Koudekerk heeft aan een helft genoeg tegen Football Factory

Vierde klasse A (zaterdag)- De thuisploeg zag de wedstrijd vorige week tegen FC Boshuizen afgelast worden, de studenten verloren met 0-3 van Meerburg. Een stand die al bij de rust was bereikt en zeker de tweede helft was er een om verder mee te kunnen. Koudekerk trad aan zonder Ricardo van Rijswijk (stage in het buitenland, AK) en de geblesseerde Bryan van Delft. Winst voor de gastheren zou aansluiting bij de top van het klassement betekenen. Het werd uiteindelijk 4-1 aan de Gruttolaan, een stand die al bij de rust was bereikt en waarbij de tweede helft er een was om zeker voor Koudekerkers snel te vergeten.

De wedstrijd was nauwelijks een minuut onderweg toen Yvar de Groot namens de gastheren alleen op keeper Gijs Minnema mocht afgaan, het schotje ging naast en de toon leek gezet. ,,Als je voor de wedstrijd afspreekt om vooruit te spelen en geen risicovolle ballen breed en achteruit te geven en binnen aan paar minuten gebeurt ons dit al een aantal keer dan kan ik daar met mijn pet niet bij”, aldus Pieter van Schie, “mister” Football Factory.

Na een kleine tien minuten is er de voorsprong voor de mannen van trainer Ronald Rosdorff. Een op het eerste gezicht onhaalbare dieptebal op captain Bas van Heerdt werd door keeper Minnema tegen Van Heerdt aangeschoten, de bal rolde tegen de paal en de rebound beland in het lege doel. Van Schie is hierover ook duidelijk: ,,Die goal geven we gewoon weg, gevalletje comedy capers.”  Het gevaar van de Factorianen kwam voornamelijk uit hoekschoppen en vrije trappen en zo kwam na een kwartier spelen ook de gelijkmaker op het bord toen Maxim van Delft, na in eerste instantie een uitstekende redding van keeper Roy Dorrepaal, de bal tegen het net aan kopte. Een 1-1 stand, en op dat moment zeker niet onverdiend.

,,Ik had de eerste helft van Football Factory tegen Meerburg gezien, en werd nu in het begin wel wat verrast door de speelwijze van de Leidse studenten. Vorige week zakten ze wat in en lieten Meerburg komen maar vandaag zetten ze gelijk hoog druk en moesten we daarom sneller de diepte zoeken en af en toe de middenlinie overslaan”, aldus trainer Ronald Rosdorff.

Gevolg van dit strijdplan, waarbij er op de middenlijn verdedigd werd, was dat er enorm veel ruimte lag achter de verdediging van de bezoekers. Elke dieptepass en steekbal kon voor gevaar zorgen. Uit een van deze aanvallen bracht Jay Langejans de thuisploeg op voorsprong. Zijn schot vanaf rand zestienmeter draaide buiten bereik van de keeper de hoek in. Tien minuten voor het rustsignaal gaf Cedric van der Haas een uitstekende pass op Van Heerdt, voor hem een koud kunstje om zijn tweede treffer van de middag aan te tekenen en de voorsprong te vergroten. Nadat Van Heerdt verzuimd had om zijn derde treffer te maken was het Langejans die ook twee kruisjes achter zijn naam kreeg. Een prima voorzet van Yvar de Groot werd bij de eerste paal binnengelopen. Dit was gelijk het laatste wapenfeit, de thee werd opgezocht met een 4-1 ruststand.

De Leidenaren kwamen sterker uit de kleedkamer. Binnen een minuut was er al een bal op de bovenkant van de lat terechtgekomen en moest Dorrepaal handelend optreden. Een treffer van de bezoekers had wellicht wat meer spanning in de wedstrijd gebracht, maar het niveau zakte in de tweede helft naar een bedenkelijk niveau. Het werd rommelig, het werd slordig en er werd volop gewisseld.

Trainer Youcef Boukhedmi had ook gezien dat, net als vorige week tegen Meerburg, de wedstrijd in de tweede helft wat meer in evenwicht was. ,,De eerste helft geven we een aantal doelpunten zelf weg. Vergeet ook niet dat we een team in opbouw zijn want er is een goot aantal spelers vertrokken en daarom ook een aantal nieuwe spelers bijgekomen. Geef ons nog wat tijd, we moeten nog aan elkaar wennen en als de trainingsopkomst straks ook nog wat beter wordt dan ben ik er van overtuigd dat we nog genoeg punten gaan pakken tegen ploegen die nu bij ons in de buurt staan.”

Een van de uitblinkers aan de kant van de thuisploeg was Langejans, een speler die vorig seizoen zijn wedstrijden voornamelijk in het tweede afwerkte maar sinds dit seizoen bij de eerste selectie zit en inmiddels een vaste waarde lijkt te zijn. ,,Ik twijfelde eind vorig seizoen wat te doen, blijven of weggaan maar heb toch besloten om voor mijn kans bij Koudekerk te gaan. Ik ben flink wat kilo’s kwijt, voel me daarom ook fitter en vanaf de eerste wedstrijd van het seizoen sta ik in de basis. Begonnen als een soort van verkapte linksbuiten, nu een linie terug op het middenveld en dat bevalt me prima. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht vandaag te spelen want het ging niet echt goed op de laatste training, maar goed ik hoop dat ik het vertrouwen niet geschaad heb. Voor het eerst sinds lange tijd kon ik weer eens doeltreffend zijn en dat voelt prettig aan.”

Koudekerk – Football Factory 4-1 (4-1) 9. Van Heerdt 1-0, 16. Van Delft 1-1, 24. Langejans 2-1, 35. Van Heerdt 3-1, 45. Langejans 4-1. Scheidsrechter: Van den Eijnden.

Opstelling Koudekerk: Dorrepaal, Hakkaart, F. Roosenband, J. Roosenbrand, Van Asch, Schmand (70. Cetinkaya), Wildschut, Langejans (76. Van der Zwet), Van Heerdt, De Groot, Van der Haas (80. De Schepper).

Opstelling Football Factory : Minnema, Van Delft, Colloff (69. Dingjan), De Gouw, Peters, Boukhedmi, N. den Otter (59. Hooghiemstra), D. den Otter, Van den Akker, Hockx (79. Leyen), Essel.

Foto’s: met dank aan Ron van Welzen