd controleren. Omdat wij deze voorsprong niet verder uitbouwden konden zij terugkomen in de wedstrijd en moesten we ineens verdedigen, wat we gelukkig wel goed deden.”

De buitenspeler was blij om weer terug te zijn:,, Ik ben een tijdje afwezig geweest. Gelukkig hebben we alles uitgesproken en kan ik het team weer helpen. We missen wat mankracht en hebben daarom iedereen weer hard nodig. Ons doel is om de nacompetitie te halen dus is het belangrijk om alle overige wedstrijden te winnen om in goede vorm te zijn aan het eind van het seizoen.”

Lugdunum – Alphia  3-1 (2-0). 27. Latifi 1-0, 43. Absalem 2-0, 70. F. Buynink 2-1, 90. De Haas 3-1.  Scheidsrechter: Wigleven.

Opstelling Lugdunum: Loozen, Dijkhuizen, Atif, I. Isitir, Blazquez (T. de Cler), Latifi, Absalem, Aalders (Poulina), O. Isitir, H. de Cler (De Haas), Thong.

Basisopstelling Alphia: Plug, Hoogendoorn, F. Buynink, D.Buynink, Duurham, Hellingwerf, Flippo, Lipsius, Hoogervorst, Zuijdervliet, de Bruin.

Foto’s: met dank aan Gerrit du Prie