Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veelgestelde vragen over de gevolgen voor het voetbal.

Waarom wordt er niet gevoetbald tot in elk geval 1 april?

Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Eén daarvan is dat tot 1 april alle evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Daar vallen dus ook het betaald- en amateurvoetbal onder en de interlands van het Nederlands elftal en de jeugdselecties. Daarbij adviseren we alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren.

Is het niet raar dat het advies is aan amateurclubs om niet te trainen, terwijl de scholen nog open zijn?

Het kabinet heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Eén daarvan is dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen tot eind van deze maand niet door kunnen gaan. Daarnaast wordt er op iedereen een beroep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken en terughoudend te zijn met sociale contacten. Daar geven NOC*NSF en de KNVB met het advies om niet te trainen en bijeenkomsten te organiseren gehoor aan. Voor het open houden van de scholen heeft het kabinet echter specifieke redenen, zie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/12/nieuwe-maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus-in-nederland

Waarom bepalen jullie niet zelf dat er wel of niet gevoetbald wordt?

De specifieke kennis over welke maatregelen noodzakelijk zijn, is aanwezig bij het RIVM en de overheden. Zij hebben ons ook nadrukkelijk verzocht om niet zelf maatregelen te nemen maar hun maatregelen af te wachten en op te volgen. In het buitenland werkt dit overigens ook zo. Ook daar zijn het niet de voetbalbonden die de maatregelen nemen maar de overheden.

Wanneer weten we wanneer de wedstrijden in het betaalde-en amateurvoetbal worden ingehaald?

De komende dagen wordt in kaart gebracht wanneer de uitgestelde speelrondes kunnen worden ingehaald. Maar we blijven hierbij natuurlijk afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet en de ontwikkeling van het Coronavirus in Nederland.

Hebben jullie tips om besmetting te voorkomen?

Wij baseren ons op de deskundigen op dit gebied. Kijk voor tips op de website van het RIVM.

En zie: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#Vragen%20over%20voorkomen%20besmetting