vrijdag, april 19, 2024
HomeVierde klasseSJZOok SJZ verkast van de zondag naar de zaterdag

Ook SJZ verkast van de zondag naar de zaterdag

-

Vanaf het seizoen 2019-2020 spelen de selectieteams van SJZ in de zaterdagcompetitie.
Na 73 seizoenen in de zondagcompetitie, maakt de selectie de overstap naar de zaterdag.
Het bestuur van SJZ heeft hiertoe besloten na uitvoerig overleg met spelers, andere betrokkenen en een gedegen onderbouwd advies van de Technische Commissie. Op zaterdag 2 maart heeft het bestuur bij monde van voorzitter Tom van der Meer en Wim Bos namens de Technische Commissie, het besluit wereldkundig gemaakt.

Informatie

Het is een ingrijpend besluit. Om toelichting te geven en vragen te beantwoorden, houdt SJZ op dinsdag 19 maart, 20.00 uur in het clubhuis, een informatiebijeenkomst over de overstap. Het bestuur benadrukt dat SJZ géén zaterdagvereniging wordt. Het gaat om de selectieteams die van speeldag veranderen.

Tendens

De laatste 10 jaar is een tendens zichtbaar waarbij meer clubs – van origine echte zondagbolwerken – de switch al hebben gemaakt. Niet dat SJZ per se met die wind moet meewaaien, maar ook op sportpark Haasbroek was de discussie over een ‘andere speeldag’ steeds vaker hoorbaar. Uiteraard heeft het besluit vergaande consequenties voor de club.
Voetballen op zaterdag heeft méér gevolgen dan alleen maar spelen op een ‘andere dag’.
Op zaterdag is het al jaren een en al bedrijvigheid op de velden van Haasbroek. Daar komen na het zomerreces van 2019 de twee selectieteams nog eens bij.

Hobbels

Er gaat hoe dan ook het nodige veranderen. Bestuur, leden en niet te vergeten de vrijwilligers komen ongetwijfeld nog hobbels tegen. Met de medewerking van iedereen, af en toe wellicht wat water bij de wijn doen, gaat SJZ die hobbels nemen. Ook de suppoters – SJZ heeft een harde kern, hard in de goede zin van het woord – zullen hun sportpatroon van vele tientallen jaren moeten aanpassen. SJZ gaat ervan uit dat zij hun club trouw blijven.

Huidige seizoen

In de voetbaljaargang 2018-2019 probeert SJZ nu het derdeklasserschap op de zondag veilig stellen. Dat lijkt haaks te staan op het besluit om van speeldag te wijzigen.
SJZ doet er alles aan de sportieve plicht te vervullen. Het seizoen wordt door de brigade van trainer Ludo Pistorius op een nette, sportieve manier afgerond. Met opgeheven hoofd wil de selectie van SJZ straks afscheid nemen van de zondag.

Nieuwe tegenstanders

Hoewel niet zeker is tegen welke clubs SJZ het op zaterdag gaat opnemen, is de kans groot dat het aantrekkelijke tegenstanders uit de regio zijn. SJZ zal moete beginnen in de vierde klasse. In de huidige voetbaljaargang (2018-2019) bestaat de zaterdag vierde klasse uit clubs als: Oegstgeest, Woubrugge, Meerburg, Koudekerk, Hazerswoudse Boys, SJC (Noordwijk), Floreant (Boskoop), LSVV’70, Roodenburg, Football Factory (alle drie Leiden), Aarlanderveen, Zevenhoven, Alphense Boys en Kickers’69.
Kort geleden maakte Warmunda bekend ook de overstap naar de zaterdag te maken.De kans dat de derby tegen dorpsgenoot Meerburg straks weer op het affiche staat is heel reëel.

Tekst: Gerard van der Hoeven

Must Read