HomeZaterdagDerde klasseSJZ speelt zich niet naar de kampioenspoule

SJZ speelt zich niet naar de kampioenspoule

-

Derde klasse A (zondag) – Op een zonovergoten Sportpark Haasbroek trad SJZ  aan tegen Nicolaas Boys uit Nieuwveen. Dankzij twee overwinningen op rij had SJZ een kleine kans om op de slotdag alsnog een ticket te veroveren voor de kampioenspoule. Hiervoor diende wel een klein voetbalwonder te gebeuren. De ploeg uit Zoeterwoude moest de drie punten in eigen huis houden, mocht dit lukken dan was het vervolgens te hopen dat óf Voorschoten ’97 óf Graaf Willem II/VAC een misstap zou maken. Volgens routinier Guus van der Hoeven had het geen zin naar de andere velden te kijken. ,,Eerst alles geven en de punten in eigen huis houden. Mocht dat lukken dan zullen we vanzelfsprekend met spanning kijken wat er op de andere velden is gebeurd.” Voor Nicolaas Boys volstond een gelijkspel en bij een nederlaag waren ook zij afhankelijk van de andere velden. Kortom alle ingrediënten waren aanwezig voor een spannende middag.

SJZ startte met een aanvallende 1:4:3:3 formatie. Nicolaas Boys speelde compact en deed dat vanuit een 1:4:4:2 formatie. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat SJZ het spel moest gaan maken. Nicolaas Boys hield de linies kort op elkaar en wist dat het in de omschakeling de beschikking heeft over een aantal snelle voorwaartsen. Dat SJZ een optisch veldoverwicht had was dan ook een logisch gevolg. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Nicolaas Boys, maar echte kansen vielen niet te noteren. Na een kwartier spelen dacht SJZ op voorsprong te komen. Het doelpunt werd echter vanwege buitenspel terecht afgekeurd. Net zoals bij veel voorgaande wedstrijden had SJZ het betere van het spel en creëerde het kansen maar ontbrak het aan scherpte voor het doel. Zo kreeg Mark Jan Vermeeren vijf minuten voor rust een opgelegde kans om met 1-0 de rust in te gaan. Helaas zat er te weinig venijn in het schot waardoor keeper Tim Schouten de bal redelijk eenvoudig kon pareren.

Na de pauze bracht trainer Ludo Pistorius de ervaren aanvalskrachten Joost Spierenburg en Frank Willemsen in het veld. De druk op het doel van Nicolaas Boys werd alsmaar groter en een doelpunt kon niet uitblijven, zo leek het. Nicolaas Boys stelde daar in aanvallend opzicht bitter weinig tegenover. Het moet wel gezegd worden dat de achterhoede van de bezoekers onder aanvoering van keeper Schouten uitermate koel bleef. Pistorius bracht na ruim zestig minuten zijn laatste troef, Koen van der Meer, in het veld. Met ‘de drie musketiers’ Spierenburg, Willemse en Van der Meer in het veld moest het dan gaan gebeuren. Het talrijk opgekomen publiek zag een spervuur aan Zoeterwoudse aanvallen. Hat aloude euvel brak de thuisploeg op: keer op keer schoot de daadkracht tekort in de zestien. De factor tijd ging in toenemende mate tegen SJZ werken. De groenwitten gingen steeds meer risico nemen en dat was koren op de molen voor Nicolaas Boys dat met regelmaat in de omschakeling gevaarlijk wist te worden. In een alles of niets poging besloot ook centrumverdediger Van der Hoeven in de slotminuten mee naar voren te gaan. Helaas bleef de verlossende score uit. Tot overmaat van ramp ging jubilaris Guus de Goede (150 wedstrijden in SJZ 1) in de slotminuut van de wedstrijd opzichtig in de fout. De net de van een langdurige blessure teruggekeerde spits Michael Heemskerk wist daar wel raad mee en maakte aan alle illusies van SJZ een einde: 0-1.

Door de nederlaag is SJZ veroordeeld tot het spelen in de derde klasse ‘laag’. Een tegenvaller van jewelste! De conclusie van elftalbegeleider Peter Bos was glashelder. ,,Het hele seizoen missen we te veel kansen en helpen we te vaak de tegenstander in het zadel. Ook vandaag scoort Nicolaas Boys door een fout aan onze kant.”

SJZ – Nicolaas Boys 0-1 (0-0). 90. Moerdijk 0-1.

Basisopstelling SJZ: Van der Velde, Hulsbos, Van der Hoeven, De Goede, Plooij, Versteegen (Willemsen), Rietkerken (Spierenburg), Sleijser, Vermeeren (Van der Meer), Van der Helm, Wansink.