Tweede klasse C (zaterdag)- Drie zeges uit twaalf wedstrijden. Het was voor Valken ’68 de magere opbrengst van de eerste seizoenshelft. Logisch dat er de voorbije maanden weinig viel te lachen op sportpark ’t Duyfrak. Na de 2-1 zege op Soccer Boys werd dan ook een bescheiden feestje gevierd in de Valkenburgse kleedkamer. ,,Deze overwinning is echt een teamprestatie. We hebben met elkaar keihard gewerkt voor een goed resultaat”, concludeerde trainer Arie van Duijn.

De ranglijst in klasse 2C is al jaren een bron van verwarring. Omdat de niveauverschillen tussen de clubs klein zijn, zit er weinig logica in de wekelijkse rangschikking. Een serie overwinningen betekent meedoen om de prijzen en even de weg kwijt zijn leidt tot een ontmoeting met het degradatiespook. Vraag maar na bij Valken ’68. De ambitieuze Valkenburgers bungelden voorafgaande aan het duel met Soccer Boys in het rechterrijtje, maar wisten ook dat bij een paar voltreffers de oversteek naar de andere kant van de ranglijst eenvoudig gemaakt is.

De Bleiswijkse opponent – vorig jaar nog actief in de derde klasse – zette op het hobbelige hoofdveld meteen de toon. Het spitsenduo Dave van der Steen en Wilmar Zeelenburg zaaide onrust in de Valkenburgse verdedigingslinie zonder doelman Erwin van der Nagel echt op de proef te stellen. Collega-doelman Mark Heintjes had de start van de wedstrijd ongetwijfeld anders voorgesteld. Binnen een tijdsbestek van tien minuten moest hij tweemaal de bal uit het net halen. Eerst na een vloeiende aanval met als eindstation Robbert van Delft (aangever Selmo Kurbegovic) en niet veel later was de goalie zelf onbedoeld de hoofdrolspeler. Na een onhandige opruimactie in het eigen strafschopgebied was het voor verdediger Arjan Haasnoot een simpele opgave de bal in het verlaten doel te koppen (2-0).

Na de voorspong nam de thuisclub gas terug en liet het initiatief over aan Soccer Boys. De promovendus had zichtbaar moeite met de regierol om te gaan. Het voetbalgevecht speelde zich vooral af rond de middenlinie en van serieus doelgevaar was amper sprake. Hier en daar  enkele plaagstootjes en een bijna-doelpunt na een flipperkastsituatie rondom de Valkenburgse middenstip. Valken ’68 wist zich daarentegen te onderscheiden met twee doelpogingen: eerst was het Langeveld (fraaie omhaal) en vlak voor het rustsignaal Kurbegovic (vlammend schot op doel).

Na de theepauze duwde Valken ’68 het gaspedaal dieper in waarbij Kurbogevic pech had met een inzet op de paal. Na precies een uur spelen kwam Van der Nagel met de schrik vrij nadat hij volledig mistastte bij een terugspeelbal. Ook heerste er opluchting nadat Bleiswijker Ruben Smits een poging via de paal weer terug in het veld zal belanden. De rode kaart van Chris de Lange (2x geel) in de 70e minuut had hét kantelmoment kunnen zijn in de wedstrijd. Valken ’68 bleef echter kalm en wist de dadendrang van Soccer Boys in bedwang te houden. De late treffer van aanvaller Dave van der Steen (1-2) werd tevens de eindstand. ,,Na de rode kaart was ik best even bezorgd omdat De Lange een stabiele factor is in de defensie. Het team verdient een compliment omdat we zijn blijven knokken ondanks de numerieke  minderheid”, bekende Van Duijn.

Komend weekend hoopt Van Duijn de ingezette koers voort te zetten tegen het hooggeplaatste DSO. ,,Als wij opnieuw de spirit kunnen meebrengen die we vandaag hebben laten zien, dan komt het goed. En vergeet niet dat deze overwinning het team vertrouwen geeft.”

Opstelling Valken ’68: Van der Nagel, De Vries, Joey Zandbergen, De Lange, Arjan Haasnoot, Matthijs de Mooy, Langeveld (76. Stephan de Mooij), Redel, Van Delft (87. Van der Toorn), Van der Bent en Kurbegovic (82. Schaap)