Elke week kiest onze redactie voor 1 of zelfs twee krakers van de week. Dat kan gaan om een wedstrijd in de top van de ranglijst, een degradatieduel, een stads-of dorpsderby of er wordt nog om een andere reden gekozen voor die specifieke club. Natuurlijk zijn er elke week boeiende wedstrijden en moeten er keuzes worden gemaakt.
Die kunnen ook nog eens te maken met het afgenomen pakket bij Leidenamateurvoetbal.nl. Daar vragen wij begrip voor. Alle aangesloten clubs komen in elk geval sowieso aan bod in alle voorbeschouwingen. Deze week is de keuze gevallen op Koudekerk tegen Hazerswoudse Boys. Er werd gesproken met Koudekerk speler Bas van Heerdt.

Het gedegradeerde Koudekerk is in de vierde klasse A bezig aan een wisselvallig seizoen. De formatie van coach Ronald Rosdorff bivakkeert bijna halverwege de jaargang op een plekje in de middenmoot. Bij de herstart van de competitie staat voor de withemden komend weekend  de burenruzie met Hazerswoudse Boys op het programma. Flankspeler Van Heerdt heeft er zin in.

Bas van Heerdt: ,,Leuke van trip is dat je jongens van tweede elftal ook beter leert kennen”

De 31-jarige inwoner van Alphen aan den Rijn keerde afgelopen zondag laat terug van een vierdaags uitstapje met zijn ploeg naar Barcelona: ,,En dat was fantastisch. Het was er heerlijk weer en we hebben er redelijk wat gedaan. We trainden er twee keer en verder speelden we er padel, een combinatie van tennis en squash. En op het strand hebben we een onderling toernooi gehouden. Ook hebben we nog een wedstrijd van Barcelona B bijgewoond en was er af en toe tijd voor een drankje. Alles was prima geregeld. We waren er in totaal met 41 man; spelers, staf, voorzitter en hoofdsponsor. We sliepen in een hostel. Linda, onze verzorgster, was de enige vrouw in het gezelschap. Die had als enige dan ook een privékamer. Het leuke is dat je met zo’n trip de spelers van het tweede elftal, die je normaal wat minder spreekt, ook een beetje beter leert kennen. De enige domper was dat Fabian Roosenbrand zijn middenvoetsbeentje heeft gebroken. Hij zit voorlopig zes weken in het gips en hem zijn we dus een tijdje kwijt. Zonde!”      

Van Heerdt, in het dagelijks leven werkzaam als warehousemanager bij het in Zoeterwoude gevestigde Frigomundo, is bij Koudekerk bezig aan zijn zevende seizoen. Eerder kwam hij voor Bernardus uit: ,,Ook daar acteerde ik in het eerste elftal. Toen daar op een gegeven ogenblik flink wat spelers stopten leek het mij een goed idee om het eens bij een andere vereniging te proberen. Dat werd Koudekerk, net als Bernardus een club waar een gezellige, gemoedelijke sfeer heerst.”

In zijn eerste jaar aan de Gruttolaan gaf Van Heerdt met dertien competitietreffers meteen zijn visitekaartje af. Dat was nog in de derde klasse. Het was zijn productiefste seizoen tot nu toe. ,,In de jaren erna heb ik veel met blessures getobd. Ik kreeg een schouderblessure, had last van mijn enkel en was er bijna twee seizoenen uit door een ontstoken pees onder de knieschijf. Daar heb ik lang mee gelopen en uiteindelijk volgde ook een operatie. Ik heb sowieso zwakke knieën. Maar goed, ik ben er nu weer helemaal bij. Het is wel fijn dat ik op voorspraak van Gert Labots (oud-speler van Koudekerk, ARC en FC Rijnvogels/NV) niet meer op het middenveld speel. Gert maakt deel uit van de technische staf en om mij ietwat te ontzien stelde hij voor om me als rechtsbuiten op te stellen. Daarbij heb ik een vrije rol. En dat bevalt me uitstekend. ”

Koudekerk kende met een 2-0 zege op het vooraf hoog ingeschatte zaterdagteam van Alphense Boys een uitstekende competitie-ouverture, maar presteerde daarna weinig constant. Het gevolg is dat de Rosdorff-equipe na twaalf wedstrijden met achttien punten de zesde plaats in de rangschikking bezet. ,,We beschikken over een vrij smalle selectie. Het is daarom jammer dat Bryan van Delft, onze spits, er vanaf het begin al niet bij is. Hij creëert kansen en houdt een paar man bezig. In deze afdeling zou hij toch wel goed voor zo’n twintig goals zijn, maar hij heeft een langdurige hamstringblessure. Als we compleet zijn en er voor de volle honderd procent voor gaan, hoeven we voor geen enkele tegenstander onder te doen. We beschikken over voldoende kwaliteiten, maar dan moeten we wel strijd leveren. Alleen Aarlanderveen is te sterk. Dat is echt een onwijs goed team. Zij worden ongetwijfeld kampioen, tenzij er de klad in komt. Maar dat verwacht ik niet. Wij moeten ons maar richten op de nacompetitie, via een derde plek of een periodetitel”, vertelt de linksbenige Van Heerdt.

Koudekerk moet stabieler worden om een prijs te kunnen pakken

In het streven in elk geval zo hoog mogelijk te eindigen is er Van Heerdt, bij wie de teller dit seizoen op vijf goals staat, veel aan gelegen om met zijn ploeg bij de herstart direct drie punten binnen te halen. Hazerswoudse Boys, de nummer acht van de ranglijst, won uit nog slechts tweemaal en lijkt dus op bezoek zeker een te kloppen ploeg. ,,In het verleden waren de potjes tegen hun bijzonder. Er werden vooraf ook nog wel eens ludieke acties bij de tegenstander gehouden. Dan wisten ze tenminste dat de derby zat te komen. Maar die dolletjes zijn voorbij. Het is niet meer wat het was, al gaat het er nog wel om wie zich de sterkste van Rijnwoude kan noemen. Eerlijk gezegd ken ik de spelers ook niet meer, alleen Leo de Ruiter. Hoe dan ook, wij hebben het thuisvoordeel. Ik ga er van uit dat wij de punten gewoon in Koudekerk houden”, besluit Van Heerdt.