Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of bijvoorbeeld een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club(s) bepalend kan zijn. Dit keer is de keuze gevallen op het treffen tussen Meerburg en SJZ. Uitleg lijkt ons overbodig in deze.

Ruim twee jaar geleden besloot Meerburg – destijds tweedeklasser – om met het standaardteam voortaan niet meer op zondag, maar op zaterdag te gaan voetballen. Consequentie was dat de ploeg vierdeklasser werd. Die status is nog altijd ongewijzigd.  Afgelopen zomer maakte dorpsgenoot SJZ ook de overstap. Komend weekend ontmoeten de teams elkaar voor het eerst in competitieverband op zaterdag. Bauke Doeven (Meerburg) en Jesse Grossat (SJZ) hebben zin in de derby.

De achttienjarige Doeven onderscheidde zich afgelopen weekeinde door in het treffen met Warmunda (0-5) tweemaal te scoren. Daarmee bracht hij zijn seizoentotaal op zeven: ,,Ik had niet verwacht dat ik zoveel doelpunten zou maken. In het begin van de competitie waren we nog een beetje zoekende wie waar het best tot zijn recht zou komen. Dat had deels te maken met een aantal blessures. Zo heb ik, net als in de jeugd, ook op het middenveld gespeeld. Maar sinds een aantal weken acteer ik als linksbuiten. En dat bevalt goed. Ik moet het hebben van mijn inzicht en mijn power. Daarnaast lukt het me de laatste tijd heel aardig om een individuele actie te maken. En het is voor mij als rechtspoot een voordeel dat ik kan uithalen als ik naar binnen snijd. We hebben volgens mij nu wel de juiste formule gevonden. Er is balans in het team en ook in verdedigend opzicht gaat het stukken beter dan in de eerste wedstrijden. We hadden toen regelmatig weinig grip op lange ballen van achteruit, maar inmiddels weten we daar wel raad mee. Die angel is uit het spel van de tegenstander gehaald.”

De overwinning in Warmond betekende de derde opeenvolgende competitiezege voor de formatie van coach Huig-Jan Heeringa. Met veertien punten uit negen duels bezetten de withemden nu de zesde plek, met een ruime achterstand op koploper Koudekerk (9-22). ,,We zijn het seizoen eigenlijk met een dipje begonnen. Dat had natuurlijk ook wel te maken met de sterke tegenstanders die we ontmoetten. Het omslagpunt is volgens mij de wedstrijd tegen Koudekerk geweest. Daarin trokken we met 2-1 aan het langste eind. Het is toen gaan lopen bij ons. Zo hebben we inmiddels de laatste vier potjes gewonnen, ook tegen DoCoS voor de Rabobank LAV Cup. En als je gaat kijken naar de komende tegenstanders, dan liggen er zeker kansen om veel punten te pakken. Op die manier kunnen we wellicht meestrijden om de tweede periodetitel. Het wordt langzamerhand wel tijd dat Meerburg weer op een niveautje hoger gaat uitkomen. Er zit veel potentie in de groep en die zal zeker nog toenemen, als ik zie hoe een aantal A-junioren nu al meetraint met de selectie”, aldus Doeven.

De eerstejaars student bedrijfskunde aan de VU in Amsterdam kijkt met veel plezier uit naar de komende ontmoeting met SJZ. ,,Het is een wedstrijd op zich. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de ludieke actie die wordt georganiseerd. Er is bij onze club een inzameling geweest om er budget voor te krijgen. Wat die actie in gaat houden, weet ik niet. Maar er gaat iets gebeuren.  En voor wat het resultaat betreft: het is moeilijk te zeggen hoe zo’n kraker zal uitpakken. Ik hoop in elk geval dat er veel publiek op afkomt en dat er een goede sfeer zal zijn. En dan zou het mooi zijn als wij de flow van de laatste weken kunnen voortzetten.”

Van zo’n stemming is bij SJZ momenteel geen sprake. De Zoeterwoudenaren behaalden uit hun eerste vijf ontmoetingen tien punten, maar daarna werden in vier potjes nog slechts drie punten bij elkaar gesprokkeld. De equipe van trainer Arie van Duijn zakte daardoor naar plek zeven, net onder de komende opponent dus. ,,We zijn prima aan dit seizoen begonnen met redelijk goed voetbal. Af en toe incasseerden we een gelijkspel of een nederlaag. Maar de laatste weken pakt het net niet goed uit aan onze kant. Ik vind het eigenlijk moeilijk om te zeggen waar dat nu aan ligt, al spelen we wellicht iets minder sterk”, vertelt de 20-jarige Grossat.

De geboren en getogen Zoeterwoudenaar speelt al vele jaargangen in het groenwit, maar maakte ooit een uitstapje naar UVS. ,,Dat was bij de E’tjes en D’tjes. Ik heb er drie jaar gespeeld, ook tegen diverse profclubs. Dat was hartstikke leuk. Maar daarna ben ik toch weer teruggekeerd op het oude nest. Zo ben ik hier op een gegeven moment vanuit de A1 in het tweede elftal beland, waarin ik vaak op vier stond. En nu, in het eerste, ben ik de verdedigende middenvelder. Ik moet het hebben van mijn voetballend vermogen en van mijn rust aan de bal.”

,,Ik ben trouwens niet de enige nieuwkomer in ons team”, vervolgt Grossat. ,,Er zijn wel vijf, zes jongens uit onze eigen jeugd doorgebroken naar het eerste. Daardoor komen we soms wel wat ervaring tekort. Dat is misschien ook de reden waarom we onlangs driemaal met 2-1 verloren. Steeds nipt dus. Een sterk punt is wel dat we over veel doorzettingsvermogen beschikken. We willen echt winnen en doen daar alles voor, tot aan de laatste minuut. Dat gevoegd bij de wel degelijk aanwezige voetbalkwaliteiten, moet ons toch in staat stellen een eind te komen. Al richten we ons voorlopig op een plek bij de eerste vijf. Maar hoe hoger, hoe beter natuurlijk.”

Grossat, student fysiotherapie aan de Hogeschool Leiden en daarnaast werkzaam bij Fysiotherapeutisch Centrum SMC Rijnland in Leiden, maakte door zijn promotie naar het standaardteam kennis met de aanpak van de van Valken’68 overgekomen Van Duijn.

,,Hij is heel duidelijk in wat hij van de spelers verlangt en verwacht van ons geen 95, maar 100 procent inzet. Zelf is hij ook erg fanatiek. Wat mij betreft allemaal prima. Het zou voor hem, maar natuurlijk voor het hele elftal fijn zijn als wij de draad van eerder dit seizoen weer weten op te pakken. Te meer daar het toch wel een bijzondere wedstrijd is, al heb ik het idee dat dat toch iets meer leeft bij Meerburg dan bij ons. Ik vernam van een vriend van me al dat zij met een ludieke actie komen. Hoe dan ook, wij zullen sowieso extra gedreven zijn om de punten binnen te halen. Het zou perfect zijn als dat gaat lukken”, besluit Grossat.

Als geheugensteuntje de resultaten van de laatste vier duels in competitieverband wanneer Meerburg gastheer was van SJZ:

11/12: Meerburg-SJZ 0-2

13/14: Meerburg-SJZ 2-1

14/15: Meerburg-SJZ 3-2

15/16: Meerburg-SJZ 2-1