Zoeterwoudse derby boeit, maar niet op het veld

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Duitsland heeft de Kohlenpott derby, Braziliƫ kent de Fla-Flu, in Engeland praat men over de Merseyside derby, de derby van Milaan heeft als bijnaam derby della Madonnina en in Zoeterwoude is het de Rijndijkers tegen de Dorpers.

Na een aantal seizoenen van stilte stonden beide ploegen in competitieverband weer eens tegenover elkaar en echt alles was uit de kast gehaald om er een echte derby van te maken. Beide voorzitters op de radio, in kranten en op social media kwamen spelers aan het woord, spandoeken, fakkels, vuurwerk, een heuse loterij en een zanger na afloop, kortom alle ingrediƫnten waren aanwezig om er een feestje van te maken.

Dat feestje kwam er vooral na afloop. De 45e wedstrijd in competitieverband sinds 25 september 1949 zal niet de geschiedenisboeken ingaan als spectaculair. Na een zeer matige eerste helft met een 0-0 ruststand werd het uiteindelijk na ruim negentig minuten voetbal 1-1 en meer verdienden beide teams ook niet.

De aftrap werd verricht door wethouder Ruud Bouter en daarmee was de officiƫle ingebruikname van het nieuwe hoofdveld een feit. Na een gezapig potje bleek het venijn hem in de eerste helft in de staart te zitten, want na goed doorzetten van Barry Verboon kwam zijn inglijdende voorzet tegen een arm aan en ging de bal op de stip. Zo kon de thuisploeg in de laatste minuut op voorsprong komen. Dit buitenkansje was echter niet aan Richard Versteden besteed, want zijn inzet ging huizenhoog over. De gemiste pingel en de eerdergenoemde aftrap waren de hoogtepunten in een eerste helft waarin er veel spanning op beide teams stond en er nauwelijks kansjes of mogelijkheden te noteren waren.

Na nauwelijks een minuut spelen in de tweede helft prikte Versteden de bal net naast en Marc Griffioen stiftte de bal namens SJZ in het dak van het doel. Dit begin beloofde veel goeds voor het restant van de wedstrijd. De trainer van Meerburg, Huig-Jan Heeringa, ging wat meer risico nemen en wisselde aanvallend. Hij kreeg het lid op zijn neus, want een paar minuten later stond de 0-1 op het scorebord. Op nauwelijks vijftig meter van zijn huis krulde Griffioen onhoudbaar de bal achter keeper Patrick Bom, die vlak daarvoor nog Mitchell Hensing van scoren afhield.

Om een wedstrijd open te breken is er vaak een doelpunt nodig en dat was hier ook het geval. Duuk van der Meer verschalkte even later met een geplaatst schot keeper Glenn van Nierop: 1-1. Met nog ruim twintig minuten te gaan kon het kwartje nog alle kanten op vallen, maar gescoord werd er niet meer. De thuisclub, zonder de geblesseerde Bauke Doeven, had optisch een veldoverwicht in de tweede helft maar het gelijkspel was verdiend.

Heeringa na afloop: ,,De eerste helft was matig en ik heb eind eerste helft al overwogen om wat aanvallender te wisselen, maar heb dat uitgesteld tot de tweede helft. De uitslag is terecht en alhoewel we heel ontspannen naar deze wedstrijd toegeleefd hebben, merkte ik in het veld dat er vanaf onze kant toch wat spanning op zat. Ik had vooraf op drie punten gehoopt, zeker ook gezien de flow waarin we zitten, maar eerlijk gezegd zat er vandaag niet meer in dan het behaalde punt.ā€

Zijn collega Arie van Duijn was het hier mee eens. ,,Ook wij hebben ontspannen deze wedstrijd benaderd, maar ook ik merkte in de slechte eerste helft al dat er een aantal spelers onder druk stond. We kregen in mijn ogen een onterechte penalty tegen, gerechtigheid dus dat die gemist werd. Ik dacht dat we de voorsprong vervolgens konden vasthouden. Dat lukte helaas niet. Na de gelijkmaker kon het zelfs nog alle kanten op dus ik ben uiteindelijk wel tevreden met dit punt.ā€

Man of the match aan Meerburg zijde, Duuk van der Meer, stond er na afloop met gemengde gevoelens bij: ,,Het voelt wat ongemakkelijk, gelijk spelen in een matige wedstrijd en man van de wedstrijd worden. Bij de penalty had ik bij de aanloop van Richard (Versteden) al het gevoel dat hij wel eens zou kunnen missen. Jammer, want vlak voor rust op voorsprong komen had toch wel lekker geweest maar helaas liep het anders.ā€

De derby van Zoeterwoude is in ere hersteld en veel vrijwilligers hebben er alles aan gedaan om er een groot feest van te maken. Dat is uitstekend gelukt. Het bleef nog lang gezellig in de kantine op het sportpark van Meerburg. Er moest zelfs nog een extra lading bier van de welbekende brouwer uit Zoeterwoude-Rijndijk worden opgehaald. Dat geeft ook wel aan hoe druk het was. En dat het voetbal wat minder was, ach dat was voor velen maar bijzaak.

Meerburg ā€“ SJZ 1-1 (0-0). 62. Griffioen 0-1, 71. Van der Meer 1-1. Scheidsrechter Van der Luijt. Toeschouwers 600.

Opstelling Meerburg : Bom, Hazenberg, Laan, Van der Ven, Abbach (60. Scheurwater), Van der Meer, Weijers, Versteden, Henssen, Verboon (90. Klumperman), Sierat (55 Van Haaster).

Opstelling SJZ : Van Nierop, Hulsbos, Versteegen, Warmenhoven, Plooij, Hensing, Rietkerken (67. Vermeeren), Grossat (82. Van Klink), Wansink, Karreman, Griffioen.

Note redactie: er volgt nog een samenvatting en een uitgebreide fotoverslag.