Nacompetitie tweede/derde klasse (zaterdag)- Afgelopen dinsdag kon de Leidse derby tussen DoCoS en Lugdunum niet worden uitgespeeld vanwege onweer. Vier dagen later waren de weersomstandigheden andermaal niet ideaal. Een heuse storm domineerde deze middag. De 2-1 voorsprong van DoCoS werd door de kikkers in de reguliere speeltijd teniet gedaan, maar in de verlenging prikte Lars de Ridder een vrije trap binnen en daardoor mag de ploeg van Andre Devilee blijven hopen op minimaal nog een seizoen tweede klasse. Lugdunum keert na 1 seizoen niet terug naar de klasse waaruit het degradeerde.

Beide ploegen startten niet met dezelfde opstelling als eerder in de week. Zo kon Simon Joubij dit keer wel zijn waarde bewijzen bij de thuisploeg en was bij Lugdunum onder meer routinier Houssein Bezzai van de partij. Ook stond het duel nu onder leiding van een andere scheidsrechter. Opnieuw was het aardig druk op het sportcomplex en een ieder was benieuwd wat vooral de strijdwijze van Lugdunum zou zijn om de achterstand weg te poetsen.

Het eerste gevaar kwam van DoCoS. Door de wind bleef een bal een soort van hangen waardoor Sven Ravensbergen zomaar kon opduiken voor Jeffrey Loozen. De doelman kwam als winnaar uit de bus. De 3-1 had wellicht al de genadeklap kunnen zijn, maar drie minuten later zag de wereld er geheel anders uit. Ozan Isitir had eerder in de week al gescoord en deed dat nu weer, waarbij de aanvaller profiteerde van weifelend optreden van enkele verdedigers en de doelman van DoCoS. De dieptebal van Bezzai mocht er overigens zijn.

Zo had Lugdunum de eerste winst binnen en moesten de trainers weer anticiperen op de ontstane situatie in de score. In het vervolg van het restant van deze ontmoeting had Joubij een keer een belangrijke verdedigende handeling in huis waardoor Isitir niet nog eens kon scoren. Amgad Elouath zag een gevaarlijke inzet tijdig in de kiem gesmoord worden en een en ander gaf aan dat Lugdunum meer wilde voor sluitingstijd. Brian Thong schoof het leder in de laatste minuten voorlangs om die gewenste daadkracht te bekrachtigen bij de groenhemden.

Er moest dus een verlenging aan te pas komen om tot een winnaar te komen. Nu zorgde DoCoS voor het eerste gevaar. Eindelijk werd Luc Quellhorst eens gevonden. Met zijn snelheid kon hij richting Loozen vertrekken. De aanvaller probeerde de bal in de verre hoek te krijgen, maar Loozen liet zich niet foppen. Lugdunum kon in de extra tijd niet gevaarlijk worden en moest uiteindelijk weer in de achtervolging. De Ridder profiteerde bij een vrije trap van een slecht opgezette muur en een doelman die wel erg veel ruimte weggaf aan de nummer 11 om binnen te schieten. Het was voor de buitenspeler zijn derde doelpunt in deze in twee delen gespeelde wedstrijd.

In de tweede helft van de verlenging gooide Lugdunum alle remmen los om de 3-3 te forceren. De emoties liepen stilaan hoog op en in de slotminuut beklaagden diverse spelers zich bij de scheidsrechter over een genomen beslissing. Vanaf dat moment gebeurde er van alles en nog wat op het veld en kwam de volger ogen tekort. Feit was dat de gemoederen erg hoog opliepen en dat de derby fors ontsierd werd. Ook na het laatste fluitsignaal bleef het enige tijd onrustig en sprak vrijwel niemand meer over de wedstrijd.

