Afgelopen weekend organiseerde voetbalvereniging SJZ de 8ste editie van het internationale toernooi voor D-junioren. Verenigingen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk streden twee dagen lang om de felbegeerde Jumbo- en Versteegen Cup.

De toernooicommissie had wederom niets aan het toeval overgelaten. Met een team van circa vijftig (!!!) vrijwilligers waren alle voorbereidingen getroffen. Het toernooi kon beginnen! Op één aspect had de toernooi commissie echter geen invloed: het weer. Code oranje was door het KNMI voor vrijdagavond afgegeven. Windstoten van circa 90 km per uur namen de regie op Sportpark Haasbroek over en bliezen alle tenten omver.

Paniek bij de toernooicommissie? Ben je gek! Binnen een mum van tijd werden alternatieve slaapplaatsen georganiseerd. ,,Met een paar telefoontjes was het geregeld”, vertelt mede-commissielid Hans Olijerhoek. De handbal, de ijsclub, de Klaverhal en Het Dorpshuis werden omgebouwd tot slaapplaatsen. Een fraai staaltje inspelen op het onverwachtse zoals dat wellicht alleen in een dorp kan plaatsvinden.

,,Dit toernooi gaat niet alleen om voetbal”, vertelt de trainer van sc Monster JO13-3. ,,Ik ben hier nu voor het achtste jaar op rij. Dit toernooi is een totaalbeleving die een weekend lang duurt. Het is een soort van familietoernooi waarbij alles perfect is georganiseerd. Het programma behelst een variatie aan leuke activiteiten. Overnachten, gezamenlijk ontbijten en lunchen, disco in Utopia, BBQ, zwemmen, penalty schieten en natuurlijk het internationale voetbal toernooi.” Dat de trainer aangeeft graag de tien te willen vol maken mag gezien worden als een groot compliment voor iedereen die een steentje aan dit toernooi heeft bijgedragen.

Zoals aangegeven werkte het weer op vrijdagavond niet echt mee. Het weer op zaterdag was ook verre van gewenst. Een harde wind en van tijd tot tijd slagregens zorgden niet voor optimale toernooi omstandigheden. Ondanks dat streden de twintig teams in wedstrijden van 2×20 minuten voor wat ze waard waren. Aan het eind van de dag klaarde het weer gelukkig op en konden alle teams genieten van een welverdiende BBQ. Daarna was Utopia het podium voor een heuse disco. Na een korte nacht stonden om 8.30 uur alweer de eerste wedstrijden op het programma. Het in grote getalen opgekomen publiek genoot van de enerverende wedstrijden en het heerlijke weer. ,,Dit toernooi heeft de sfeer van een familietoernooi”, wordt meerdere malen aangegeven op de vraag wat dit toernooi nou zo bijzonder maakt. Het is een totaalpakket waarbij de toernooi commissie elk jaar weer op zoek gaat naar een juiste balans tussen prestatievoetbal en gezelligheid.