Vierde klasse A (zaterdag)- Twee totaal verschillende voetbalculturen troffen elkaar op het terrein van LSVV ‘70. SJZ speelde vanuit hun organisatie goed, maar ineffectief combinatievoetbal. LSVV ’70 zette daar agressief en technisch aanvallend spel tegenover. Het leverde een doelpuntrijk duel op (4-4).

In de zesde minuut werd Erik Lagas voor de Leidse studenten als eerste gevaarlijk. Niet veel later, na wat gestuntel van Roy Versteegen, viel er een doelpunt maar deze werd afgekeurd vanwege het op de hakken lopen van een Zoeterwoudenaar.

De ploeg van Arie van Duijn bleef rustig en probeerde aanvallen op te zetten door van achteruit op te bouwen. De bezoekers werden zelfs wat creatiever door soms te kiezen voor een lange hoge bal, die dan best goed gecontroleerd werd maar waarvan het vervolg weer niet effectief was.

Van het eerste half uur kan niet anders gezegd worden dan dat de wil om te winnen van de studenten kwam. Gretig profiteerden zij van het bij vlagen slappe spel van SJZ. Wat dat betreft hadden de Zoeterwoudenaren iets té veel rust in hun spel. Een leuk moment was er te zien op de rechterkant toen Peter Wansink eerst een bal subtiel met de onderkant voet terughaalde om vervolgens met een panna Guido Leugering opzij te zetten. Het vervolg leek veelbelovend maar de aanval werd door de verdedigers van LSVV op tijd gestopt. Dit op een manier waarvan SJZ vond dat het een penalty verdiende. De arbiter liet echter doorspelen en de Leidenaren kwamen op hun beurt gevaarlijk in het doelgebied van de groenwitten. Een licht zetje van Versteegen op Guus van Kessel leverde nu wél een penalty op. Jos van Beuningen nam plaats achter de bal en maakte 1-0. Hij zou later nog twee penalty’s benutten.

Na de rust sloeg het spelbeeld om. De jonge honden van SJZ walsten de studenten opeens omver. Een iets afzwaaiende streep in de linkerkruising van Peter Wansink zorgde voor de 1-1. Dan geklungel achterin bij LSVV dit keer. Fataal! 1-2 door invaller Marc Griffioen. Vervolgens vanuit een corner werd het 1-3 door weer Wansink. Binnen het kwartier werd het zelfs 1-4, waarbij ook Griffioen zijn handtekening zette onder zijn tweede treffer.

Voor de studentenploeg leek het wel klaar. Voor een enkeling echter niet en vooral Van Beuningen was getergd door de 1-4 achterstand en liet dat duidelijk merken. Het begon weer iets beter te lopen bij LSVV en het eerste ongelukkige moment (hands) voor SJZ-verdediger Jaap De Goeje zorgde bij de thuisclub voor een penalty en daardoor werd het 2-4 door de al genoemde Van Beuningen. De energie keeerde terug bij de mannen van Freek Jansen. In de 65e minuut haalde Van Beuningen de achterlijn en trok voor op Erik Lagas die via een Zoeterwouds been de 3-4 inschoot. Het zat de studenten vervolgens mee tijdens een tweede ongelukkig moment voor de Goeje, die iets te opzichtig aan het shirt van Jiddo Doornenbal trok. Doorgebroken speler dus rood. Op de tribune zei hij even later: ,,Bij de eerste penalty kwam de bal per ongeluk op mijn ellenboog en bij de tweede floot de scheidsrechter al voordat ik iets had gedaan.”

Een niet al te snuggere actie achterin bij SJZ bracht uiteindelijk de 4-4 op het scorebord. Een duw van de keeper in de rug van een Leidenaar zorgde voor de derde penalty en opnieuw voltrok Van Beuningen het vonnis.

Van Duijn na de wedstrijd: ,,We hadden dit niet weg mogen geven. Dit puntenverlies moeten we bij onszelf zoeken. In die zin moeten we niet alles op de scheidsrechter schuiven, howel 1 pingel zeker onterecht werd gegeven. Dit was al met al een hard leermoment voor ons.”

Collega Jansen: ,, Een krankzinnige wedstrijd! Bij ons leek alleen het eerste kwartier in de eerste helft op voetbal en in de eerste tien minuten van de tweede helft leken we wel dronken. Maar gelukkig pakken we toch nog een punt.”

LSVV ’70: Waasdorp, Van Der Meer (Engwegen), Van Beuningen, Leugering, Baarda (Casteel), Kamp, Wijnakker, Groenendijk, Doornenbal, Lagas (Loos), Van Kessel.

SJZ: Brinks, Versteegen, De Goede, Warmenhoven (Rietkerken), Hensing, Grossat, Vermeeren (Griffioen), Wansink, Plooij, Karreman, De Goeje.

Foto’s: Eric van de Wijngaard