Op 76-jarige leeftijd is Henny Wiggers gisteren overleden. Hij was, zoals vrijwel elke Leidenaar weet, de oprichter van winkelketen vrijetijdskleding Henny’s Rits. Henny was al een tijd ernstig ziek en verloor het gevecht uiteindelijk op zijn geliefde Curaçao. Henny kreeg als ondernemer bij uitstek grote bekendheid in de sleutelstad via de eerste winkel in de Jan Vossensteeg, zijstraat van de Haarlemmerstraat. Later werden tal van filialen geopend. Henny’s Rits stond en staat synoniem voor de slogan ‘één broek voor twee billen’. Zijn zoon Jeroen leidt al geruime tijd de diverse winkels in de regio.

BCL-oprichter Henny Wiggers samen met voorzitter Chris Verplancke tijdens het dertigjarig jubileum van de ondernemersclub. (Foto: Chris de Waard).

 

Sport 50

Wiggers was naast ondernemer ook organisator. Hij stond aan de wieg van talloze initiatieven in Leiden en omgeving. Zo richtte hij in de jaren ’80 de ondernemersclub Sport 50 op. Een gezelligheidsclub die ook jaarlijks een aantal goede doelen steunde. Toen de vijftig leden bereikt waren, werd de naam veranderd in Business Club Leiden (BCL) en mocht het ledenaantal groeien tot honderd. De BCL is nog steeds een zeer actieve serviceclub van Leidse ondernemers die maandelijks bijeenkomen bij Koetshuis De Burcht. Eigenaren Tom en Clarita van het Koetshuis reageren verslagen op het overlijden van Wiggers. Net als voorzitter Chris Verplancke van de Business Club Leiden. De club heeft toch al een erg slecht jaar. Er overleden eerder al zes leden. (bron: mediapartner Sleutelstad)

Gouden Speld

In 2010 kreeg Henny Wiggers voor al zijn activiteiten de Gouden Speld van de gemeente Leiden. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BCL kreeg hij het gouden eerbetoon uit handen van de Leidse burgemeester Lenferink. (bron: mediapartner Sleutelstad).

Onze redactie werd gisteren op de hoogte gebracht door oud-voorzitter Dick Barnhoorn (De Sleutels en GHC). ,,Akelig nieuws en een groot gemis voor de stad Leiden en ook de Leidse sport, die hij altijd ondersteund heeft. Henny was een zeer warme persoonlijkheid en gewoonweg een verschrikkelijk aardige vent. Ik kon met hem lezen en schrijven. Hij had altijd belangstelling voor een ander. Voor clubs deed hij heel veel, ook als er niet om werd gevraagd. Op ons vijftigjarige huwelijk, nu anderhalf jaar terug, was hij nog aanwezig. Wel al ziek, maar hij wilde er hoe dan ook bij zijn. Momenten om te koesteren zoals er velen zijn met hem. Ik denk aan zijn familie en zijn naasten. Gecondoleerd, lieve mensen.”

Henny’s Rits is ook al jaren betrokken bij Leidenamateurvoetbal als sponsor. Na interventie van Tom Holswilder schonk Henny jaren terug een mooi bedrag. ,,Mooie initiatieven voor de stad Leiden moet je waarderen. Leiden is een prachtstad en mensen die hun nek uitsteken om de stad nog meer op de kaart te zetten, moet je helpen”, zo sprak Henny destijds tegen de eigenaar en hoofdredacteur van LAV. Woorden die in die tijd aankwamen en warm aanvoelden. Dat gevoel kwam bij het bericht van het overlijden weer stevig binnen bij onze redactie. Henny, we gaan je missen. Je was een topper van een kerel. Alle sterkte ook voor de familie en andere naasten.”