Voorbeschouwing derde klasse A

Zaterdag 14 december

FC Oegstgeest-VVSB

Blauw Zwart en FC Oegstgeest maakten er vorig weekend een waar spektakel van getuige de 4-4 eindstand. Bob den Hollander, weer helemaal terug van zijn blessure, liet zich met drie doelpunten gelden en dat is hoopgevend voor de thuisclub. Winst op het bezoekende VVSB zou de mannen van Nico van der Salm wat verder van de onderste ploegen brengen en zou een fraai, vervroegd kerstcadeautje voor de trainer zijn. De Noordwijkerhouters zitten echter in een prima periode getuige de drie gelijke spelen en een winstpartij in de laatste vier wedstrijden. Bovendien heeft VVSB op vreemde grond nog niet verloren. Des te zoeter zal het zoet der overwinning voor FC Oegstgeest smaken. Of de mannen van Rob Jonkman echter medewerking wensen te verlenen, valt zwaar te bezien.

Sporting Leiden-TAVV

Op 26 oktober verpletterde Sporting Leiden CVC Reeuwijk met maar liefst 8-1. Het was het hoogtepunt in een prima serie en leek de opmaak voor meer. Sinds die memorabele dag haalde de Morsclub echter slechts twee puntjes uit vijf wedstrijden. Het is immer moeilijk om de vinger achter de oorzaken van zo’n reeks te krijgen. Ballen die er voordien gemakkelijk in gingen verdwijnen nu over of naast het doel. De topscorer mist terwijl hij voordien met zijn ogen dicht scoorde. De verdediging die ijzersterk leek faalt. Voor een trainer is het vrijwel onmogelijk het tij te keren, want ook het zelfvertrouwen ebt weg. Sporting Leiden kan wel degelijk prima voetballen. Voor de Leidse volgers is het te hopen dat de club nog eenmaal voor de winterstop zijn beste niveau kan aantikken. Dat is hard nodig om de bezoekers de voet dwars te zeten. TAVV immers heeft zich tot kampioenskandidaat nummer een gekroond. Nu al bedraagt de voorsprong op nummer twee vijf punten. In de elf wedstrijden kreeg de club uit Ter Aar slechts zes doelpunten tegen. Er staat voorlopig geen maat op de selectie van trainer Frenk van der Kleij. Het moet wel echt gek lopen, wil het nog ongeslagen TAVV niet met de drie punten terug reizen.

VVC-Lugdunum

Door de zege op Sporting Leiden wipte de ploeg uit de Kikkerpolder over de stadgenoot heen en staat nu vijfde. Dat zou zelfs de derde stek kunnen worden als Lugdunum op 21 december de laatste  vier of iets meer minuten tegen Nieuwkoop de 0-1 voorsprong weet vast te houden. Een vette worst die groenwit zo wordt voorgehouden. Dan moet zaterdag eerst wel ‘even’ gewonnen worden van VVC. Puur cijfermatig gezien is dat een klus die te doen valt. De bezoekers zijn met zeven punten terug te vinden op de voorlaatste plek en zaterdag verloren de Nieuw-Vennepers met maar liefst 5-1 van het toch niet altijd imponerende Oudewater. De thuisclub start als favoriet maar moet oppassen voor overmoed.

Voorbeschouwing derde klasse A

Zondag 15 december

Bloemendaal-Sporting Leiden

Acht wedstrijden verloren, een gewonnen; ziedaar in niets verhullende cijfers het seizoen van de zondagtak van Sporting Leiden. Zonder meer een treurig stemmend geheel, hoewel de sfeer er naar verluidt niet onder geleden heeft. Het valt ook zeer te betwijfelen of er zondag klinkend resultaat geboekt kan worden, Bloemendaal draait geweldig en staat tweede op slechts twee puntjes van koploper De Kennemers. De Bloemendalers zullen juist extra gemotiveerd zijn in  de wetenschap dat zij De Kennemers vorige week de enige nederlaag toebrachten. Het wordt een bijzonder zware middag voor de mannen van Charl van Goozen en weinig mensen zullen hun geld op de Morsclub zetten.

Voorschoten’97-VVH/Velserbroek

Huub van Oostrom Soede was danig in zijn nopjes door de 0-1 zege van zijn manschappen op Alliance’22. En terecht, want het was een knappe prestatie van zijn jeugdige team. Zou Voorschoten’97 zondag weer de punten pakken, dan is een plaats in de middenmoot zowaar bereikt. VVH/Velserbroek is echter een geduchte tegenstander. Hoewel de ploeg in de voorbije speelronde verloor van Nicolaas Boys schurkt VVH/Velserbroek toch echt tegen de subtop aan. Dat ook Bloemendaal niet kon winnen van de gasten, het werd 2-2, zegt ook wel iets. Nog een keer vol aan de bak voor Voorschoten’97 dus.

Derde klasse B

Stompwijk’92-Slikkerveer

Na de laatste speeldag gaf Stompwijk icoon Nick Ammerlaan aan het helemaal niet naar zijn zin te hebben in de derde klasse B zondag. Voetbal waarin het fysieke (intimidatie)voetbal een hoofdrol speelt, zint en ligt hem niet. Misschien geldt dat ook voor een aantal teamgenoten. Dat zou verklaren dat de club tot dusver teleurstellend presteert. De opponent van zondag moet het meer van combinatievoetbal hebben, getuige de derde plaats op de ranglijst. De Ridderkerkers zijn net als de thuisploeg een echte dorpsclub, zij het dat Slikkerveer een werkelijk imposante jeugdafdeling heeft. De ploeg verloor slechts eenmaal (verrassend thuis van DHL) en zal zijn huidige positie koste wat kost willen verdedigen. Voor Stompwijk lijkt het een kleurloos seizoen te worden, waarin uitschieters het jaar kleur moeten geven. Wordt de wedstrijd van zondag zo’n mooi voetbalmoment?