dinsdag, maart 19, 2024
HomeSJZInterviews SJZKrakerrr van de Week: Bernardus-SJZ

Krakerrr van de Week: Bernardus-SJZ

-

Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club (s) bepalend kan zijn. Dit keer is de keuze is gevallen op het treffen tussen Bernardus en SJZ, waarbij het licht vooral valt op de club uit Zoeterwoude.

Net als in voorgaande jaren komt SJZ ook dit seizoen Bernardus weer tegen. Beide standaardteams stapten van de derde klasse op zondag over naar de vierde klasse zaterdag. Komend weekend gaan de Zoeterwoudenaren op bezoek bij de streekgenoot. SJZ-verdediger Dave Plooij heeft vertrouwen in een goede afloop.

De switch naar de zaterdag bevalt de 23-jarige Plooij tot nu toe uitstekend: ,,In de afgelopen competitie speelden we voornamelijk tegen ploegen uit Rotterdam en Den Haag. Dat waren weinig aansprekende tegenstanders. Wij hebben er nu vier wedstrijden op zitten en dat waren steeds leuke potjes, waarin wij elkaar meestal niet veel ontliepen. Het waren ook leuke ploegen om tegen te spelen. En al is het op papier dan een klasse lager dan vorig seizoen: qua niveau viel het zeker niet tegen. De indeling met verder allemaal clubs uit de regio is ook aantrekkelijk. Lekker dicht bij huis. En nu we op zaterdag onze wedstrijden afwerken, zijn we op zondag vrij. Dan kan ik lekker op de bank naar Feyenoord, mijn favoriete club, kijken.”

Na vier duels bezet SJZ met zeven punten de vijfde plek op de ranglijst. De achterstand op koploper Hazerswoudse Boys, waarvan met 2-1 werd verloren, bedraagt drie punten.

,,Het is niet zo dat wij, omdat we net uit de derde klasse komen, zo maar even kampioen worden. De afgelopen jaren zijn er heel wat clubs uit de hogere zondag-klassen overgegaan naar de vierde klasse op zaterdag. En je kunt dan wel het idee hebben om snel weer hogerop te gaan, maar in de praktijk blijkt hoe moeilijk dat is. Een mooi voorbeeld daarvan is Meerburg. Bij ons zijn ook nog eens verschillende oudere spelers gestopt, zodat we nu een relatief jonge ploeg hebben. Ondanks dat vinden we het wel belangrijk om onze wedstrijden te winnen. Als dat niet lukt balen we. We moeten het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en dan zien we wel waar het schip strandt.”

De in Zoeterwoude geboren en getogen Plooij, werkzoekende nadat hij dit jaar de studie fiscale economie afrondde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, acteert in het team van coach Arie van Duijn doorgaans als linksachter: ,,Ik ben linksbenig en als back aanvallend ingesteld. Als het even kan probeer ik de achterlijn te halen en dan een voorzet te geven. Jammer is wel dat ik nogal blessuregevoelig ben en daardoor met enige regelmaat een wedstrijd moet missen. Gelukkig ben ik nu fit, zodat ik er tegen Bernardus bij kan zijn. Afgelopen weekend tegen MMO ging het wel erg gemakkelijk. Zij boden eerlijk gezegd niet al te veel weerstand. Het werd dan ook 7-2, maar we hadden er voor het mooie nog meer moeten maken. Dat is bij ons een puntje van aandacht: we hebben in het algemeen te veel kansen nodig om te scoren. En achterin krijgen we te makkelijk doelpunten tegen. Dat was tegen MMO ook weer het geval.”

Terwijl SJZ al met al de competitie redelijk succesvol startte, had opponent Bernardus nog weinig reden tot juichen. De equipe uit Hazerswoude-Rijndijk kwam driemaal in actie en eindigde steeds met lege handen. Dat was ook het geval in de voorbije jaargang, na de enige confrontatie met Sint Jan Zoeterwoude. De oranjewitten verloren op eigen bodem met 1-2. Plooij: ,,Het is voor ons niet echt een derby, dat is dit seizoen eigenlijk alleen de wedstrijd tegen Meerburg. Maar het is wel altijd een leuke pot om te spelen. De sfeer is goed. Het is het ene dorp tegen het andere. In het verleden boekten we meestal makkelijke overwinningen, vooral thuis. En af en toe was het een zwaarbevochten zege. Uit hadden we het er wel eens lastig. Hoe dan ook: als wij de dingen doen die we moeten doen, hebben we simpelweg de betere ploeg. We beschikken dan gewoon over meer voetballend vermogen. Ik ga er dan ook van uit dat wij aanstaande zaterdag winnen.”

Foto’s: met dank aan Kees Verkerk.

Note redactie: Dave Plooij in LAV-team van het Jaar, seizoen 2017-2018 (onderste foto)

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read