vrijdag, maart 29, 2024
HomeColumnJezelf rijk rekenen……………(column)

Jezelf rijk rekenen……………(column)

-

We kennen het allemaal wel en we doen het allemaal wel eens; jezelf rijk rekenen. Het komt er op neer dat je in dat geval altijd naar jezelf toe rekent, dus in je eigen voordeel. Veelal wordt het aangewend om jezelf (en je partner) te overtuigen dat de aanschaf van een nieuwe auto, de  installatie van zonnepanelen, het oversluiten van een hypotheek of de overgang naar een andere provider of energiebedrijf etc. voordelig voor je zijn en je beslissing rechtvaardigen.

Bij het amateurvoetbal is al enige weken bekend is dat de ranglijsten van het lopend seizoen ongeldig verklaard worden en er geen p/d plaats vindt. Een beslissing waar overigens weer wat ruimte in zit. Verenigingen kunnen alsnog promotie of degradatie aanvragen. Clubs als SJC (zaterdag), TAVV, Hillegom en SCH’44 stonden een straatlengte voor en het kampioenschap was slechts een kwestie van tijd. Zij hebben daarom ook gevraagd voor promotie in aanmerking te komen. Dat deed ook Valken’68 dat aan en indrukwekkende serie bezig was en zich eveneens koploper mocht noemen.

Ik verwacht daar niet al te veel van omdat clubs voor promotie afhankelijk zijn van fusies, terugtrekken en/of opheffen van verenigingen in de hogere klassen. Binnen het zondagvoetbal ligt mogelijk nog wel wat ruimte maar in het zaterdagvoetbal zie ik dat niet gebeuren.

Toch rekenen zich een aantal (regio)clubs zich momenteel rijk met de gedachte dat zij die langverwachte en fel begeerde promotie alsnog toegewezen krijgen. Ik hoop van harte dat zij niet teleurgesteld worden.

Afgelopen vrijdag ging voor het betaald voetbal de kogel dan eindelijk door de kerk. Er komt geen p/d regeling voor het betaald voetbal. En passant werd ook medegedeeld hoe de tickets voor het Europees voetbal verdeeld werden.

Niet alleen het verloop van de procedure, maar ook de uitleg door KNVB directeur Eric Gudde, waarom een p/d regeling was afgewezen, was mijns inzien, het schoolvoorbeeld van ‘naar je toe rekenen’.

Op vrijdag j.l. tussen de jaarlijkse ‘ lintjesregen’ door mochten de 34 clubs uit het betaald voetbal zich uitspreken over een p/d regeling. Nu beweren ‘boze tongen’ in de wandelgangen (of bossen) van Zeist dat de KNVB afgelopen donderdag al beslist had dat er geen p/d regeling zou komen. Hier is geen direct bewijs van maar lijkt meer en meer aannemelijk na de toelichting op de uitkomst van de stemming, de reden waarom er geen p/d regeling zou worden toegepast en waarom alles bij het oude zou blijven.

De uitslag van de stemming leverde het volgende op:

Voor p/d               16 clubs

Geen voorkeur       9 clubs

Tegen p/d.              9 clubs

Gudde greep deze uitslag aan door aan te geven dat er geen meerderheid was behaald en om die reden de p/d regeling werd afgewezen. Einde discussie. Negen clubs onthielden zich van stemming en juist dit grijpt de KNVB aan om de absolute minderheid te belonen door een p/d regeling te verwerpen.

Ik weet niet hoe dat bij u overkomt maar bij mij gaan mijn haren (of wat er nog van over is) jeuken bij deze uitleg. De KNVB gaat gewoon voorbij aan de ‘uitgesproken’ wens van bijna de helft van de clubs in het betaald voetbal. Ongetwijfeld zal een (groot) deel van de voorstanders uit de Keuken Kampioen Divisie komen, maar binnen de sector van het betaald voetbal, wat zegt een democratisch orgaan te zijn, telt hun stem net zo zwaar als die van een Eredivisieclub.

Als tegengeluid wil ik Gudde daarom aan de hand van de stemming de volgende rekensom voorleggen. Bij de stemming namen vijfentwintig clubs (ca 75%) hun verantwoordelijkheid en brachten een duidelijke stem (voor of tegen) uit (bij de kamerverkiezingen smullen ze bij een opkomst van dit percentage). Tevens geven negen clubs (ca 25%) geen voorkeur te hebben; c.q de verantwoordelijkheid bij de KNVB neer te willen leggen. De stemverhouding bij de vijfentwintig stemmen is 16:9. (omgerekend 64/36 procent).

Hier zitten ongetwijfeld de vier rechtstreeks betrokken clubs RKC, ADO Den Haag, Cambuur en De Graafschap bij. Zij zullen ongetwijfeld hun stem in eigen voordeel hebben uitgebracht. RKC en ADO Den Haag tegen, Cambuur en De Graafschap voor. Deze stemmen niet meetellend wordt de stemverhouding 14:7 (66.6%:33.3%).

Mijnheer Gudde: vooropgesteld dat ik geen enkel belang heb bij de degradatie van RKC en ADO Den Haag, noch bij de promotie van Cambuur en De Graafschap. Dit is niet wat er feitelijk uit de stemming is voorgekomen? Of heb ik nu teveel naar mezelf toegerekend.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read