HomeZaterdagDerde klasseLugdunum overtuigt niet, maar wint wel

Lugdunum overtuigt niet, maar wint wel

-

Derde klasse A (zaterdag)- Twee clubs met een roemrijk verleden stonden tegen over elkaar in de Kikkerpolder. Dat zal van het 100-jarige Lugdunum in onze regio wel bekend zijn, maar ook SV Gouda heeft in onder andere 1959 en 1960 op het hoogste amateurniveau gespeeld.

Over en weer waren de ploegen elkaar in het eerste kwartier aan het aftasten. Qua fysiek waren ze aan elkaar gewaagd en vooral de spelers van Lugdunum gebruikte hun lichaam goed in de duels en behielden daardoor wat vaker balbezit. Het betere van het spel kwam dan ook van de kant van de thuisclub. Een gevaarlijke en goede voorzet van Hakan Bayram vanaf rechts leek duidelijk te maken dat Lugdunum wat meer de leiding nam. De fysiek sterke linksback bewoog handig van de ene naar de andere kant van het veld waardoor er herhaaldelijk druk werd gezet op de bezoekers.

In de 26e minuut kwam er nogmaals een voorzet vanaf rechts. Een kikker zette met een lichaamsschijnbeweging de verdedigers van Gouda op het verkeerde spoor en Mike Aalders schoot met een krul de 1-0 binnen.

Niet veel later werd Maikel Hageman van Gouda even “aangepakt” door Raymond van Heijningen. De scheidsrechter beoordeelde het moment niet als zwaar genoeg voor een strafschop. In de 44e minuut, na een effectieve slalom door de Goudse verdediging vanaf rechts van Koos de Haas, greep Michel Bloemen op randje 16 in. Gevolg: geel voor Bloemen en een penalty. 2-0 door Ilias Absalem.

De Haas na afloop over het penaltymoment: ,,Het was een overtreding maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat het binnen het strafschopgebied was. Dat de 2-0 vlak voor rust viel was denk ik wel bepalend voor het eindresultaat.”

Na de rust werd inderdaad duidelijk dat de Gouwenaren niet meer gingen winnen. Misschien zijn ze vorig seizoen net even te makkelijk kampioen geworden (op 13 april al met nog vier wedstrijden te gaan) en waren bijvoorbeeld  de bekerwedstrijden van Gouda  zo goed als zonder weerstand. Een bekerwedstrijd werd zelfs met 15-1 gewonnen van Moordrecht. Na tien minuten in de 2e helft kwamen de tekortkomingen van de Gouwenaren aan het licht na opnieuw een dood spelmoment.

Toen de keeper van Gouda uittrapte raakte hij net buiten zijn doelgebied. Onverbiddelijk besloot arbiter De Groot tot het geven van een vrije trap. Tot overmaat van ramp voor de SV benutte Aalders de vrije trap en was het 3 -0.

De trainer van Gouda, Peter Huisman, wisselde als reactie op de 3-0 en dat deed hij niet verkeerd. Vooral Pim de Visser was een van de weinige lichtpuntjes aan de kant van de bezoekers.

Na de drinkpauze kwam er toch nog een slotoffensief van Gouda. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd scoorde Issam El Bouazatti de 3-1. Hierna speelden de bezoekers wat makkelijker onder de druk vandaan en vooral El Bouazatti en De Visser waren hier toonaangevend. De 3-2 was op dat moment zeker verdiend geweest, maar die viel niet.

De stand bleef bij 3-1 en de eerste competitieoverwinning voor de groenwitten is terecht een feit. Wel moet gezegd worden dat de penalty op slag van rust de nekslag was voor Gouda.

De Haas: ,,We hebben een goede groep maar progressie moet er nog wel komen. Ook conditioneel was het nog niet top.” Trainer Roberto Escudero was niet echt tevreden. ,,We hebben gewonnen, maar het was niet al te best. Tegen deze tegenstander kon dat, maar dit moeten we niet elke week laten zien. Na vorige week, waarin we Alphense Boys klopten voor de beker, dacht ik verder te zijn met de groep. Maar goed, de eerste driepunter is binnen en dat blijft het belangrijkste.”

Opstelling Lugdunum: Van Wanrooij, Dijkhuizen, Brandt, Bayram, Blazquez, De Haas, Mouchih, Absalem, Aalders (Koc), Van Heijningen (De Jong), Elouath (Atif).

Opstelling Gouda: El Mariami, Oosterom (Harinandansingh), Van Dam, Van Der Elburg, Tang, Bloemen (De Visser), Kapteijn, Hageman, Ouahabi (Nederveen), Bouazzati, De Heer.

Foto’s: Jan van der Lubbe (fotoserie volgt later)