HomeZaterdagDerde klasseSporting Leiden ten onder in teleurstellende topper

Sporting Leiden ten onder in teleurstellende topper

-

Derde klasse A hoog (zondag) – In een stralende lentezon werd de topper Sporting Leiden tegen RKDES gespeeld. Achteraf gezien bleek het slechts een topper op papier. De realiteit was dat Sporting Leiden, ondanks alle inzet, een maatje te klein was om het de ploeg uit Kudelstaart echt lastig te maken. Dankzij deze teleurstellende nederlaag (0-2) verliest de ploeg uit de Mors de aansluiting met de twee kopploegen.

Beide teams traden aan in een klassieke 1:4:3:3. De eerste schermutselingen voor beide doelen kwamen voort uit dode spelmomenten. Zo was het centrumspits Trogillio Pinas die in de derde minuut van de wedstrijd de bal rakelings naast kopte. Niet veel later werd RKDES voor het eerst gevaarlijk. Op het slecht bespeelbare hoofdveld kwamen beide ploegen nauwelijks tot vlot lopende aanvallen. Het was dan ook geen toeval dat het eerste doelpunt uit een dood spelmoment tot stand kwam. Na een goed gegeven vrije trap profiteerde RKDES speler Roy Endhoven na een kwartier van slecht defensief werk in de Leidse defensie (0-1).

Daarna ontspon zich een wedstrijd waarbij hard werken de boventoon voerde. Het spel golfde op en neer waarbij de ploeg uit Kudelstaart een licht veldoverwicht had. Dat het aantekenboekje van uw verslaggever nagenoeg niet werd gebruikt zegt voldoende over het beperkt aantal kansen dat over en weer werd gecreëerd. Toch kon de pen en het papier nog een keer uit de binnenzak komen. Waarbij iedereen dacht de rust in te gaan met een 0-1 stand, profiteerde de ploeg uit Kudelstaart optimaal van een onachtzaamheid in de Leidse defensie. Indy van Koert twijfelde geen moment en liet Keeper Delano van Wanrooij kansloos (0-2). Een domper van jewelste voor de formatie van scheidend trainer Kevin Wassenaar.

Na de thee startte Sporting Leiden uitstekend. RKDES werd op eigen helft teruggedrongen en moest het op dat moment hebben van wat spaarzame omschakelmomenten. Koos de Haas kreeg de kans om de spanning in de wedstrijd terug te brengen; oog in oog met de RKDES keeper plaatste hij de bal net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Ondanks tomeloze inzet en strijd lukte het Sporting Leiden niet de marge terug te brengen.

Trainer Wassenaar besloot meer risico’s te gaan nemen en stuurde aanvoerder Danny Maaskant naar de voorste linie waardoor achterin 1 op 1 gespeeld ging worden. Dit was koren op de molen voor de bezoekers. Elk balverlies van Sporting Leiden was de basis voor een gevaarlijk omschakelmoment. Sporting Leiden mocht in deze fase dankbaar zijn dat RKDES uitermate slordig omging met de gegeven ruimte waardoor de gasten verzuimden de wedstrijd definitief op slot te doen. In het resterende gedeelte van de wedstrijd was Sporting Leiden onmachtig en vond RKDES het wel goed. Hierdoor eindigde de matige topper in een 0-2 overwinning voor de koploper.

Na de wedstrijd was Jordy Heemskerk, uitblinker aan Leidse zijde, realistisch. ,,In de eerste helft gaven we het zelf weg door toedoen van twee keer zwak verdedigen. Na rust hadden we het eerste kwartier grip op de wedstrijd. Aangezien we niet tot scoren kwamen zijn we 1 op 1 gaan voetballen en namen we meer risico’s. Helaas konden we de wedstrijd niet meer ombuigen mede door het ontbreken aan slagkracht in de voorste linie.”

Volgende week speelt Sporting Leiden andermaal thuis. Dit keer komt het Goudse DONK op bezoek. Sporting Leiden zal de drie punten hard nodig hebben om zicht te houden op een ticket voor de nacompetitie.

Sporting Leiden – RKDES  0-2 (0-2). 15. Endhoven 0-1. 45. Van Koert 0-2.

Basisopstelling Sporting Leiden: Van Wanrooij, Berdai, Maaskant, Mink, De Haas, Heemskerk, Maaskant, Kalangu, Pinas, Abassi, Karpuz.

Basisopstelling RKDES: Klijmij, Kok, Overvliet, Van Leeuwen, Zwanenberg, Endhoven, Putten, El Hadji, Van Veen, Baars, Koert.

Foto’s: Jan van der Lubbe (een reportage volgt)