Vierde klasse B (zaterdag)-Zwammerdam heeft het de laatste weken moeilijk. Slechts één punt werd er binnengehaald in de afgelopen drie wedstrijden. Een winstpartij op bezoek bij Kamerik moest afgelopen zaterdag het nodige zelfvertrouwen geven aan het team van Jack Harmsen en weer kleur op de wangen brengen. De ploeg won de beladen wedstrijd weliswaar, maar de nodige arbitrale dwalingen ontsierde de wedstrijd. Het werd 0-3.

Aanvoerder Lars Kremer over de tumultieuze wedstrijd: ,,Het team wist wat er te doen stond. We moesten winnen en uiterst gemotiveerd traden we aan tegen Kamerik. Al in de openingsminuut hadden we op voorsprong moeten komen, wat helaas niet gebeurde. Hierna kabbelde de wedstrijd voort. We waren de betere partij en na een goed half uur spelen kwamen we op voorsprong door een doelpunt van Jordi de Groot. Gedurende dit half uur hadden we al regelmatig onze bedenkingen over beslissingen van de scheidsrechter. Maar we lieten dit voor wat het was. Met de 0-1 voorsprong gingen we de rust in. Onze trainer gaf aan dat ons tempo omhoog moest en dat het zeker mogelijk was de score verder uit te bouwen. Dat was ook de insteek in het tweede bedrijf en dat ging ook aardig. Op een gegeven moment kreeg De Groot op onverklaarbare wijze een gele kaart. De vraagtekens stonden in zijn ogen. De scheidsrechter deed er nog een schepje bovenop en vanuit het niets gaf hij er een gele prent overheen. Werkelijk niemand begreep hier iets van. Op een rustige manier ging ik verhaal halen bij de leidsman. Als club hebben wij te allen tijde respect voor de scheidsrechters, begrijp me goed, maar deze beste man duwde me weg en voegde daar een aantal krachttermen aan toe. Vervolgens ging hij ook nog eens tekeer tegen het publiek en als klap op de vuurpijl stuurde hij onze trainer weg. De wedstrijd werd hierop gestaakt. In overleg met ons bestuur en de scheidsrechter werd er besloten dat de supporters bij de kantine moesten gaan staan en de trainer en Jordi weg moesten, alvorens er werd doorgespeeld.”

Vervolgend:,,We gingen dus met tien man verder en konden eigenlijk niets meer goed doen in de ogen van de arbiter. We lieten ons niet van de wijs brengen omdat dat de situatie alleen maar zou doen verergeren. We lieten onze voeten spreken door kort na de korte interruptie vanuit de counter te scoren (doelpunt Koen Woudenberg). In blessuretijd maakten we de 0-3 nog en daarmee waren de drie punten binnen. Natuurlijk is de overwinning fijn, maar we hebben een bittere nasmaak overgehouden aan de gang van zaken.”

De Zwammerdammer tot besluit: ,,We willen benadrukken dat er vanuit onze voetbalvereniging altijd respect is naar arbiters toe. Wat er deze middag is gebeurd, gaat echter alle perken te buiten. Een leidsman die spelers wegduwt en er krachttermen uitslingerd naar zowel spelers als publiek hoort niet op de velden thuis. Respect hoort er wederzijds te zijn, zoals het hoort.”

‘Damme’ klimt door de overwinnig naar de vierde positie. Volgende week speelt Zwammerdam uit bij laagvlieger Sportief uit Noorden.

Basisopstelling Zwammerdam: Van den Heuvel, Jansze, Van Dorp, Peters, L.Kremer, De Bruin, A.Kremer, Van den Berg, M.Bons, De Groot, Woudenberg.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters.