En dan zou er nu een opsomming komen vol wetenswaardigheden over het regionale voetbal. Vandaag rest er slechts leegte. Waarmee zou je deze bladzijde kunnen vullen? Een ‘alle activiteiten behalve het voetbal zelf zijn bij alle clubs de komende drie weken geschrapt’ volstaat.

Het roept herinneringen op aan de zwarte periode in het voorjaar toen Nederland nagenoeg op slot ging en al het sporten verboden was. Wat een vreugde en opluchting toen de poort eerst op een kier ging en allengs wijder open. Te wijd blijkt nu en daar zijn wij met ons allen ook schuldig aan. De afgelopen weken heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe coronaregels met voeten getreden werden. Op de volle terrassen van de voetbalkantines zaten de voetballers die hun wedstrijd gespeeld hadden met ontbloot bovenlijf schouder aan schouder aan de tafels, stonden toeschouwers in drommen langs het veld aanmoedigingen te schreeuwen en was het dringen geblazen aan de bar om een bestelling te plaatsen.

Anderhalve meter afstand? Corona? Naar de achtergrond verdwenen door het zonnetje, het heerlijke gevoel weer te mogen voetballen of bij je cluppie te mogen zijn. De komende drie weken moeten we beschouwen als een enorme schop onder een zeker lichaamsdeel. Ook wij zijn schuldig aan het opvlammen van het aantal besmettingen en dus toename van het aantal ziekenhuisopnames. Voetbalminnend Nederland hoopt dat over drie weken de situatie dusdanig verbeterd is, dat we allemaal onze gang naar de velden weer kunnen maken. Ik hoop even vurig dat het besef tegen die tijd is ingedaald dat alle maatregelen niet voor niets zijn genomen, ja ook die van de anderhalve meter afstand.

Niet leuk nee, maar oh zo noodzakelijk. Veel clubs hebben het nu al zwaar door het gebrek aan kantine inkomsten en staan aan de rand van de afgrond. Een verlenging van de lock-down van onze verenigingen zou zo maar eens de doodsteek kunnen zijn. Hier een pleidooi dus voor strikt naleven van alle regels de komende drie weken. Mochten de hekken weer open gaan op 20 oktober realiseer je dan dat je medeverantwoordelijk bent voor het voortbestaan van je club. Door je aan de regels te houden. Leuk: nee. Noodzakelijk: JA.