Derde klasse A (zaterdag)-FC Oegstgeest trad op sportpark de Voscuyl aan tegen VVSB uit Noordwijkerhout. Beide teams hadden de punten hard nodig. De thuisploeg om uit de degradatiezonde te geraken en VVSB om aanspraak te maken op de  door hun gewenste tweede periodetitel.

Na twee minuten werd al duidelijk dat de bezoekers er geen doekjes omwonden. Linksback Ardy de Jong vloerde een aanvaller van de thuisclub en ontving terecht een gele kaart van scheidsrechter Van Valen, die een goede wedstrijd floot. De toon was daarmee gezet. Ondertussen waren donkere wolken boven het complex komen te hangen en de Oegstgeestse captain Bob den Hollander verzocht om de lichtmasten aan te zetten. Dat gebeurde en gaf enige verlichting op deze naargeestige zaterdagmiddag.

De thuisclub probeerde alles wat in hun macht lag de opponent voetballend te bestrijden, maar VVSB was duidelijk de betere ploeg met veel individuele kwaliteiten. Nadat de bezoekers al een aantal corners gehad hadden, was het de beurt aan Melvin van Gent van Oegstgeest om aan te leggen. De bal kwam bij Den Hollander, die met een spectaculaire halve omhaal het doel net niet trof. Sterker nog, door zijn manoeuvre kon hij niet snel genoeg weer met het spel meedoen zodat de bezoekers direct een gevaarlijke tegenaanval konden opzetten.

De Noordwijkerhouters bewogen goed in de ruimte, waardoor er altijd een vrije man aanspeelbaar was. Succes kon dan ook niet uitblijven en na ruim een kwartier spelen was het Jelle Homan die de bal onder de keeper doortikte. Nog binnen het half uur ging ook de 0-2 erin. Homan zette voor en Mike Taskin liep de bal binnen.

FC Oegstgeest stond zwaar onder druk, maar van opgeven was geen sprake. Een voorzet van Daan van Moorsel kwam bij Den Hollander die net naast schoot. Een nieuwe mogelijkheid voor de fusieclub ontstond toen Den Hollander op twintig meter van het doel werd neergelegd. Harm-Jaap Boerma nam de vrije trap en raakte de paal. De bal stuiterde terug, maar niemand van de thuisploeg was écht scherp in de rebound. Pal voor de rust drong weer Den Hollander met een actie diep in het strafschopgebied van VVSB door. Twee verdedigers wilden hem stoppen, maar een van hun deed dat met een duw in de rug. Een penalty was het gevolg die werd benut door Den Hollander zelf.

Na rust ging de thuisclub duidelijk voor de 2-2. De oplossingen die gezocht werden, waren allemaal echter veel te moeilijk: hoge ballen die niet aankwamen, passjes die onderschept werden, veel te scherpe ballen langs de zijlijn die uitgingen enzovoorts. Trainer van Nico van der Salm brulde nog dat zijn spelers het simpel moesten houden, maar effect sorteerde dat niet. VVSB was sterker en dat resulteerde in een derde doelpunt. Met een schot van afstand door Joost Bierhuizen werd de marge vergroot tot 1-3.

Na een uur spelen ging ook een vierde er nog in voor de Noordwijkerhouters. Een speler van Oegstgeest maakte eerst bijna een eigen doelpunt, maar het leer kwam op het aluminium. Berhang Sartib van de bezoekers was scherp en kopte uit de rebound de 1-4 binnen. Bij deze stand bleef het en waar VVSB door deze uitslag vier plekken steeg, werd FC Oegstgeest de rode lantaarndrager.

Jelle van Aarle: ,,We speelden tegen een goede tegenstander. Vooral hun buitenspelers waren gevaarlijk. Ik vind dat wij zeker aanspraak op meer hadden, maar we hadden moeite om de afspraken, die we voor de wedstrijd gemaakt hadden, na te komen in het veld. Dat heeft te maken met onze jonge groep. Als we een of twee jaar verder zijn gaat dat waarschijnlijk een stuk beter. Onze trainer doet er ieder geval alles aan om ons te behouden in de derde klasse. Vandaag moeten we als team toch echt de schuld bij onszelf zoeken.”

Opstelling FC Oegstgeest: Zandbergen, Gianfiglio, Solleveld, Marijn Polet (Smallenbroek), Van Gent, Nieuwenburg, Van Vliet (Van Aarle), Den Hollander, Van Moorsel, Terry Polet (Franken), Boerma.

Opstelling VVSB: Warmerdam, Van der Boog, Aartman, De Jong (Van Eeden), Taskin, Bierhuizen, Sartib (Aartman), Homan (Van der Meij), Koeckhoven, Wijnands, Jansen.

Foto’s: Paul Lichtenbeld (lichtenbeldfoto.nl)