HomeZaterdagDerde klasseVliegende start Zwammerdam leidt niet tot winst: 5-2

Vliegende start Zwammerdam leidt niet tot winst: 5-2

-

Derde klasse A (zaterdag)- Zwammerdam trad zaterdagmiddag aan tegen directe concurrent Blauw-Zwart. Een achterstand van vijf punten op de ploeg uit Wassenaar kon worden teruggebracht naar twee punten. Een overwinning was dus gewenst voor de mannen van trainer Jack Harmsen, ook met het oog op achtervolgers DWO, BSC’68 en NSV’46. Met een elfde plek zijn de Dammers namelijk nog lang niet veilig voor de nacompetitie. Dit leken de groenwitten te beseffen, want met een 0-2 ruststand deed men een grote stap naar de eerste overwinning sinds 17 november. In de tweede helft ging het echter helemaal mis, waardoor Blauw-Zwart liefst vijf keer kon scoren.

Zwammerdam kwam vliegensvlug uit de startblokken. Na nog geen twintig seconden werd de pijlsnelle spits Rogillio Swaalep de diepte in gestuurd. In de daaropvolgende een-op-een situatie bleef de aanvaller koel: 0-1. De uitploeg kreeg genoeg kansen om de voorsprong snel te vergroten, maar pas na twintig minuten tekende aanvoerder Jeroen van Dorp voor de 0-2. Zwammerdam leek op rozen te zitten, zo dacht ook verdediger Ole Jansze: ,,De eerst helft startten we heel goed. Blauw-Zwart zette hoog druk, waardoor er veel ruimte achter de verdediging lag. Daar zijn we erg goed mee omgegaan. We hebben daardoor de nodige kansen gehad. Misschien hadden we er één of twee meer moeten maken, dan sta je met 3-0 voor in de rust en geef je ze helemaal geen kans meer. Maar ja, dat deden we niet.”

Ondanks de gemiste kansen, leek het een kwestie van uitspelen voor Zwammerdam. Blauw-Zwart had de eerste helft wel meer balbezit, maar tot gevaarlijke kansen had het nog niet geleid. Toch moesten de Dammers op hun tellen passen, want al na vijf minuten stond de aansluitingstreffer op het scorebord. Jansze had een vermoeden wat de oorzaak hiervoor was: ,,Na rust leek het alsof er een heel ander team van ons het veld op kwam. De wilskracht was er niet.”

Het Zwammerdam van de tweede helft leek in geen enkel opzicht op het elftal wat de toeschouwers in de eerste helft hadden gezien. De voorhoede werd nog maar nauwelijks bereikt, het lukte de ploeg niet om de bal lang in bezit te houden. Blauw-Zwart werd daarentegen steeds gevaarlijker. Toen de gelijkmaker viel, leek het verzet van de bezoekers gebroken.De laatste drie goals van de Wassenaarders volgden elkaar rap op, zonder dat de groenwitten tussendoor veel in te brengen hadden. Uiteindelijk bleef de stand op 5-2 steken.

Jansze: ,,Door drie persoonlijke fouten kom je 3-2 achter, dan is het mentaal gezien klaar voor ons. De laatste twee goals lieten we gewoon lopen. We begonnen hartstikke goed, maar in de tweede helft kwamen we er gewoon niet aan te pas. Voetballend niet, maar ook de duels wonnen we niet meer. We gingen er heel hard vanaf. Vandaag was het voor ons aanhaken of afhaken in de competitie. We wilden zo graag aanhaken om het gat tussen ons en de onderste drie te vergroten. Nu haken we af en moeten we meer naar onder kijken. Maar als we, net zoals in de eerste helft vandaag, er met zijn allen vol voor gaan, geloof ik wel dat het goed gaat komen.”

Blauw Zwart – Zwammerdam 5-2 (0-2) 1. Swaalep 0-1, 19. Van Dorp 0-2, 50. Eigen doelpunt 1-2, 68. Buijs 2-2, 81. Buijs 3-2, 82. Assabban 4-2, 87. Buijs 5-2.

Scheidsrechter: Van Egmond Toeschouwers: 100

Blauw-Zwart: Ghennem, Timmers, van Zelst, Laponder (46. Buijs), Vosse, Lagerberg (28. Raaphorst), van der Marel, Theil, Hendriksen, Koziel, Assabban (89.Smit).

Zwammerdam: Samsom, van Zoest, van Dorp, Jansze, Peters, van den Berg (77. De Bruin), Kramer, Woudenberg, Nulle, Swaalep, de Groot (81. Van Asselt).

Foto’s: met dank aan Jaap Peters