De beide trainers in eerste instantie wel. Devilee: ,,We waren benieuwd hoe Lugdunum de wedstrijd in zou gaan. Dat was uiteindelijk met vier verdedigers en dat zouden ze vast veranderen als de tijd korter zou worden. Wij hadden al snel de 3-1 kunnen maken en dan was het denk ik klaar geweest. Nu scoorden zij al rap daarna de 2-2 en daardoor veranderde de situatie dus weer. Al met al vind ik dat wij te weinig gevoetbald hebben. Natuurlijk was dat ook moeilijk gezien de omstandigheden, maar de snelheid van Quellhorst en De Ridder had meer benut moeten worden. Ik denk dat de ploegen redelijk gelijkwaardig waren. Ik ben blij dat we deze pot hebben overleefd en we gaan ons nu richten op Be Fair. Trainen kunnen we niet meer en we zullen er meteen moeten staan tegen een complete ploeg zonder zwakheden. Ik heb ze zien spelen tegen Schipluiden en het zal andermaal pittig worden, zoveel is zeker.”

Roberto Escudero: ,,Afgelopen dinsdag waren we te gespannen en daardoor brachten we onszelf in de problemen. Nu ging dat beter en na de 2-2 heb ik mogelijkheden voor mijn team gezien. We hadden enige tijd een veldoverwicht. We hebben uiteindelijk alles geprobeerd, maar het mocht niet zo zijn. Liever had ik gezien dat DoCoS niet in de nacompetitie zou zijn beland. Nu moest er een Leidse club sneuvelen en dat is jammer.”

Over de ongeregeldheden deden de trainers ook hun zegje. Allereerst de winnende trainer: ,,Ik vind dat een Leidse derby op het scherpst van de snede gespeeld mag worden. In de slotfase gebeurde er echter zoveel dat ik het allemaal niet heb kunnen zien en beoordelen. Wel weet ik dat Enno van Wieringen en Sven Ravensbergen op een zeker moment op de grond lagen en dat was vast niet uit vrij wil. Al met al wel een droevig slot, maar ik wil me toch vooral vasthouden aan het feit dat we de horde genomen hebben en dat we snel verder moeten. We hebben verder nog niets en voor ons telt enkel maar dat we er voor moeten zorgen dat we in de tweede klasse blijven.”

Escudero was beduidend meer uitgesproken over de verhitte toestanden in de slotfase van de verlenging en daarna. ,,Wanneer er zaken zijn geconstateerd door de waarnemer van de KNVB die niet door de beugel kunnen dan moeten er sancties worden genomen, ongeacht voor wie. Ik juich niet toe wat er is gebeurd, laat dat duidelijk zijn. Voetbal is echter wel emotie en de ene speler kan daar beter mee om gaan dan de ander. Ik heb gehoord dat ik had moeten optreden. Hoe dan, zo vraag ik mij af. Ik heb geen joystick waarmee ik spelers kan besturen. Het zou heel jammer zijn als er enkel wordt gesproken over de afloop. Deze Leidse derby is 119 minuten boeiend, leuk en sportief geweest. Er was twee keer veel publiek. Daarbij komt dat Lugdunum over het gehele seizoen de minste kaarten heeft geïncasseerd. Ik wil niemand de zwarte piet toespelen. En als er gestraft moet worden dan is dat de consequentie voor de desbetreffende speler. Ik wil het groter trekken dan deze wedstrijd. In Leiden is de gunfactor erg laag en worden er kolen op het vuur gesmeten. Als dat niet verandert dan komt het Leidse voetbal geen stap verder. Laten we dat eens veranderen met zijn allen.”

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Peet, Gonlag, Van Wieringen, Joubij, Ravensbergen, Overvliet, Quellhorst, Van Empel, De Ridder.

Opstelling Lugdunum: Loozen, Atif (Aalders), C.de Cler, Dijkhuizen, Bezzai (H.de Cler), C.Isitir, Thong, Latifi, Elouath (De Haas), Absalem, O.Isitir.

Foto’s: R. van Abswoude