Derde klasse Laag (zondag)- Warmunda werd opgericht op 5 augustus 1945 in café de Zon, drie maanden na de bevrijding. De oprichting kwam voort uit goede contacten tussen Engelse militairen en Warmondse voetballiefhebbers. Sinds 1950 spelen de blauwwitten op sportpark Overbos en al die tijd was de zondag de speeldag voor de selectie.
Daar komt nu verandering in, Warmunda verkast zoals menig zondagclub in de regio naar het zaterdagvoetbal.

Dat vraagt om uitleg. Zoals gebruikelijk wordt uw verslaggever weer uiterst gastvrij met een bakkie koffie van de gastheer ontvangen in de bestuurskamer. Een vertrouwd beeld, Cees achter de computer voor het invoeren van de gegevens en het uitdraaien van een wedstrijdformulier voor de LAV-verslaggever.
Tevens schuiven de bestuursleden Matthieu van Winsen (voorzitter) en Marcel Pont (facilitair) aan, beiden nooit om een praatje verlegen. Zaterdagvoetbal?? Voorzitter van Winsen geeft aan: ,,Het is heel simpel, die gasten willen het graag en onze achterban heeft daar niet echt een punt van gemaakt dus dan is de stap naar het zaterdagvoetbal snel gemaakt. Daarbij heeft de krapte in de selectie ook nog een rol gespeeld bij het besluit om van speeldag te veranderen.”

De stap naar het zaterdagvoetbal brengt met zich mee dat Warmunda al enige tijd voor spek en bonen voetbalt wat betreft promotie dan wel handhaving in de derde klasse. Daar komt nog bij dat de KNVB afgelopen week de zaak weer dusdanig heeft veranderd dat Warmunda mogelijk nog nacompetitie moet gaan spelen tot in juni terwijl er volgend seizoen gewoon in de zaterdag vierde klasse begonnen gaat worden ongeacht de nu behaalde resultaten. Ook de tegenstander, ASW, op zondag 19 mei gaat in het nieuwe seizoen op zaterdag spelen.

Ondanks het ‘spek en bonen verhaal’ trok Warmunda na het eerste fluitsignaal van Van Slooten fel van leer. Agressief op de eerste bal en met veel drive in de duels. Dat resulteerde al direct in een snelle 1-0 van linksbuiten Ouassim Bakiri die attent reageerde toen goalie Kevin Overdijk (ASW) een venijnig schot lastig kon verwerken. De afgeketste bal werd direct door Bakiri tegen de touwen gewerkt.

Deze vroege voorsprong zorgde voor nog meer spirit bij de boys van de trainers Remco Breuer en Barry van Rijn. Vol passie gingen zij de strijd aan met de bezoekers uit Waddinxveen die naar adem snakten. De Warmonders speelden met vier verdedigers achterop, twee vleugelspitsen stijf aan de zijlijn en vier middenvelders waarbij Jasper Kortekaas als valse spits fungeerde. Kortekaas speelde dan weer diep tegen de centrale verdedigers aan, dan zakte hij weer uit in het middenveld om tussen de linies aanspeelbaar te zijn en de extra man te zijn tegen de drie Waddinxveense middenvelders. In de ruimte die hij daarbij liet dook met enige regelmaat de zeer loopvaardige Koen Mastemaker. ASW anticipeerde daar niet of nauwelijks op waardoor er constant Warmondse dreiging op de loer lag.

Vanuit het niets leek ASW op 1-1 te komen, een scrimmage in het strafschopgebied voor keeper Leon van der Boon werd vakkundig afgerond. Echter daar stak de grensrechter een vlaggetje voor. Leidsman Van Slooten nam het vlagsignaal over en keurde de treffer af tot opluchting van de Warmonders.

De gehele eerste helft had Warmunda de controle over de wedstrijd en creëerden de nodige kansen waar in beginsel slecht mee omgesprongen werd. Vanuit het ongeduld koos Warmunda te snel voor de lange bal terwijl eerder bleek dat juist goed positiespel veel meer effect sorteerde omdat ASW dan voor keuzes kwam te staan die zij niet op konden lossen.

Vanuit dat positiespel werd Kortekaas met een steekbal gelanceerd en dit keer werd keeper Overdijk kansloos gelaten met de 2-0 tot gevolg.  Zoals gezegd stak Warmunda heel veel positieve energie in de wedstrijd en dat werd uitbetaald. Een lange bal op de lopende Mastemaker werd doorgetikt naar Hamza Harmouch die zich slim vrijspeelde en de bal voor de goal bracht bij de geheel vrijstaande Nick van Riessen. Die wist wel raad met dit cadeautje en bracht de 3-0 op het scorebord wat tevens de ruststand was.

In de bestuurskamer werd de pupil van de week door voorzitter van Winsen blij gemaakt met cadeautjes en uiteraard de bal met handtekeningen.

De thee leek de Waddinxveners goed gedaan te hebben. De bezoekers kwamen beter uit de kleedkamer dan Warmunda en namen het heft wat meer in handen. En Warmunda liet dat toe, leken de buit al binnen te hebben maar kwam bedrogen uit. Een wat nonchalant ogende balaanname van Bilal el Kourami leverde balverlies op, die werd snel voor het doel gebracht en spits Konrad Dudela reageerde attenter dan doelman Van der Boon die te laat uit zijn goal kwam en klopte hem met een kopbal in het lege doel, 3-1, spanning terug in de wedstrijd.

 

 

ASW stopte met opbouwen en zocht veelvuldig de lange bal en het fysieke duel. In plaats van het positiespel te blijven spelen en zo de fysieke de duels te vermijden, koos Warmunda ook voor de lange bal en dat was koren op de molen voor ASW. Direct na de 3-1 kreeg ASW wederom een kans om dichterbij te komen maar bal werd naast het doel geschoten.

Doordat beide partijen voor een opportunistische speelwijze kozen, werd het steeds onrustiger en golfde het spel heen en weer. Uit zo’n moment stormde verdediger Dave Captein naar voren en met veel wilskracht wist hij zich door de verdediging van Warmunda te worstelen en kwam hij voor de keeper te staan. In plaats van het balletje breed te leggen op de volledig vrijstaande Dudela, wat normaliter de 3-2 had betekend, koos Captein voor eigen succes en kon Van der Boon redding brengen. Een treffer had ASW weer helemaal terug in de wedstrijd gebracht. Nu bleef de marge twee goals. Een snelle counter via diverse schijven bracht de ingevallen Kevin van Bentem in scoringspositie maar zijn schot werd geblokt.

Niet ver voor tijd kreeg ASW een terechte pingel toegekend na lomp verdedigen in het eigen strafschopgebied. Linksbuiten Geoffrey Grimmelius zette zich achter de bal. De niet eens zo slecht ingeschoten bal werd prachtig gepareerd door Van der Boon. In de teleurstelling erna ontstond een woordenwisseling tussen Grimmelius en trainer Marvin Paton echter het spel ging verder en dat leverde uiteindelijk de 4-1 op door een goed ingeschoten bal van Kortekaas die zijn tweede van de dag maakte. Daarmee eindigde de wedstrijd en moet Warmunda afwachten of er nog nacompetitie volgt. Anders heeft het vlaggenschip de laatste wedstrijd op zondag afgeleverd…….

OPstelling Warmunda: Koomen (Van de Wetering), Van Riessen, Bakiri (Van Bentem), Kortekaas, El Kourami (Van der Voort), Van Noort, Holverda, Mastemaker, Witteman, Harmouch, Van der Boon.

Foto’s: met dank aan Monica Merbis