zaterdag, april 20, 2024
HomeInterviews algemeenJohn de Verzorger, afscheid van een echte Leidsche Boy’er

John de Verzorger, afscheid van een echte Leidsche Boy’er

-

Onlangs overleed op 53-jarige leeftijd John Delfos. John was een bekende verschijning langs de Leidse voetbalvelden omdat hij ruim 20 jaar lang de verzorger was van het veteranenteam van Leidsche Boys. Daarnaast was de sportieve John ook jarenlang verbonden aan Club ’58, een sportvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking.

John na het winnen van de Frans de Vette Wisselbokaal met Leidsche Boys bij FC Boshuizen

Ton de Wit, elftalbegeleider van de oude sterren van de Vlietclub, haalt zijn herinneringen aan John op. De Wit: ,,Het begon allemaal ergens in 1999 toen John kwam aanwandelen op de Boshuizerkade waar we toendertijd speelden. Al gauw kwam John wekelijks bij ons kijken en werd een vaste volger van ons team. John had het ook na afloop in de kleedkamer, en daarna in de kantine met  Leidsche Boys-icoon Henk de Faber achter de bar, altijd goed naar zijn zin bij ons. John is in de loop der jaren een echte Leidsche Boy’er geworden. Bij Leidsche Boys stond John bekend als ‘John de Verzorger”,   aldus De Wit.

Vervolgend ,,Geen wedstrijd sloeg John, later samen met zijn vriendin Petra, over. Gezamenlijk stonden ze wekelijks, in weer en wind, langs de lijn om ons aan te moedigen, ons te ontlasten van de waterzak en te waken over de geldtas……’’

,, Maar dan, na een lastige periode, sloeg het noodlot toe. John werd ziek…..echt goed ziek. Wij zagen John afglijden en na vele bezoeken in het ziekenhuis, gebeurde het onvermijdelijke: John verloor de strijd tegen ALS. Wij hebben John naar zijn laatste rustplaats begeleid en daarna (zoals hij ook zou doen) een biertje gedronken. John mag zich dan niet meer onder de veteranen bevinden, vergeten wordt hij nooit’’, besluit De Wit.

Als eerbetoon en ter nagedachtenis aan John heeft het veteranenteam van Leidsche Boys een boek onder de titel John de Verzorger uitgebracht. In het boek worden de belevenissen van het team op een smakelijke manier beschreven, maar ook wordt op ontroerende wijze geschetst op welke wijze het elftal John bijstond tijdens zijn ziekteproces. Het is een mooi document geworden over voetbal, maar vooral over echte vriendschap in goede en slechte tijden.

Noot van de redactie: Vlak na het overlijden van John maakte Leidsche Boys bekend dat de club, na ruim 98 jaar, ophoudt te bestaan. Het veteranenteam van Leidsche Boys is wel van plan om de komende jaren actief te blijven en maakt met ingang van komend seizoen, als Veteranen 2, een sportieve doorstart bij Sporting Leiden.

Must Read