Op zijn twaalfde werd Cees de Rooij lid bij Meerburg. Om precies te zijn op 24 mei van dit jaar kreeg de club uit Zoeterwoude met hem een nieuw voorzitter als opvolger van Michiel Cuijpers, die het ‘kopmanschap van het peloton’, zoals hij zelf verwoordde, verruilde voor een plekje weg van het front. Het was voor De Rooij zo ongeveer de enige functie die nog niet werd bekleed bij Meerburg.

Het is een doordeweekse dag als we afspreken op de club. Met hem zijn er nog een aantal oudgedienden aanwezig op het complex. Eigenlijk zijn er bijna altijd wel mensen op de club. Er valt altijd wel wat te doen. Nadat de voorzitter de koffiemachine zijn werk heeft laten doen, steekt De Rooij van wal over de club, zijn inbreng en zijn visie.

 

,,Er is best wel deining geweest hier. Op een ledenvergadering kwam er veel aan het licht over wat er zoal mis ging op de club en Michiel is daar best wel van geschrokken. Uiteindelijk leek het hem beter om zich op andere manieren in te zetten voor de club en zo geschiedde. Ik was al erelid en ik ben veel betrokken geweest bij uiteenlopende commissies. Daarnaast kon ik al veel op de club zijn omdat ik gepensioneerd ben. Men heeft mij naar voren geschoven en ik voelde dat ik de draad graag oppakte om de gang van zaken te bekijken, te analyseren en om de schouders eronder te zetten. Persoonlijk heb ik geen moeite met kritiek. Enkel is het makkelijk. Je kunt je omdraaien, maar je kunt je ook afvragen ‘wat kan je eraan doen’ om het tij te keren. Er werd een nieuw bestuur gevormd en het is de bedoeling dat we eind van dit jaar alle posities weer hebben ingevuld. Voor zo’n grote club als Meerburg is, zijn al die handen nodig. Overigens ben ik al een jaar of negen jeugdvoorzitter geweest. Het voorzitterschap past denk ik wel bij mij. Ik heb de tijd, ik ken de club en heb bestuurlijke ervaring. Dat neemt nog steeds niet weg dat het besturen van een club niet mee valt. Zeker niet wanneer een club groeit, waarbij het aantal vrijwilligers juist afneemt. Gelukkig zijn er echter ook veel bij de club die veel doen en dat inspireert.”

Wat viel De Rooij met name op? ,,Dat er een afstand was ontstaan tussen het bestuur en de leden. Dat is niet goed. Dat kan te maken hebben met leden waarbij het niet precies bekend is wat er zoal door het bestuur wordt gedaan of dat het bestuur te weinig zichtbaar is geweest. Achter de schermen gebeurde natuurlijk meer dan genoeg, maar transparantie is belangrijk. Daarmee zijn we aan de slag gegaan om zodoende de neerwaartse spiraal te doen stoppen en de lift naar boven weer te pakken. De leden en het bestuur vormen samen de club en hebben elkaar nodig.”

71 jaar is De Rooij, maar dat zegt hem niets. ‘Het is maar een getal’, zegt de nog volop bruisende preses. Veranderingen zijn nodig en daar wordt druk aan gewerkt. ,,Er is bij het eerste elftal een nieuwe technische staf benoemd en er is getracht om weggevlogen spelers weer terug op het nest te krijgen. Dat laatste is best wel gelukt en er wordt dit seizoen gewerkt aan en met een doorgaans jeugdig team. Het eerste elftal is best een zorgenkindje geweest. De prestaties bleven achter en dat ga je ook binnen een vereniging merken. Er komt veel negativisme uit voort en het vlaggenschip moet juist een boost geven aan een club. Er was een omslag in mentaliteit nodig en daar zijn nu handen aan het bed gezet. Natuurlijk draait geen enkele club enkel op het eerste elftal. Het is daarom goed te zien dat het organisatorisch ook steeds beter gaat bij de jeugdteams. De meeste teams spelen op een behoorlijk niveau en al die teams samen maken dat de club altijd levendig is. Veld 1 en 2 zijn vernieuwd en dat is het complex ten goede gekomen. Er zijn ook veldjes voor 6 tegen 6 gecreëerd en daar mogen we best trots op zijn. Ik voer veel 1 op 1 gesprekken met mensen en daar leer je ook weer van. Wat gaat er wel goed en wat kan er beter? Hoe verkleinen we de kloof en hoe kunnen we het iedereen zoveel mogelijk naar de zin maken? Dat alles kost tijd, maar leden moeten bemerken dat ze serieus worden genomen. Er waren onder meer wensen voor het clubgebouw en geleidelijk aan zijn we die aan het invullen. Het complex moet meer sfeer krijgen en positieve geluiden daaromtrent zijn gelukkig weer meer te horen. Mensen moeten zich fijn voelen om hier tijd door te brengen.”

