woensdag, april 24, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenTijdige afspraken en een halve competitie?

Tijdige afspraken en een halve competitie?

-

Gisteren kwam de KNVB naar buiten met een plan B. Dat zou inhouden dat er in januari weer gestart wordt. Het bekervoetbal vervalt en ook de door de nacompetitie gaat een streep in dit concept. Dat zou althans het meest gunstige scenario kunnen zijn, ervan uitgaande dat de gehele competitie wordt uitgespeeld. Onze redactie heeft een aantal zaken op een rijtje gezet. Naar ons idee zou een halve competitie het meest reëele strijdplan moeten zijn. Bij het uitspelen van de complete competitie kan het niet anders of er zullen doordeweekse programma’s moeten worden afgewerkt. Niet wenselijk qua logistiek en voor spelers met (gedeeltelijke) banen niet aantrekkelijk. Daarnaast zal er geen vrij weekend meer beschikbaar zijn en of dat wenselijk is voor de thuissituatie valt te bezien.

De meeste clubs in de lagere klassen hebben tot nu toe vier wedstrijden gespeeld. In de klassen daarboven zijn vijf of zes wedstrijden afgewerkt voor de noodgedwongen pauze. Wanneer de KNVB bekend zou maken dat er een halve competitie gespeeld zal gaan worden, kan er daar naar toe worden gewerkt. Mogelijk kan er vanaf medio december weer worden getraind. Tot die tijd zullen spelers zichzelf in conditie moeten houden, daarna is er ruimte om weer in groepsverband fit (ter) te worden.

De eerste weken van januari zouden benutten kunnen worden voor oefenwedstrijden (voor onze regio mogelijk de resterende groepswedstrijden voor de LAV Sportiff Cup). In het derde (16 en 17 januari), vierde (23 en 24 januari) of vijfde (30 en 31 januari) weekend kunnen achterstallige wedstrijden worden ingehaald. Zodra die gespeeld zijn en de stand is recht getrokken, kan de herstart plaatsvinden. Bijvoorbeeld in slotweekend januari of in het eerste weekend van februari. Er zijn dan genoeg weekenden om te spelen en zo hoeft er geen dubbel programma (overbelasting licht anders op de loer) te worden afgewerkt in het Paasweekeinde. Doordeweekse wedstrijden zijn in dit scenario niet nodig. Er resteren nog genoeg weekenden om in te halen immers. Alle competities zijn dan tijdig klaar.

De nummer 1 is de kampioen en de nummer laatst de degradant. Periodetitels vervallen en de KNVB zal daarvoor tijdig alternatieven moeten bedenken. Denk aan extra competitie voor de nummers twee en drie en onderin voor de nummers twaalf en dertien. Zo kunnen alsnog alle beslissingen vallen zoals gepland. Als alle clubs op tijd op de hoogte zijn, kan er ook geen misverstand bestaan over de verdeling van de prijzen. In het geschetste scenario kan de strijd om de districtsbeker ook worden afgemaakt omdat er genoeg speelruimte is.

Mocht het door een strenge winter niet kunnen om tijdig te herstarten (zoals hierboven beschreven) dan kan de competitie ook nog doorlopen tot in juni en schuift alles enigszins op. In de laatste jaren is er echter geen sprake geweest van krapte in de tijd. Daarnaast beschikken de meeste clubs over kunstgras.

Beschikbare weekenden voor complete programma’s uitgaande van herstart in weekend van 30-31 januari:

6-7 februari, 13-14 februari, 20-21 februari, 27-28 februari, 6-7 maart, 13-14 maart, 20-21 maart, 27-28 maart, 3-4 april, 10-11 april, 17-18 april, 24-25 april, 1 en 2 mei, 8 en 9 mei, 15 en 16 mei met uitloop naar eind juni.

Niets is ideaal of zaligmakend momenteel en corona blijft heersen. Bovenstaande is dan ook met potlood geschreven, maar wel een uitgangspunt en zo zien de clubs weer een stip aan de horizon zoals dat heet. In het bovenstaande scenario zou de overschrijvingsdeadline kunnen worden gehandhaafd of het schuift maximaal twee weken door naar 1 juli. De indeling voor de nieuwe competitie kan gewoon in juli plaatsvinden.

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read