In het kader van de KNVB-districtsbekercompetitie troffen afgelopen zaterdag gemeentegenoten Zwammerdam en Koudekerk elkaar. Koudekerk had geen enkel verweer tegen het frivole aanvalsspel van de thuisploeg en wist nipt een nederlaag met dubbele cijfers te voorkomen (9-3).

Zwammerdam overrompelde al direct vanaf de aftrap de bezoekers met vele fraaie aanvallen over de flanken. Vleugelaanvallers Koen Woudenburg en de gebroeders Bons (Mitchell en Justin), maar ook de veelvuldig opkomende backs Reijer Peters en Thijs Nulle, leverden de ene na de andere goede voorzet af. De thuisploeg, bij wie Martijn Vink zijn basisdebuut maakte, combineerde naar hartenlust. Koudekerk stond erbij en keek ernaar.

Na tien minuten stond er al een 2-0 stand op het scorebord (doelpunten Koen Woudenberg en Jordi de Groot) en na goals van Justin Bons en opnieuw De Groot, gingen de spelers met een 4-0 tussenstand aan de thee. Deze stand was eigenlijk een nog magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen in het veld, omdat met name De Groot nog enkele goede kansen onbenut liet. Koudekerk stelde daar in het eerste bedrijf  niets tegenover.

Pas in de tweede helft was de eerste mogelijkheid voor de bezoekers, maar een poging van Cedric van der Haas, direct na de pauze, landde boven de jonge doelman Bartjan Pffaff op de lat. Zwammerdam ging in de tweede helft vrolijk door met  scoren en pas bij een 8-0  stand (na treffers van Woudenberg, De Groot, Ruben de Bruin en opnieuw De Groot) troffen de bezoekers tweemaal (Bas van Heerdt en Thom Westdijk) het net. Doelpunten van Justin Bons en Ricardo van Rijswijk, beide uit een penalty, bepaalden de eindstand op 9-3.

Wanneer de Zwammerdammers, dit jaar ingedeeld in  klasse 4B, het  vertoonde spel in de voorbereiding ook in de competitie kan laten zien, vorige week werd ook al derdeklasser Alphia vrij eenvoudig met 0-2 aan de kant gezet, dan zijn de groenhemden beslist kandidaat voor een topklassering in hun klasse.

Zwammerdam-trainer Jack Harmsen na afloop: ,,Ik ben met name te spreken over ons spel in het eerste uur, dat geeft de burger moed. Nee, ik ben nauwelijks bekend met de tegenstanders in 4B, onze supporters kijken in ieder geval uit naar de derby’s tegen ROHDA’76 en Bodegraven. We kunnen in ieder geval beschikken over een bredere selectie dan vorig seizoen, dat is voor een trainer sowieso prettig”,  aldus een tevreden Harmsen.

Vanuit het Koudekerkse kamp was er, bij monde van trainer Ronald  Rosdorff, begrijpelijkerwijs een heel ander geluid te horen. Rosdorff:,, Ik weet niet wat ik zag vandaag. We waren erg onrustig in ons combinatiespel en er werd te vaak gelijk  een lange bal gegeven. Verliezen kan altijd maar vandaag zijn we, door een mede vierdeklasser, op elk gebied compleet afgedroogd. Gelukkig begint de competitie pas over twee weken, maar het moge duidelijk zijn dat er voor ons nog een hoop werk aan de winkel is’’, aldus de teleurgestelde oefenmeester.

Zwammerdam- Koudekerk 9-3 (4-0) 4. 1-0 Woudenberg, 10. 2-0 De Groot, 25. J. Bons 3-0, 44. De Groot 4-0, 55. 5-0 Woudenburg 5-0,  64. De Groot 6-0 , 76. De Bruin 7-0,  78. De Groot 8-0, 80 Van Heerdt 8-1, 82. 8-2 Westdijk, 84. J. Bons 9-2, 90. Van Rijswijk 9-3

Scheidsrechter: Van Krimpen

Basisopstelling Zwammerdam: Pfaff, Nulle, Van Asselt, Van Zoest, Peters,Vink, Woudenberg, J. Bons, M. Bons, Van de Berg, De Groot

Basisopstelling Koudekerk: Dorrepaal, Hakkaart, Van Asch, Roosenbrand, Van Rijswijk, De Schepper, Wildschut, Schmand, Van Heerdt, Roosenbrand, De Groot

Foto’s: met dank aan Jaap Peters