De Rooij erkent wel dat de overstap van de zondag naar de zaterdag niet geheel heeft gebracht van wat ervan werd verwacht. ,,Dat was echt een megaklus en door een aantal is er te hoog van de toren geblazen. Je wandelt niet zomaar even weer naar het oude niveau. Daarnaast raakten we ook jeugd kwijt en dat is even zorgwekkend geweest. De publieke belangstelling bleef ook achter, hoewel dat niet enkel een probleem is van deze club. Men heeft tegenwoordig een scala aan mogelijkheden om de dag te vullen en andere zaken te kiezen boven het voetbal. Daarom zijn we ook druk doende geweest om te kijken naar speelschema’s en die meer op elkaar te laten aansluiten. Gezellige drukte is van belang voor een club en we zien daarin goede ontwikkelingen. Natuurlijk moet het altijd de intentie zijn om te winnen want dan heb je nu eenmaal meer plezier. Dat kan nu eenmaal niet altijd lukken, maar met leuk voetbal en betrokkenheid is er in elk geval al een slag gewonnen.”

Veel clubs wijzen tegenwoordig vooral naar elkaar. Zo vindt ook De Rooij. ,,Voor mij is het geen probleem om naar elkaar te kijken. Daar kan je wat van opsteken. Elke club heeft een eigen manier en jouw manier hoeft niet de beste te zijn. Dus kijken in de keuken elders is geen probleem. Dat is echter wat anders dan kwaad te spreken over een andere club. Je moet zorgen dat je je eigen zaken op orde hebt. Het gras bij de buren is immers altijd groener, je kent het wel.”

In de zomer was het complex gesloten omdat er aan de velden werd gewerkt. Stil zaten diverse mensen binnen de club echter niet. ,,Er zijn megaklussen verricht. Neem enkel maar de controle, aanvulling en ordening van de tenues van alle teams. Een organisatie van jewelste. Mark van Dam en Bas van der Klaauw zijn daar heel druk mee geweest zodat alle jeugd-en seniorenteams er weer keurig bijlopen. Die uitstraling is erg belangrijk. Peter van der Heijden heeft knap werk geleverd met de organisatie van wedstrijdschema’s en veld-indeling. Geloof me, een geweldig lastige puzzel.”

En zo kan de bezoeker aan het Meerburg complex sowieso zien dat er veranderingen worden doorgevoerd die het voor iedereen leuker maken. Zo is er nieuw terrasmeubilair, kan er via de diverse geluidsboxen afstemming plaatsvinden in de ruimte van het gebouw, is er een jeugdhoek en worden de wanden aangekleed. Om het complex wordt flink gebouwd en de wind krijgt minder vrij spel.

Over de klasse waarin het eerste gaat spelen heerst grote tevredenheid. ,,We hebben een fantastische relatie met SJZ en samen hebben we een verzoek ingediend bij de KNVB om herenigd te worden. Die brief is ook gestuurd aan clubs als Bernardus, MMO en Koudekerk. Zij hebben ook ingestemd met samensmelting en dat maakt dat de fiets kan worden gepakt naar uitwedstrijden. Het samen doen en denken levert veel profijt op. Ook weer met het uitgangspunt om plezier te hebben.”

Meerburg telde op een zeker moment meer dan 1200 leden. Daarna kwam er een terugval en ondertussen zijn er een slordige 1100 leden verbonden aan de club. ,,Dat is prima. Er is geen ledenstop en iedereen is hier welkom. Er zijn inderdaad leden weggegaan en soms ook een heel team. Soms is dat juist andersom het geval geweest. Er dreigden hier vier seniorenteams weg te gaan omdat er niet op zaterdag gespeeld kon worden. Er is toen innovatief naar oplossingen gezocht en we zijn eruit gekomen. Dat zijn mooie ontwikkelingen want natuurlijk willen we elk lid behouden voor deze club.”

Er komt nog veel meer op tafel. Dat alles kan in positieve zin worden vertaald. Cees de Rooij is een bevlogen voorzitter die blij is met de club en dat is de andere kant op niet anders. Er wordt snoeihard gewerkt om het een ieder naar de zin te maken. Niet alles lukt of vraagt enige tijd, maar de uitdaging is met beide handen aangepakt door de Meerburger in hart en nieren. ,,En met al die andere handen gaan we met een goed gevoel de toekomst in. De schouders eronder en gaan.”

Voor wie een eerder geplaatst interview wil lezen van de hand van Cees Mentink met Cees de Rooij in het kader van ‘de rubriek “Oude clubhelden’ kan hier nog terecht: https://leidenamateurvoetbal.nl/2015/uit-de-oude-doos/oude-clubhelden/cees-de-rooij-rkvv-meerburg-mijn-club-mijn-trots/