Derde klasse A (zondag)- Op de dag van de klassieker tussen Feyenoord en Ajax, een duel waar de passie van afsprong op het veld en de tribunes, stond uw verslaggever te vernikkelen langs de lijn op het Warmondse sportcomplex. Een wedstrijd die eigenlijk niet gespeeld zou worden ware het niet dat Warmunda toestemming kreeg van de KNVB om te mogen spelen op het kunstgrasveld. Dit veld voldoet niet helemaal aan de afmetingen voor een wedstrijd van de A-categorie, maar voor deze keer mochten de 22 acteurs de wei in.

Onder leiding van de heer Wijnands betraden de 22 gladiatoren de winderige arena waar het niet aangenaam vertoeven was. Al vanaf het begin werd duidelijk dat de ploeg van Mo Bougrine vanuit de opbouw tot een aanval wilde komen. In een 1:4:3:3 liet de trainer zijn ploeg van start gaan. De zwartroden uit Oegstgeest troffen een gastheer met veel mensen achter de bal, twee snelle spitsen die ver uit elkaar speelden met kort daar achter middenvelders die snel bijsloten bij een aanval.

Warmunda verkoos met enige regelmaat de lange bal op de behendige en snelle Ouassim Bakiri en zijn compagnon Bilal el Kourami. Daarbij sloten de Warmonders razendsnel bij om vanuit de omschakeling kansen te creëren. ASC had moeite met die speelwijze, kon wel de vrije man vinden op het middenveld maar leverde regelmatig de bal in die dan gelijk de vrije ruimte werd ingespeeld achter de laatste linie van ASC. Het centrale duo Jeroen van Bergen en Sean Goebel speelden veel op 1 lijn waardoor er geen rugdekking was en er regelmatig een hachelijke situatie voor de Oegstgeestse goalie Tim Laan op de loer lag.

Voor ASC lag er best veel ruimte bij de backs, maar die werden onvoldoende in het speel betrokken. Tevens nam het eerder genoemde centrale duo van ASC te weinig initiatief bij de opbouw. Er werd niet of nauwelijks in gedribbeld waardoor Warmunda vanuit de positie kon blijven spelen en wachten op een fout bij de opbouw.  De twee speelstijlen leverde een vermakelijk duel op met kansen over en weer. 

Zo stuitte Ilkar Kacar op de Warmondse doelman Rens van der Zwet en was Warmunda in de tegenaanval gevaarlijk via Bakiri.  De jonge doelman van de thuisploeg maakte overigens een uitstekende indruk op uw verslaggever door overtuigend de situaties voor zijn goal aan te gaan en ook zijn spelhervattingen waren goed. Later koos hij steeds meer voor de lange bal die het minder verrassend maakte.  Uit zo’n snelle counter lanceerde Bakiri zichzelf in de vrije ruimte en was hij eerder bij de bal dan keeper Laan. Een overtreding volgde met een penalty tot gevolg. Deze werd koelbloedig benut door diezelfde Bakiri, 1-0 Warmunda, niet onverdiend te noemen.

ASC trok ten strijde, had meer balbezit maar kon dit niet omzetten in echt goede kansen, telkens ontbrak een goede eindpass. De counters van Warmunda bleven gevaarlijk, een lange bal op Bakiri met een hoge stuit werd door hem over de uitkomende keeper Laan gekopt maar kon net voor de lijn weggehaald worden waardoor de 2-0 niet op het scorebord kwam. Sterker nog, daar waar iedere verkleumde toeschouwer al dacht aan een lekker warm bakkie en beelden van de klassieker, passeerde Kacar op links zijn directe tegenstander, diens voorzet werd door Ward Buijze keurig langs van der Zwet geschoten, 1-1 ruststand.

In de tweede helft had ASC iets meer grip en durfde met name Goebel wat meer door te stappen waardoor de ruimtes kleiner werden. Dat paste ASC beter met de technisch vaardige spelers die zij op kunnen stellen. Desondanks was het Warmunda dat wederom op voorsprong kwam. Uit een vrije trap van  Hamza Harmouch eindigde het leder bij aanvoerder Brian van Noort, die de 2-1 achter de verbouwereerde Laan schoot.

ASC kon weer opnieuw beginnen. Er ontstonden wat kansen, er werd gegild om een pingel door Jelle Schouten die bij een schermutseling in het strafschopgebied neerging. Scheidsrechter Wijnands besloot geen strafschop te geven. 

Ondertussen had Warmunda de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien maar telkens maakten zij de verkeerde keuze. Bakiri had de gelegenheid om Harmouch vrij voor de keeper te zetten maar faalde. Vlak daarna kwam Bakiri helemaal alleen voor keeper Laan en schoof de bal uiterst knullig naast het doel. Dat zou een zure misser blijken want niet lang daarna vergaloppeerde Sjoerd van der Voort zich aan Kacar binnen het strafschopgebied, nu wees de leidsman gedecideerd naar de stip. De penalty werd op een juiste wijze binnengeschoten door Ruben Dutrieux, 2-2.  Aan die stand wijzigde niets meer waarmee de burenruzie in een gelijkspel eindigde.

Foto’s: met dank aan Monica Merbis