zaterdag, april 20, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenHet amateurvoetbal en meer na de toespraak vanuit het Torentje

Het amateurvoetbal en meer na de toespraak vanuit het Torentje

-

Vanavond heeft Mark Rutte het land toegesproken vanuit het Torentje in Den Haag. De premier deed dat terwijl er vanuit buiten af voortdurend geluiden op te vangen waren van demonstranten. Zij zijn het onverminderd oneens met het beleid en verafschuwen hetzelfde beleid. Voor hen is er nog steeds niets aan de hand en maken we ons druk om niets. De wekker heeft voor hen geen waarde, maar dat ter zijde. Onze minister-president maakte tal van bepalingen bekend die voor de komende vijf weken gaat gelden tijdens de lockdown. Op zijn vroegst zullen er vanaf 12 januari versoepelingen worden aangekondigd, maar vooralsnog moeten we rekening houden met eventuele versoepeling vanaf 19 januari, afhankelijk van ons gedrag in de komende weken. Wat betekent een en ander nu voor het amateurvoetbal?

Het impliceert hoe dan ook dat er voor die datum niet getraind kan worden en de herstart van het amateurvoetbalseizoen vermoedelijk niet voor begin maart mogelijk is.

1 maart

Uitgaande van het meest positieve scenario waarbij de harde lockdown zou zorgen dat op 19 januari het aantal besmettingen en IC-opnames flink zijn gedaald, zou er vanaf dan mogelijk weer in groepsverband getraind mogen worden. Nu mag er tot 18 jaar worden doorgetraind en vanaf die leeftijd met maximaal twee personen (de geplande winterstop daar gelaten). Gezien de lange onderbreking is een voorbereidingsperiode van een week of zes noodzakelijk, waardoor de competitie op z’n vroegst op 1 maart zou kunnen starten. Dan zou het kunnen gaan om een gehele competitie, maar dan verdeeld over twee poules van 7 of bijvoorbeeld 8 clubs (uit en thuis).

Optie 4
Indien het positiefste scenario geen werkelijkheid wordt, dan is alleen de eerder besproken ‘Optie 4’ nog mogelijk: enkel het uitspelen van de eerste seizoenshelft met behoud van de reeds gespeelde resultaten, al dan niet met promotie- degradatiewedstrijden. Het is inmiddels ook goed denkbaar dat er in de tweede seizoenshelft überhaupt niet meer gevoetbald zal worden.

De KNVB beloofde eerder uiterlijk op 1 januari 2021 met verdere invulling van de tweede seizoenshelft te komen, al is het niet uitgesloten dat de harde lockdown die prognose noodgedwongen verandert.

LeidenAmateurVoetbal.nl is niet vrolijk geworden van de berichtgeving, maar snapt het wel in hoofdlijnen. Rutte gaf aan dat we op dit moment een ‘meer dan volle Kuip’ per week hebben aan besmettingen. Daar had ook de Arena genoemd kunnen en mogen worden. Doet er verder niet toe. Het aantal besmettingen is simpelweg ruimschoots te hoog en de druk op de zorg neemt weer fors toe, terwijl de betrokkenen al zo lang onder zware druk staan. Dus voetbal is dan een bijzaak net zoals alle andere sporten. Toch zal onze redactie er de moed in houden. Dat deden we al vanaf maart in het vorige seizoen en doen we vanaf medio oktober 2020. We doen ons uiterste best om onze volgers te blijven bedienen, hoewel onze core business (verslaggeving) op zijn gat ligt. Daar kan ons team niets aan veranderen. Opgeven is echter geen optie vooralsnog. We doen dit werk al tien jaar en een (uitgesteld) feestje willen we ons niet laten ontnemen. We willen vertrouwen houden in de toekomst. We blijven dus ons best doen om de werkzaamheden te continueren. Nu, straks en over een tijd. Als we maar niet alleen staan. Want zoals de heer Rutter al stelde: ,,We doen het met en voor elkaar.”

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read